| |     ћирилица | english  
Naslovna
PREMIJER ALEKSANDAR VUČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI KRALJEVINI ŠVEDSKOJ (01. I 02. FEBRUARA 2015.)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa najvišim švedskim zvaničnicima i privrednicima, kojima je preneo da je Srbija posvećena reformama i stvaranju još povoljnijeg investicionog okruženja i pozvao ih da ulažu u našu zemlju.

"Potrebno nam je vaše iskustvo, podrška i pomoć. Molim vas da dođete u Srbiju, a oni koji su već tu, neka ostanu, i neka nam kažu šta možemo da uradimo da dodatno popravimo naše poslovno okruženje", poručio je Vučić, prvi srpski premijer u zvaničnoj poseti Kraljevini Švedskoj.

Vučić je sagovornicima ukazao da mere štednje idu po planu i da je prvi put u državnoj kasi u januaru ostvaren suficit.
On je ponovio da je Srbija preduzela teške mere bez pritisaka spolja, navodeći da reforme podržavaju Svetska banka, MMF, EBRD.

Za naredne dve godine premijer je najavio rast od oko dva odsto.

On je istovremeno priznao da Srbija mora još mnogo da uradi da bi privukla ulagače iz Švedske.
"Važno je da ovde u skandinavskim zemljama, luterantskim ili protestantskim, pokažete veću posvećenost i da govorite istinu, jer oni ne vole da slušaju bajke, ni priče o lakim rešenjima", rekao je Vučić za Pink i dodao da je govorio ono što misli, ono što se u Srbiji dešava i da se njegovim domaćinima to dopalo.

Pomenuo je i da su mnogi od zvaničnika u Švedskoj ali i predstavnici najvećih firmi - Volvo, Skanija, Alstom, Erikson, biranim i lepim rečima govorili o Srbiji, jer "veruju u našu budućnost".

Premijer očekuje da ćemo imati mnogo više investicija iz Švedske, da će konačno u Srbiju doći IKEA, a domaćine je zamolio za pomoć u formiranju berze, koja već godinama u Srbij ne nije zaživela.

Posle razgovora sa premijerom Švedske Stefanom Lovenom, Vučić je rekao da se nada da će Srbija moći da sprovede sve
željene reforme i da će nakon dobijenog aranžmana sa MMF-om i paketa ekonomskih mera uspeti da privuče što više stranih investicija.

Loven je izjavio da Švedska podržava proširenje, jer to donosi stabilnost i prosperitet celoj Evropi i izrazio nadu da će Srbija što pre postati deo evropske porodice.

Kako je rekao, Švedska podržava otvaranje novih poglavlja jer veruje da je važno da pregovori počnu.
"Znamo da ima određenih pitanja koje treba rešiti, poput Kosova, ali podržavamo šansu za otvaranje poglavlja. Želimo da taj proces počne, to je važno za EU kao celinu, ali ništa manje za jugoistočnu Evropu", rekao je Loven.

Srpski premijer pozvao je švedskog kolegu da poseti Srbiju što je on i prihvatio i pred novinarima obećao da će poseta uslediti vrlo brzo.

Na pitanje novinara o sankcijama Rusiji, Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ne namerava da odustane od pravnih principa međunarodnog prava, ali da nastoji da zadrži dobre odnose s Rusijom.
"To nije neka politika ravnoteže između dve sile, ili slično. Naš put je put ka EU, i na tome smo veoma odlučni. S druge strane, moramo i želimo da preživimo i želimo dobre odnose s Rusijom", naveo je Vučić.

On je rekao da se nada da će se unutar OEBS-a i s partnerima unutar EU pronaći mirno rešenje za konflikt u Ukrajini, koje je, kako kaže, najbolje za sve.

Loven je rekao da je važno da se Srbija zalaže za principe na osnovu kojih je OEBS i izgrađen - što uključuje i teritorijalni integritet.

VALSTROM: OVDE STE MEĐU PRIJATELJIMA PROŠIRENJA

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Stokholmu sa ministarkom spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom, sa kojom je razgovarao o evropskom putu Srbije, odnosima u regionu i situaciji u Ukrajini.

"Ovde ste među prijateljima proširenja, jer je to najbolje što Evropi može da se desi", naglasila je Valstrom pozdravljajući dolazak prvog srpskog premijera u zvaničnu posetu Kraljevini Švedskoj.

Vučić je zahvalio na podršci evropskim integracijama Srbije i procesu proširenja, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.  

učić je na Poslovnom forumu predstavio najznačajnijim švedskim kompanijama program ekonomskih i zakonodavnih reformi srpske vlade i pozvao ih da iznesu sugestije i savete u cilju popravljanja investicionih uslova, kako bi Srbija privukla što veći broj stranih investitora.

Forum je organizovala Trgovinska komora Švedske a učestvovale su kompanije Scania, Ericšon, SAAB, Alstom, Amphenol Koneksi i druge.

Vučić je rekao da je Srbija stabilna zemlja, koja ima dobre odnose sa zemljama u regionu, ali i ostalim zemljama u Evropi, kao i sporazume o slobodnoj trgovini.

Predstavnici švedskih kompanija, koje imaju svoja predstavništva u Srbiji, istakli su da investitori u slučaju naše zemlje mogu računati na dobar investicioni osnov, kao i na obrazovanu i stručnu radnu snagu.

Takođe, naglasili su značaj političke i druge stabilnosti Srbije, što je veoma važan uslov za privlačenje stranih investicija.
Istaknuta je i važnost nastavka procesa privatizacije javnih preduzeća, što će poboljšati ekonomsku situaciju u zemlji, navedeno je u saopštenju.

Vučić se sastao i sa prvim zamenikom predsednika švedskog parlamenta Tobijasom Bilstromom sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima.
"Dobro je videti Srbiju na putu ka EU i mi radimo na tome da vam na tom putu pomognemo", rekao je Bilstorm.

Vučić je zahvalio Vladi Kraljevine Švedske na pomoći upućenoj nakon poplava, a domaćini su premijera Srbije, kako prenosi Blic, a znajući da su mu knjige svojevrsna pasija, odveli u Akademsku knjižaru, najveću u Stokholmu.

VUČIĆ, OBILASKOM ERIKSONA, ZAVRŠIO POSETU ŠVEDSKOJ

Predsednik Vlade je, obilaskom kompanije "Erikson", završio jednodnevnu posetu Kraljevini Švedskoj.

Kompanija "Erikson", koja posluje u 181 zemlji sveta, prisutna je i u Srbiji, ali njeni predstavnici kažu da imaju nameru da šire svoje poslovanje, o čemu su i razgovarali sa premijerom Vučićem, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Tokom susreta sa srpskim premijerom zaposleni u "Eriksonu" predstavili su neke od svojih inovacija, kako u mobilnoj telefoniji, tako i u raznim servisima koji mogu biti korisni u bezbednosnim i transportnim sistemima, kao i stvaranju modernih gradova.

Vučić je, tokom obilaska, na zidu hola kompanije na engleskom jeziku ostavio sledeću poruku: "Ovo je najzanimljivije mesto na kome sam ikada bio. Nadam se da ćemo moći da ponešto naučimo od ljudi iz Eriksona".

Komore Srbije i Švedske za jačanje privrednih odnosa

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktorka Trgovinske komore Švedske Šarlot Kalin (Ćarlotte Kalin) potpisali su u Stokholmu Memorandum o saradnji komora radi jačanja privrednih odnosa i povezivanja poslovnih zajednica dve zemlje.

Komore Švedske i Srbije, kako je predviđeno Memorandumom, sarađivaće na unapređenju konkurentnosti kompanija, izgradnji kapaciteta i razvoju privatnog sektora, jačanju mreže ženskog preduzetništva, promovisanju industrijskog i ekonomskog razvoja, saopštila je PKS.

Čadež u Stokholmu boravi kao član delegacije Srbije koju, u poseti Švedskoj, predvodi premijer Aleksandar Vučić.
"Srbija je sve atraktivnija destinacija za ulaganje, a srpske kompanije imaju kapacitet da budu pouzdan partner stranim investitorima", izjavio je Čadež na Poslovnom forumu, predstavljajući najvećim švedskim kompanijama potencijale za
saradnju sa srpskom privredom.

Na Srpsko-švedskom poslovnom forumu, u organizaciji Trgovinske komore Švedske, učestvovali su predstavnici velikih švedskih kompanija, među kojima su Scania, Ericšon, SAAB, Alstom, Amphenol Koneksi, i druge.

Kao poseban potencijal za saradnju, Čadež je naveo klastere srpskih firmi. Trenutno ih je oko stotinu u 13 sektora, najviše u poljoprivredi, turizmu, IT sektoru, metalskoj, građevinskoj i farmaceutskoj industriji. Okupljaju i povezuju oko 500 kompanija i zapošljavaju 40.000 radnika.
"Tako organizovane i udružene naše firme mogu postati sigurni dobavljači i ozbiljni partneri u proizvodnji švedskim kompanijama", ocenio je Čadež.

Predsednik PKS je izrazio uverenje da će novi paket podsticaja dodatno poboljšati atraktivnost Srbije i dovesti do većeg priliva stranih investicija.

Podsetio je i na adute Srbije u privlačenju stranih kompanija: od političke i makroekonomske stabilnosti i reformske opredeljenosti vlade fokusirane na ekonomiju, preko ugovora o slobodnoj trgovini koje otvaraju tržište od 800 miliona potrošača, povoljnog zakonodavnog, poreskog i investicionog režima, do konkurentne i kompetentne radne snage.

Pored posete Eriksonu, u okviru zvaničnog programa posete delegacije Srbije, Čadež je tokom dana razgovarao i sa kolegama u trgovinskim komorama Švedske i Stokholma, kao i sa članovima Upravnog odbora Srpsko-švedskog poslovnog saveta.


Verzija za štampu
Važne informacije
Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju
Nedvosmislena podrška Švedske evrointegracijama Srbije
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije
Povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februara 2021,
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora RS - EU
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Održavanje Desete konferencije novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, 29. decembra o.g. (video format)
VAŽNO OBAVEŠTENJE
IZBORI 2020. GODINE
PREMIJER ALEKSANDAR VUČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI KRALJEVINI ŠVEDSKOJ (01. I 02. FEBRUARA 2015.)
VAŽNE INFORMACIJE ZA DOSTAVU HUMANITARNE POMOĆI
Pasoš R. Srbije