| |     latinica | english  
Насловна
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.

Председник Вучић захвалио је на подршци коју ЕУ пружа Србији у области структурних реформи и економских мера, као и на инвестицијама ЕУ у нашој земљи. Председник је посебно изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс који промовише Европска унија.

„Србија се међу првима прикључила овом програму чиме је још једном показала да је озбиљан и поуздан партнер Европске уније. Уверен сам да ћемо заједно, уз солидарност и међусобно разумевање, успети да изађемо из ове кризе и да наставимо рад на опоравку привреде“, истакао је председник Вучић и додао да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински и инвестициони партнер наше земље, будући да је две трећине наше трговинске размене и инвестиција везано за земље ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици је пружио уверење да ће ЕУ наставити са солидарношћу у пуној мери и да ће непрестано да ради на обезбеђивању дистрибуције вакцина како у Србији, тако и у земљама Западног Балкана. Фабрици је изразио задовољство резултатима које је Влада Србије остварила, посебно истакавши да су правовремене и одлучне мере које су предузете у борби против корона вируса допринеле да се и током пандемије одржи економска стабилност земље.

„Србија је, захваљујући актуелним структурним реформама, у складу са процесом приступања, показала отпорност на кризу и способност да ублажи ефекте на привреду уз сјајне резултате у здравству“, поручио је Сем Фабрици и нагласио да пандемија није утицала на недвосмислену посвећеност ЕУ процесу проширења на Западном Балкану.

Амбасадор Фабрици је председнику Вучићу представио и новог шефа Канцелације ЕИБ за Западни Балкан, Алесандра Брагонзија, који је истакао да му је велика част да преузме активности за регион у тренутку када се суочава са овако тешком кризом.

Европска инвестициона банка је уложила 873 милиона евра у Западни Балкан током 2020. године, што је око 50 одсто више него у претходној години. Већина новца, односно 531 милион евра, у складу је са приоритетима Европске уније за повећање повезаности и пласирана је у изградњу и модернизацију транспортне инфраструктуре у региону.

„Србија ће наставити изузетну сарадњу са ЕИБ, будући да смо снажно опредељени да градимо економију засновану на здравим и чврстим основама, као и на иновацијама и свим другим пројектима које је до сада подржала ЕИБ, а који су несумњиво допринели нашим добрим економским резултатима у 2020. години“, истакао је председник Вучић и додао да даље унапређење здравственог система у Србији, развој инфраструктурне мреже и реализација зелене и дигиталне агенде, остају кључни приоритети Србије. Председник је такође изразио наду да ће уз подршку ЕИБ, планирани пројекти бити успешно окончани.

„У складу са овим опредељењем, Србија је одлучна да направи још повољнију пословну климу уз додатне пакете субвенција за долазак инвеститора из ЕУ у нашу земљу“, рекао је председник Вучић.

„Европска унија и Европска инвестициона банка, уз приступ „Тима Европе“, подржавају стратешке циљеве Србије, укључујући и у области повезивања, животне средине и енергетике и раде на приоритетним пројектима као што су реконструкција и изградња додатне зграде Клиничког центра Србије, реконструкција Клиничког центра Војводина, затим модернизација железничке инфраструктуре, гасног интерконектора из Бугарске, аутопут Мира и коридор 10“, истакао је амбасадор Фабрици и изразио спремност ЕУ да настави са улагањима која ће подстаћи даљи економски раст Србије, а која су у центру новог економско-инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан.

Он је рекао да Србија мора да настави свој европски пут, те да је веома важна даља подршка Уније у јачању, усвајању и примени реформи, зарад бољитка грађана.

„Наставићемо да радимо интензивно на испуњавању европске агенде, са циљем отварања нових поглавља и бржег напретка на путу ка чланству у ЕУ“, закључио је председник Вучић.

Председник Вучић и амбасадор Фабрици су размотрили процес усклађивања законодавства Србије са законодавством Европске уније, и сагласили се да је потребан енергичнији рад у области владавине права.

Двојица саговорника разговарали су и о реформи правосуђа, борби против корупције, слободи медија и обнови међустраначког дијалога.

Амбасадор Фабрици и председник Вучић потврдили су важност наставка дијалога са Приштином, посредством ЕУ.

Београд,
04. фебруар 2021. године
 


Верзија за штампу
Важне информације
Укидају се мере за улазак грађана Србије и страних држављана у земљу
Недвосмислена подршка Шведске евроинтеграцијама Србије
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Поводом Дана државности Републике Србије, 15. фебруара 2021
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора РС - ЕУ
Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Одржавање Десете конференције новинара и медија дијаспоре и Срба у региону, 29. децембра о.г. (видео формат)
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
ИЗБОРИ 2020. ГОДИНЕ
04.11.2016. - ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
Упутство донаторима лекова и медицинских средстава
ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ДОСТАВУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ
Пасош Р. Србије