| |     ћирилица | english  
Naslovna
IZBORI 2020. GODINE

IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE 2020. GODINE
– NASTAVAK SPROVOĐENjA IZBORNIH RADNjI

Predsednik Republike Srbije je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 68/20), kojim je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11. maja o.g. o nastavku izbornih radnji. Republička izborna komisija je, takođe, donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji kojim je utvrđeno da se zahtevi državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. godine (do ponoći, lokalno vreme u Republici Srbiji).

Na sajtu Republičke izborne komisije mogu se naći sva dokumenta, pritisnite OVDE.


OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

http://www.mfa.rs/sr/index.php/teme/-2020?lang=cyr

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

Ukazujemo da biračko pravo imaju državljani Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji, što je regulisano članom 10 Zakona o izboru narodnih poslanika. Navedeni član glasi: „Pravo da bira poslanika i da bude biran za poslanika ima punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji“.
Pravo da glasaju u inostranstvu imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu, a imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja borave u inostranstvu. Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG).
Proveru da li ste upisani u birački spisak možete izvršiti ovde: 

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko želite da se prijavite za glasanje u inostranstvu, u Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu, a ispunjavate zakonske uslove, potrebno je da dostavite čitko popunjeni Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije na adresu Ambasade Republike Srbije u Stokholmu. Dokumenta možete dostaviti elektronskom poštom konzul.rs@telia.com (subject: prezime i ime – prijava za glasanje), faksom na broj: Fax  08/218 495, ili poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209.

Zahtev za glasanje u inostranstvu možete preuzeti OVDE:

Ukoliko utvrdite da niste uvedeni u Jedinstveni birački spisak, a ispunjavate zakonske uslove,  potrebno je da dostavite čitko popunjeni Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak i kopiju pasoša ili lične karte Republike Srbije, kao i popunjeni Zahtev za glasanje u inostranstvu, na adresu Ambasade Republike Srbije u Stokholmu. Dokumenta možete dostaviti elektronskom poštom konzul.rs@telia.com (subject: prezime i ime – prijava za uvođenje u JBS), faksom na broj: Fax  08/218 495, ili poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209. 

Zahtev za upis u JBS (Jedinstveni birački spisak) možete preuzeti OVDE:

Zahtev za glasanje u inostranstvu može se podneti preko diplomatsko-konzularnog predstavništva, najkasnije 30. maja 2020. godine do ponoći. 

Molimo zainteresovane birače da svoje prijave dostave Ambasadi najkasnije do 22 časa 30. maja 2020. godine, kako bi njihove prijave mogle biti procesuirane u okviru aplikacije biračkog spiska blagovremeno, odnosno pre ponoći, u zakonskom roku.


Verzija za štampu
Važne informacije
Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju
Nedvosmislena podrška Švedske evrointegracijama Srbije
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije
Povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februara 2021,
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora RS - EU
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Održavanje Desete konferencije novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, 29. decembra o.g. (video format)
VAŽNO OBAVEŠTENJE
IZBORI 2020. GODINE
PREMIJER ALEKSANDAR VUČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI KRALJEVINI ŠVEDSKOJ (01. I 02. FEBRUARA 2015.)
VAŽNE INFORMACIJE ZA DOSTAVU HUMANITARNE POMOĆI
Pasoš R. Srbije