| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЗАХТЕВЕ ЗА ПАСОШ

Обавештавамо држављане Републике Србије који имају дозволу боравка у Краљевини Шведској, Краљевини Норвешкој и Републикама Финској, Летонији, Исланду и Естонији да је заказивање термина за подношење захтева за издавање путне исправе ( пасоша ), у Амбасади Републике Србије у Стокхолму, могуће искључиво електронским путем преко портала: е-управа.

 Заказивање термина је омогућено од 01. јула 2022. године.

 За остале конзуларне услуге, тренутно, није потребно заказивати термин.

 Рад конзуларног одељења са странкама је сваког радног дана у периоду од 10:00 до 13:00 часова.

 

Поступак заказивања

 

Потребна документа

 

 

 

ЛИСТА НОВИХ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА /НОВИ ПАСОШИ/

 

Радно време Амбасаде

Радним данима, понедељак-петак: 08:30-16:30 часова

 

Конзуларно одељење - Радно време


- Рад са странкама радним данима, понедељак - петак: 10:00 - 13:00 часова.


- Консултације и информације телефоном радним данима, понедељак-петак: 13:00 - 15:00 часова.

Контакт

Адреса:   Hantverkargatan 26 / III sprat  112 21 Stockholm   Sweden

Адреса за пошту:  Box 529 101 30 Stockholm

Телефон: +468 / 218 436, 218 482, 218 485

Дежурни телефон само за хитне ситуације: +4673 053 0972 

       
Факс:     +468 / 218 495  
                                                     
Амбасада:   srb.emb.sweden@mfa.rs

Конзуларно одељење: consular.stockholm@mfa.rs

Интернет: www.stockholm.mfa.gov.rs

X (Twitter): @SRBinSweden

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Укидају се мере за улазак грађана Србије и страних држављана у земљу

Од уторка, 3. маја, престају да важе све мере контроле и ограничења за улазак лица у Републику Србију, у вези са заразном болешћу Ковид-19, како за стране тако и за домаће држављане.
Од поноћи, држављани Србије као и страни држављани, при уласку у земљу неће бити у обавези да имају негативан ПЦР тест, брзи антигенски тест, доказ о прележаној болести, нити потврду о вакцинацији, без обзира на то из које земље света долазе у Србију.
Одлука о слободном уласку грађана Србије и страних држављана у земљу донета је на основу тренутне епидемиолошке ситуације у нашој земљи, и у складу је са одлукама већине земаља Европе и региона.
Надлежне институције настављају да прате развој епидемиолошке ситуације у Србији из сата у сат и благовремено ће обавештавати јавност.
На снази остаје препорука о ношењу маски у затвореном простору, док је ношење маски у здравственим установама обавезно.
Ковид амбуланте, пунктови за тестирање на присуство вируса корона и пунктови за вакцинацију настављају да раде уобичајено.


Недвосмислена подршка Шведске евроинтеграцијама Србије

24. август 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић и председник Народне скупштине Ивица Дачић примили су данас на одвојеним састанцима председника Парламента Краљевине Шведске Андреаса Норлена.

На састанку са председником Вучићем констатовано је да двема земљама приоритет треба да буде јачање политичког дијалога и различитих облика сарадње. С тим у вези, Вучић је истакао значај јачања парламентарне сарадње.

Председник Вучић је нагласио да Србија посебно жели да унапреди своје економске односе са Шведском, са надом да би више компанија из те земље могло да се определи да инвестира у нашој земљи. Он је посебно истакао значај развојне сарадње, која се реализује уз помоћ Шведске агенције за развој, а за коју шведски партнери сматрају да је „узор добре сарадње“ те агенције са неком државом.

Вучић је захвалио за спремност Шведске да пренесе своја искуства из различитих процеса, везаних за Европску унију, посебно у области владавине права, изразивши захвалност за подршку европском путу Србије. Председник шведског парламента Норлен је, с тим у вези, истакао да његова земља подржава проширење ЕУ. Такође, изразио је подршку дијалогу Београда и Приштине.

Председница Владе Брнабић је на састанку са Норленом разговарала о билатералним односима двеју земаља, европским интеграцијама, реформама и активностима које Србија спроводи у процесу приступања Европској унији.

Брнабић је истакла да су европске интеграције стратешки циљ и кључни приоритет земље и да Србија веома цени подршку шведске владе у том процесу.

Реформе које Србија спроводи у области владавине права, правосуђа и државне администрације говоре у прилог посвећености Владе суштинским променама, објаснила је она и навела да реформе нису искључиво у циљу чланства Србије у Европској унији, већ су, такође, предуслов бољег живота наших грађана.

Фокус реформи је, пре свега, на правосудном систему која има најшири утицај на наше друштво, али и економску стабилност државе, јер, како је објаснила, има директан утицај на стварање повољне инвестиционе климе.

Брнабић је, када је у питању слобода медија, нагласила да је важан задатак државе безбедност и заштита новинара, и да су видљиви позитивни ефекти активности Радне групе која се бави овим питањем, што за резултат има и тренд смањења броја пријављених случајева угрожавања безбедности новинара.

Норлен је пренео да ће подршка Шведске интеграцијама Србије и даље бити недвосмислена, указујући и на чињеницу да наше земље веже и бројна српска дијаспора, веома добро интегрисана у шведско друштво.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је да су односи Србије и Шведске у успону.

Истакао је да је Норлена упознао са процесом реформи, посебно са делом који се одвија у парламенту, који се односи на уставне промене, као и о ономе што се предузима када је реч о поглављима 23 и 24, који се односе на владавину права.

„Информисао сам га о току међустраначког дијалога, са жељом да се пронађе политички договор који би омогућио да све политичке партије учествују на следећим изборима, који би требало да буду одржани следеће године“, рекао је Дачић.

Он је навео и да је прошле године спољнотрговинска размена две земље била око 355 милиона евра, што је значајна цифра, али далеко испод реалних могућности.

Изразио је задовољство због присуства великог броја угледних шведских компанија у Србији, наводећи да око 70 компанија са шведским капиталом послује у нашој земљи.

Додао је да је жеља да наши људи који живе у Шведској буду мост сарадње између две земље, да то буде наш улог у што боље билатералне односе у будућности.

Председник шведског парламента Норлен је истакао да Шведска подржава европске амбиције Србије, али и да наша земља мора још да ради на реформама у области владавине права, правосудног система, борбе против корупције, реформе политичког система, медијских слобода. Додао је да охрабрује међустраначки дијалог који је у Србији у току.


 
 
Њ.Е. Јелена Чукић Матић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Шведској предала акредитивна писма шведском Краљу Карлу XVI Густаву

                                                                                        

 

Њ.Е. Јелена Чукић Матић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Шведској је предала акредитивна писма председника Републике Србије Њ.Е. господина Александра Вучића шведском Краљу Карлу XVI Густаву, на свечаној традиционалној церемонији која има идентичан протокол још од 1537. године.

У срдачном разговору том приликом пренела је спремност да допринесе додатном продубљењу билатералних односа Србије и Шведске, и посебно је указала на значај који, као мост пословне, научне и културне сарадње, има српска дијаспора у Шведској. Током аудијенције разговарано је, такође, о темама у регионалном и европском контексту.

„Посебно са захвална на поверењу које ми је указано да као прва жена амбасадор Републике Србије у Шведској допринесем бољем разумевању и ширем повезивању два народа, те наставим рад на продубљењу наше билатералне сарадње у областима од обостраног интереса, а посебно у контексту спремности Србије за стицање пуноправног чланства у ЕУ“, рекла је амбасадор Чукић Матић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Други сајам српске књиге у Шведској - Гетеборг

Други сајам српске књиге у организацији Creative Communication Initiative биће одржан од 2. до 3. марта 2024. године у Гетеборгу.

Програм Сајма можете погледати овде
 


Обележен дан Светог Саве у Стокхолму

У суботу, 27. јануара 2024. свечано је у Стокхолму обележен дан Светог Саве у Стокхолму. Литургији одржаној у цркви Светог Саве у Стокхолму, поред свештенства стокхолмске парохије, присуствовали су и ректор Богословије Свети Сава у Београду, протођакон Радомир Врућинић, отац Игор Давидовић, архијерејски намесник за Скандинавију епархије Британско-скандинавске и Амбасадор Републике Србије у Стокхолму, Јелена Чукић Матић са колективом Амбасаде.

По први пут, због великог интересовања наше дијаспоре свечана Светосавска Академија је обележенa, уместо у просторијама цркве, у већем простору у центру Стокхолма. Oкупљене на Светосавској Академији је поздравио свештеник стокхолмске парохије отац Душан Раковић, који се захвалио дијаспори која је дошла у великом броју и пожелео добродошлицу у Краљевину Шведску амбасадору Републике Србије Јелени Чукић Матић.

Дијаспори се обратио и Радомир Врућинић, ректор Богословије Свети Сава, подсетивши окупљене на најважније заслуге Светог Саве. У свечаном програму учествовала су фолклорна удружења из три стокхолмске општине – Содертеље, Солна и  Ханинге, а додељене су и стипендије од стране стокхолмске парохије за три ученика из Стокхолма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова