| |     ћирилица | english  
Naslovna
Nedvosmislena podrška Švedske evrointegracijama Srbije

24. avgust 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić primili su danas na odvojenim sastancima predsednika Parlamenta Kraljevine Švedske Andreasa Norlena.

Na sastanku sa predsednikom Vučićem konstatovano je da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje. S tim u vezi, Vučić je istakao značaj jačanja parlamentarne saradnje.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija posebno želi da unapredi svoje ekonomske odnose sa Švedskom, sa nadom da bi više kompanija iz te zemlje moglo da se opredeli da investira u našoj zemlji. On je posebno istakao značaj razvojne saradnje, koja se realizuje uz pomoć Švedske agencije za razvoj, a za koju švedski partneri smatraju da je „uzor dobre saradnje“ te agencije sa nekom državom.

Vučić je zahvalio za spremnost Švedske da prenese svoja iskustva iz različitih procesa, vezanih za Evropsku uniju, posebno u oblasti vladavine prava, izrazivši zahvalnost za podršku evropskom putu Srbije. Predsednik švedskog parlamenta Norlen je, s tim u vezi, istakao da njegova zemlja podržava proširenje EU. Takođe, izrazio je podršku dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednica Vlade Brnabić je na sastanku sa Norlenom razgovarala o bilateralnim odnosima dveju zemalja, evropskim integracijama, reformama i aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Brnabić je istakla da su evropske integracije strateški cilj i ključni prioritet zemlje i da Srbija veoma ceni podršku švedske vlade u tom procesu.

Reforme koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i državne administracije govore u prilog posvećenosti Vlade suštinskim promenama, objasnila je ona i navela da reforme nisu isključivo u cilju članstva Srbije u Evropskoj uniji, već su, takođe, preduslov boljeg života naših građana.

Fokus reformi je, pre svega, na pravosudnom sistemu koja ima najširi uticaj na naše društvo, ali i ekonomsku stabilnost države, jer, kako je objasnila, ima direktan uticaj na stvaranje povoljne investicione klime.

Brnabić je, kada je u pitanju sloboda medija, naglasila da je važan zadatak države bezbednost i zaštita novinara, i da su vidljivi pozitivni efekti aktivnosti Radne grupe koja se bavi ovim pitanjem, što za rezultat ima i trend smanjenja broja prijavljenih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara.

Norlen je preneo da će podrška Švedske integracijama Srbije i dalje biti nedvosmislena, ukazujući i na činjenicu da naše zemlje veže i brojna srpska dijaspora, veoma dobro integrisana u švedsko društvo.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Švedske u usponu.

Istakao je da je Norlena upoznao sa procesom reformi, posebno sa delom koji se odvija u parlamentu, koji se odnosi na ustavne promene, kao i o onome što se preduzima kada je reč o poglavljima 23 i 24, koji se odnose na vladavinu prava.

„Informisao sam ga o toku međustranačkog dijaloga, sa željom da se pronađe politički dogovor koji bi omogućio da sve političke partije učestvuju na sledećim izborima, koji bi trebalo da budu održani sledeće godine“, rekao je Dačić.

On je naveo i da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena dve zemlje bila oko 355 miliona evra, što je značajna cifra, ali daleko ispod realnih mogućnosti.

Izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja uglednih švedskih kompanija u Srbiji, navodeći da oko 70 kompanija sa švedskim kapitalom posluje u našoj zemlji.

Dodao je da je želja da naši ljudi koji žive u Švedskoj budu most saradnje između dve zemlje, da to bude naš ulog u što bolje bilateralne odnose u budućnosti.

Predsednik švedskog parlamenta Norlen je istakao da Švedska podržava evropske ambicije Srbije, ali i da naša zemlja mora još da radi na reformama u oblasti vladavine prava, pravosudnog sistema, borbe protiv korupcije, reforme političkog sistema, medijskih sloboda. Dodao je da ohrabruje međustranački dijalog koji je u Srbiji u toku.


Verzija za štampu
Važne informacije
Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju
Nedvosmislena podrška Švedske evrointegracijama Srbije
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije
Povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februara 2021,
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora RS - EU
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Održavanje Desete konferencije novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, 29. decembra o.g. (video format)
VAŽNO OBAVEŠTENJE
IZBORI 2020. GODINE
PREMIJER ALEKSANDAR VUČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI KRALJEVINI ŠVEDSKOJ (01. I 02. FEBRUARA 2015.)
VAŽNE INFORMACIJE ZA DOSTAVU HUMANITARNE POMOĆI
Pasoš R. Srbije