| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време

Конзуларно одељење (рад са странкама) понедељак - петак: 10:00 - 13:00 часова.

Празници

Адреса
Hantverkargatan 26
Box 529
S-112 21 STOCKHOLM
Sweden

 

Телефон: +468 / 218-436, 218-482, 218-485 Локација/Мапа
Факс:       +468 / 218-495 Конзуларна надлежност
Амбасада: serbiaemb@telia.com Почасни конзули
Конзуларно одељење:  konzul.rs@telia.com Веб сајт: http://www.stockholm.mfa.gov.rs
   

 


 
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ


Обавештавамо наше цењене грађане да су у обавези да приликом доласка у конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Стокхолму,  носе заштитне маске за лице, због пандемије COVID-19.


ИЗБОРИ 2020. ГОДИНЕ

ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ 2020. ГОДИНЕ
– НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ

Председник Републике Србије је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике („Службени гласник Републике Србије“ број 68/20), којим је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11. маја о.г. о наставку изборних радњи. Републичка изборна комисија је, такође, донела Роковник за вршење изборних радњи којим је утврђено да се захтеви држављана Републике Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, локално време у Републици Србији).

На сајту Републичке изборне комисије могу се наћи сва документа, притисните ОВДЕ


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛAНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

http://www.mfa.rs/sr/index.php/teme/-2020?lang=cyr

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

Указујемо да бирачко право имају држављани Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији, што је регулисано чланом 10 Закона о избору народних посланика. Наведени члан гласи: „Право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији“.
Право да гласају у иностранству имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пријављено пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања бораве у иностранству. Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ).
Проверу да ли сте уписани у бирачки списак можете извршити ОВДЕ:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Уколико желите да се пријавите за гласање у иностранству, у Амбасади Републике Србије у Стокхолму, а испуњавате законске услове, потребно је да доставите читко попуњени Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије на адресу Амбасаде Републике Србије у Стокхолму. Документа можете доставити електронском поштом konzul.rs@telia.com (subject: презиме и име – пријава за гласање), факсом на број: Fax  08/218 495, или поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209. 

Захтев за гласање у иностранству можете преузети овде ОВДЕ.

Уколико утврдите да нисте уведени у Јединствени бирачки списак, а испуњавате законске услове,  потребно је да доставите читко попуњени Захтев за упис у јединствени бирачки списак и копију пасоша или личне карте Републике Србије, као и попуњени Захтев за гласање у иностранству, на адресу Амбасаде Републике Србије у Стокхолму. Документа можете доставити електронском поштом konzul.rs@telia.com (subject: презиме и име – пријава за увођење у ЈБС), факсом на број: Fax  08/218 495, или поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209. 

Образац пријаве за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете да преузмете ОВДЕ:

Захтев за гласање у иностранству може се поднети преко дипломатско-конзуларног представништва, најкасније 30. маја 2020. године до поноћи. 

Молимо заинтересоване бираче да своје пријаве доставе Амбасади најкасније до 22 часа 30. маја 2020. године, како би њихове пријаве могле бити процесуиране у оквиру апликације бирачког списка благовремено, односно пре поноћи, у законском року.

 


 
 
Нерадни дан у Амбасади

Амбасада Pепублике Србије неће радити у среду, 11. новембра 2020. године због обележавања Дана примирја у Првом светском рату.


Влада Краљевине Шведске увела привремену забрану уласка за држављане Републике Србије у Краљевину Шведску – одлука важи до 22. децембра 2020. године

На седници шведске Владе, 17. јула о.г. донета је привремена мера на основу које се, због пандемије Covid-19, забрањује улазак држављанима Републике Србије и Републике Црне Горе у Краљевину Шведску. Одлука је ступила на снагу 19. јула о.г. и примењује се до 22. децембра 2020. године, након чега се отвара могућност за њено преиспитивање. 


Резултати Конкурса за дијаспору

НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВА ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ ОБЈАВЉЕНИ СУ РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ.

Резултате конкурса можете видети  овде:

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова