| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

       ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо држављане Републике Србије који имају дозволу боравка у Краљевини Шведској, Краљевини Норвешкој и Републикама Финској, Летонији, Исланду и Естонији да је заказивање термина за подношење захтева за издавање путне исправе ( пасоша ), у Амбасади Републике Србије у Стокхолму, могуће искључиво електронским путем преко портала: е-управа.

Заказивање термина је омогућено од 01. јула ове године.

За остале конзуларне услуге, тренутно, није потребно заказивати термин.

Рад конзуларног одељења са странкама је сваког радног дана у периоду од 10:00 до 13:00 часова.


Поступак заказивања

Потребна документа

 

 

                                                                                         

Контакт

Конзуларно одељење - Радно време 

- Рад са странкама радним данима: понедељак - петак: 10:00 - 13:00 часова.

- Консултације и информацијe телефоном радним данима: понедељак-петак: 13:00 - 15:00 часова.

 

Адреса:   Hantverkargatan 26 / III спрат,  112 21 Stockholm   Sweden

Адреса за пошту:  Box 529 101 30 Stockholm

Телефон: +468 / 218-436, 218-482, 218-485                         

Факс:     +468 / 218-495                                                          

Амбасада:        serbiaemb@telia.com                                  

Конзуларно одељење:  konzul.rs@telia.com  

Веб: www.stockholm.mfa.gov.rs


 
Укидају се мере за улазак грађана Србије и страних држављана у земљу

Од уторка, 3. маја, престају да важе све мере контроле и ограничења за улазак лица у Републику Србију, у вези са заразном болешћу Ковид-19, како за стране тако и за домаће држављане.
Од поноћи, држављани Србије као и страни држављани, при уласку у земљу неће бити у обавези да имају негативан ПЦР тест, брзи антигенски тест, доказ о прележаној болести, нити потврду о вакцинацији, без обзира на то из које земље света долазе у Србију.
Одлука о слободном уласку грађана Србије и страних држављана у земљу донета је на основу тренутне епидемиолошке ситуације у нашој земљи, и у складу је са одлукама већине земаља Европе и региона.
Надлежне институције настављају да прате развој епидемиолошке ситуације у Србији из сата у сат и благовремено ће обавештавати јавност.
На снази остаје препорука о ношењу маски у затвореном простору, док је ношење маски у здравственим установама обавезно.
Ковид амбуланте, пунктови за тестирање на присуство вируса корона и пунктови за вакцинацију настављају да раде уобичајено.


Недвосмислена подршка Шведске евроинтеграцијама Србије

24. август 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић и председник Народне скупштине Ивица Дачић примили су данас на одвојеним састанцима председника Парламента Краљевине Шведске Андреаса Норлена.

На састанку са председником Вучићем констатовано је да двема земљама приоритет треба да буде јачање политичког дијалога и различитих облика сарадње. С тим у вези, Вучић је истакао значај јачања парламентарне сарадње.

Председник Вучић је нагласио да Србија посебно жели да унапреди своје економске односе са Шведском, са надом да би више компанија из те земље могло да се определи да инвестира у нашој земљи. Он је посебно истакао значај развојне сарадње, која се реализује уз помоћ Шведске агенције за развој, а за коју шведски партнери сматрају да је „узор добре сарадње“ те агенције са неком државом.

Вучић је захвалио за спремност Шведске да пренесе своја искуства из различитих процеса, везаних за Европску унију, посебно у области владавине права, изразивши захвалност за подршку европском путу Србије. Председник шведског парламента Норлен је, с тим у вези, истакао да његова земља подржава проширење ЕУ. Такође, изразио је подршку дијалогу Београда и Приштине.

Председница Владе Брнабић је на састанку са Норленом разговарала о билатералним односима двеју земаља, европским интеграцијама, реформама и активностима које Србија спроводи у процесу приступања Европској унији.

Брнабић је истакла да су европске интеграције стратешки циљ и кључни приоритет земље и да Србија веома цени подршку шведске владе у том процесу.

Реформе које Србија спроводи у области владавине права, правосуђа и државне администрације говоре у прилог посвећености Владе суштинским променама, објаснила је она и навела да реформе нису искључиво у циљу чланства Србије у Европској унији, већ су, такође, предуслов бољег живота наших грађана.

Фокус реформи је, пре свега, на правосудном систему која има најшири утицај на наше друштво, али и економску стабилност државе, јер, како је објаснила, има директан утицај на стварање повољне инвестиционе климе.

Брнабић је, када је у питању слобода медија, нагласила да је важан задатак државе безбедност и заштита новинара, и да су видљиви позитивни ефекти активности Радне групе која се бави овим питањем, што за резултат има и тренд смањења броја пријављених случајева угрожавања безбедности новинара.

Норлен је пренео да ће подршка Шведске интеграцијама Србије и даље бити недвосмислена, указујући и на чињеницу да наше земље веже и бројна српска дијаспора, веома добро интегрисана у шведско друштво.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је да су односи Србије и Шведске у успону.

Истакао је да је Норлена упознао са процесом реформи, посебно са делом који се одвија у парламенту, који се односи на уставне промене, као и о ономе што се предузима када је реч о поглављима 23 и 24, који се односе на владавину права.

„Информисао сам га о току међустраначког дијалога, са жељом да се пронађе политички договор који би омогућио да све политичке партије учествују на следећим изборима, који би требало да буду одржани следеће године“, рекао је Дачић.

Он је навео и да је прошле године спољнотрговинска размена две земље била око 355 милиона евра, што је значајна цифра, али далеко испод реалних могућности.

Изразио је задовољство због присуства великог броја угледних шведских компанија у Србији, наводећи да око 70 компанија са шведским капиталом послује у нашој земљи.

Додао је да је жеља да наши људи који живе у Шведској буду мост сарадње између две земље, да то буде наш улог у што боље билатералне односе у будућности.

Председник шведског парламента Норлен је истакао да Шведска подржава европске амбиције Србије, али и да наша земља мора још да ради на реформама у области владавине права, правосудног система, борбе против корупције, реформе политичког система, медијских слобода. Додао је да охрабрује међустраначки дијалог који је у Србији у току.


 
 
Гетеборг - Шведска: Делегације Републике Србије на челу са амбасадором Драганом Момчиловићем учествовала је на пленарном заседању Међународне алијансе за сећање на Холокауст (IHRA)

1. децембар 2022.
На крају шведског председавања Међународном алијансом за сећање на Холокауст (IHRA), одржано је пленарно заседање од 28. новембра до 1. децембра 2022. године у Гетеборгу, где је делегацију Републике Србије предводио амбасадор Драган Момчиловић. Током излагања 35 чланица Међународне алијансе за сећање на Холокауст (IHRA), иступао је и амбасадор Момчиловић о доприносу Републике Србије у погледу усаглашених међународних активности IHRA.


ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА

Министар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, донео је Одлуку број 361/30-2022/01, којом се расписује Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.


Национално признање подељено је у следеће категорије:

 • Награда „Мајка Србија“
 • Награда „Слободан Јовановић“
 • Награда „Михајло Пупин“
 • Награда „Никола Тесла“
 • Награда „Доситеј Обрадовић“
 • Награда „Вук Караџић“


Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Амбасада Републике Србије у Стокхолму позивају заинтересоване стране у Краљевини Шведској и Републици Летонији да поднесу Пријаву за доделу националног признања.


Предлог за доделу националног признања могу поднети:

 • Организације дијаспоре и организације Срба у региону
 • Удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже  додела националног признања
 • Дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије
 • Цркве и верске заједнице
 • Предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији


За услове и начин подношења пријаве за доделу националног признања, пријавни формулар, додатне информације и увид у Јавни позив, можете се, у целости, информисати на следећим интернет страницама:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava -za-dijasporu-konkursi/


Пријаве са предлогом за доделу националног признања се подносе електронски у писаном облику, уз пријавни формулар, као и образложење са биографијом и референцама предложеног кандидата, са довољно чињеница за одлучивање  и оцену вредности доприноса, резултата и заслуга.
Подносиоци предлога могу да пријаве највише једног кандидата за доделу националног признања у свакој категорији награда.

Рок за подношење пријава је 2. децембар 2022. године. Учесници јавног позива су у обавези да предлог доставе путем електронске поште на следећу имејл адресу: komunikacije@dijaspora.gov.rs


Рига: Сусрет амбасадора Момчиловића са Ингридом Левренце, замеником државног секретара за европске послове у Министарству спољних послова Летоније

17. новембар 2022
Поводом Националног дана Републике Летоније, амбасадор Србије у Краљевини Шведској и Републици Летонији Драган Момчиловић се, у Риги, 17. новембра 2022. године, сусрео и разговарао са Ингридом Левренце, замеником државног секретара за европске послове у Министарству спољних послова Летоније. Том приликом вођен је дијалог о унапређењу билатералне сарадње, посебно у политичком и економском домену, уз наставак размене посета два Министарства спољних послова, у првој половини 2023. године.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова