| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

VAŽNO OBAVEŠTENjE

Obaveštavamo državljane Republike Srbije koji imaju dozvolu boravka u Kraljevini Švedskoj, Kraljevini Norveškoj i Republikama Finskoj, Letoniji, Islandu i Estoniji da je zakazivanje termina za podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave ( pasoša ), u Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu, moguće isključivo elektronskim putem preko portala: e-uprava.

Zakazivanje termina je omogućeno od 01. jula ove godine.

Za ostale konzularne usluge, trenutno, nije potrebno zakazivati termin.

Rad konzularnog odeljenja sa strankama je svakog radnog dana u periodu od 10:00 do 13:00 časova.


Postupak zakazivanja 

Potrebna dokumenta

 

 

Kontakt

Konzularno odeljenje - Radno vreme

- Rad sa strankama radnim danima: ponedeljak - petak: 10:00 - 13:00 časova.

- Konsultacije i informacije telefonom radnim danima: ponedeljak-petak: 13:00 - 15:00 časova.


Adresa:   Hantverkargatan 26 / III sprat  112 21 Stockholm   Sweden

Adresa za poštu:  Box 529 101 30 Stockholm

Telefon: +468 / 218-436, 218-482, 218-485                        
Faks:     +468 / 218-495   

                                                      
Ambasada:        serbiaemb@telia.com   

                          
Konzularno odeljenje:  konzul.rs@telia.com


Veb: www.stockholm.mfa.gov.rs


 
Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju

Od utorka, 3. maja, prestaju da važe sve mere kontrole i ograničenja za ulazak lica u Republiku Srbiju, u vezi sa zaraznom bolešću Kovid-19, kako za strane tako i za domaće državljane.
Od ponoći, državljani Srbije kao i strani državljani, pri ulasku u zemlju neće biti u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti, niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje sveta dolaze u Srbiju.
Odluka o slobodnom ulasku građana Srbije i stranih državljana u zemlju doneta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji, i u skladu je sa odlukama većine zemalja Evrope i regiona.
Nadležne institucije nastavljaju da prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji iz sata u sat i blagovremeno će obaveštavati javnost.
Na snazi ostaje preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dok je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno.
Kovid ambulante, punktovi za testiranje na prisustvo virusa korona i punktovi za vakcinaciju nastavljaju da rade uobičajeno.


Nedvosmislena podrška Švedske evrointegracijama Srbije

24. avgust 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić primili su danas na odvojenim sastancima predsednika Parlamenta Kraljevine Švedske Andreasa Norlena.

Na sastanku sa predsednikom Vučićem konstatovano je da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje. S tim u vezi, Vučić je istakao značaj jačanja parlamentarne saradnje.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija posebno želi da unapredi svoje ekonomske odnose sa Švedskom, sa nadom da bi više kompanija iz te zemlje moglo da se opredeli da investira u našoj zemlji. On je posebno istakao značaj razvojne saradnje, koja se realizuje uz pomoć Švedske agencije za razvoj, a za koju švedski partneri smatraju da je „uzor dobre saradnje“ te agencije sa nekom državom.

Vučić je zahvalio za spremnost Švedske da prenese svoja iskustva iz različitih procesa, vezanih za Evropsku uniju, posebno u oblasti vladavine prava, izrazivši zahvalnost za podršku evropskom putu Srbije. Predsednik švedskog parlamenta Norlen je, s tim u vezi, istakao da njegova zemlja podržava proširenje EU. Takođe, izrazio je podršku dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednica Vlade Brnabić je na sastanku sa Norlenom razgovarala o bilateralnim odnosima dveju zemalja, evropskim integracijama, reformama i aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Brnabić je istakla da su evropske integracije strateški cilj i ključni prioritet zemlje i da Srbija veoma ceni podršku švedske vlade u tom procesu.

Reforme koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i državne administracije govore u prilog posvećenosti Vlade suštinskim promenama, objasnila je ona i navela da reforme nisu isključivo u cilju članstva Srbije u Evropskoj uniji, već su, takođe, preduslov boljeg života naših građana.

Fokus reformi je, pre svega, na pravosudnom sistemu koja ima najširi uticaj na naše društvo, ali i ekonomsku stabilnost države, jer, kako je objasnila, ima direktan uticaj na stvaranje povoljne investicione klime.

Brnabić je, kada je u pitanju sloboda medija, naglasila da je važan zadatak države bezbednost i zaštita novinara, i da su vidljivi pozitivni efekti aktivnosti Radne grupe koja se bavi ovim pitanjem, što za rezultat ima i trend smanjenja broja prijavljenih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara.

Norlen je preneo da će podrška Švedske integracijama Srbije i dalje biti nedvosmislena, ukazujući i na činjenicu da naše zemlje veže i brojna srpska dijaspora, veoma dobro integrisana u švedsko društvo.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Švedske u usponu.

Istakao je da je Norlena upoznao sa procesom reformi, posebno sa delom koji se odvija u parlamentu, koji se odnosi na ustavne promene, kao i o onome što se preduzima kada je reč o poglavljima 23 i 24, koji se odnose na vladavinu prava.

„Informisao sam ga o toku međustranačkog dijaloga, sa željom da se pronađe politički dogovor koji bi omogućio da sve političke partije učestvuju na sledećim izborima, koji bi trebalo da budu održani sledeće godine“, rekao je Dačić.

On je naveo i da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena dve zemlje bila oko 355 miliona evra, što je značajna cifra, ali daleko ispod realnih mogućnosti.

Izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja uglednih švedskih kompanija u Srbiji, navodeći da oko 70 kompanija sa švedskim kapitalom posluje u našoj zemlji.

Dodao je da je želja da naši ljudi koji žive u Švedskoj budu most saradnje između dve zemlje, da to bude naš ulog u što bolje bilateralne odnose u budućnosti.

Predsednik švedskog parlamenta Norlen je istakao da Švedska podržava evropske ambicije Srbije, ali i da naša zemlja mora još da radi na reformama u oblasti vladavine prava, pravosudnog sistema, borbe protiv korupcije, reforme političkog sistema, medijskih sloboda. Dodao je da ohrabruje međustranački dijalog koji je u Srbiji u toku.


 
 
Neradni dani

Ambasada R. Srbije u Stokholmu neće raditi u ponedeljak, 26. decembra 2022. godine,  ponedeljak, 2. januara, utorak, 3. januara i u petak, 6. januara 2023. godine zbog proslave novogodišnjih i božićnih praznika. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve.

 


Geteborg - Švedska: Delegacije Republike Srbije na čelu sa ambasadorom Draganom Momčilovićem učestvovala je na plenarnom zasedanju Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA)

1. decembar 2022.
Na kraju švedskog predsedavanja Međunarodnom alijansom za sećanje na Holokaust (IHRA), održano je plenarno zasedanje od 28. novembra do 1. decembra 2022. godine u Geteborgu, gde je delegaciju Republike Srbije predvodio ambasador Dragan Momčilović. Tokom izlaganja 35 članica Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), istupao je i ambasador Momčilović o doprinosu Republike Srbije u pogledu usaglašenih međunarodnih aktivnosti IHRA.


JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANjA

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, doneo je Odluku broj 361/30-2022/01, kojom se raspisuje Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanje veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Nacionalno priznanje podeljeno je u sledeće kategorije:

 • Nagrada „Majka Srbija“
 • Nagrada „Slobodan Jovanović“
 • Nagrada „Mihajlo Pupin“
 • Nagrada „Nikola Tesla“
 • Nagrada „Dositej Obradović“
 • Nagrada „Vuk Karadžić“


Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ambasada Republike Srbije u Stokholmu pozivaju zainteresovane strane u Kraljevini Švedskoj i Republici Letoniji da podnesu Prijavu za dodelu nacionalnog priznanja.


Predlog za dodelu nacionalnog priznanja mogu podneti:

 • Organizacije dijaspore i organizacije Srba u regionu
 • Udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja
 • Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije
 • Crkve i verske zajednice
 • Predlog za dodelu nacionalnog priznanja „Majka Srbija“ mogu podneti i jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji

Za uslove i način podnošenja prijave za dodelu nacionalnog priznanja, prijavni formular, dodatne informacije i uvid u Javni poziv, možete se, u celosti, informisati na sledećim internet stranicama:
https://www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava -za-dijasporu-konkursi/

Prijave sa predlogom za dodelu nacionalnog priznanja se podnose elektronski u pisanom obliku, uz prijavni formular, kao i obrazloženje sa biografijom i referencama predloženog kandidata, sa dovoljno činjenica za odlučivanje  i ocenu vrednosti doprinosa, rezultata i zasluga.
Podnosioci predloga mogu da prijave najviše jednog kandidata za dodelu nacionalnog priznanja u svakoj kategoriji nagrada.

Rok za podnošenje prijava je 2. decembar 2022. godine. Učesnici javnog poziva su u obavezi da predlog dostave putem elektronske pošte na sledeću imejl adresu: komunikacije@dijaspora.gov.rs


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova