| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme
Konzularno odeljenje (rad sa strankama) ponedeljak - petak: 10:00 - 13:00 časova. 

Praznici

Adresa

Hantverkargatan 26
Box 529
S-112 21 STOCKHOLM
Sweden

 

Telefon: +468 / 218-436, 218-482, 218-485 Lokacija/Mapa
Faks:     +468 / 218-495               Konzularna nadležnost
Ambasada: serbiaemb@telia.com Počasni konzuli
Konzularno odeljenje:  konzul.rs@telia.com Veb: http://www.stockholm.mfa.gov.rs
   

 


 
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo naše cenjene građane da su u obavezi da prilikom dolaska u konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Stokholmu, nose zaštitne maske za lice, zbog pandemije COVID-19.


IZBORI 2020. GODINE

IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE 2020. GODINE
– NASTAVAK SPROVOĐENjA IZBORNIH RADNjI

Predsednik Republike Srbije je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 68/20), kojim je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11. maja o.g. o nastavku izbornih radnji. Republička izborna komisija je, takođe, donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji kojim je utvrđeno da se zahtevi državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. godine (do ponoći, lokalno vreme u Republici Srbiji).

Na sajtu Republičke izborne komisije mogu se naći sva dokumenta, pritisnite OVDE.


OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

http://www.mfa.rs/sr/index.php/teme/-2020?lang=cyr

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

Ukazujemo da biračko pravo imaju državljani Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji, što je regulisano članom 10 Zakona o izboru narodnih poslanika. Navedeni član glasi: „Pravo da bira poslanika i da bude biran za poslanika ima punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji“.
Pravo da glasaju u inostranstvu imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu, a imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja borave u inostranstvu. Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG).
Proveru da li ste upisani u birački spisak možete izvršiti ovde: 

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Ukoliko želite da se prijavite za glasanje u inostranstvu, u Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu, a ispunjavate zakonske uslove, potrebno je da dostavite čitko popunjeni Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije na adresu Ambasade Republike Srbije u Stokholmu. Dokumenta možete dostaviti elektronskom poštom konzul.rs@telia.com (subject: prezime i ime – prijava za glasanje), faksom na broj: Fax  08/218 495, ili poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209.

Zahtev za glasanje u inostranstvu možete preuzeti OVDE:

Ukoliko utvrdite da niste uvedeni u Jedinstveni birački spisak, a ispunjavate zakonske uslove,  potrebno je da dostavite čitko popunjeni Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak i kopiju pasoša ili lične karte Republike Srbije, kao i popunjeni Zahtev za glasanje u inostranstvu, na adresu Ambasade Republike Srbije u Stokholmu. Dokumenta možete dostaviti elektronskom poštom konzul.rs@telia.com (subject: prezime i ime – prijava za uvođenje u JBS), faksom na broj: Fax  08/218 495, ili poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209. 

Zahtev za upis u JBS (Jedinstveni birački spisak) možete preuzeti OVDE:

Zahtev za glasanje u inostranstvu može se podneti preko diplomatsko-konzularnog predstavništva, najkasnije 30. maja 2020. godine do ponoći. 

Molimo zainteresovane birače da svoje prijave dostave Ambasadi najkasnije do 22 časa 30. maja 2020. godine, kako bi njihove prijave mogle biti procesuirane u okviru aplikacije biračkog spiska blagovremeno, odnosno pre ponoći, u zakonskom roku.


 
 
Neradni dan u Ambasadi

Ambasada Republike Srbije neće raditi u sredu, 11. novembra 2020. godine zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. 


Vlada Kraljevine Švedske uvela privremenu zabranu ulaska za državljane Republike Srbije u Kraljevinu Švedsku – odluka važi do 22. decembra 2020. godine

Na sednici švedske Vlade, 17. jula o.g. doneta je privremena mera na osnovu koje se, zbog pandemije Covid-19, zabranjuje ulazak državljanima Republike Srbije i Republike Crne Gore u Kraljevinu Švedsku. Odluka je stupila na snagu 19. jula o.g. i primenjuje se do 22. decembra 2020. godine, nakon čega se otvara mogućnost za njeno preispitivanje.


Rezultati konkursa za dijasporu

NA OSNOVU ODLUKE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA, UPRAVA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU OBJAVLJENI SU REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU.

Rezultate konkursa možete videti  ovde:

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova