| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

VAŽNO OBAVEŠTENjE

Obaveštavamo državljane Republike Srbije koji imaju dozvolu boravka u Kraljevini Švedskoj, Kraljevini Norveškoj i Republikama Finskoj, Letoniji, Islandu i Estoniji da je zakazivanje termina za podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave - pasoša, u Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu, moguće isključivo elektronskim putem preko portala: e-uprava.

Zakazivanje termina je omogućeno od 01. jula ove godine.

Za ostale konzularne usluge, trenutno, nije potrebno zakazivati termin.

Rad konzularnog odeljenja sa strankama je svakog radnog dana u periodu od 10:00 do 13:00 časova.


Postupak zakazivanja 

Potrebna dokumenta

 

 

Kontakt

Konzularno odeljenje - Radno vreme

- Rad sa strankama radnim danima: ponedeljak - petak: 10:00 - 13:00 časova.

- Konsultacije i informacije telefonom radnim danima: ponedeljak-petak: 13:00 - 15:00 časova.


Adresa:   Hantverkargatan 26 / III sprat  112 21 Stockholm   Sweden

Adresa za poštu:  Box 529 101 30 Stockholm

Telefon: +468 / 218-436, 218-482, 218-485                        
Faks:     +468 / 218-495   

                                                      
Ambasada:        serbiaemb@telia.com   

                          
Konzularno odeljenje:  konzul.rs@telia.com


Veb: www.stockholm.mfa.gov.rs


 
Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju

Od utorka, 3. maja, prestaju da važe sve mere kontrole i ograničenja za ulazak lica u Republiku Srbiju, u vezi sa zaraznom bolešću Kovid-19, kako za strane tako i za domaće državljane.
Od ponoći, državljani Srbije kao i strani državljani, pri ulasku u zemlju neće biti u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti, niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje sveta dolaze u Srbiju.
Odluka o slobodnom ulasku građana Srbije i stranih državljana u zemlju doneta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji, i u skladu je sa odlukama većine zemalja Evrope i regiona.
Nadležne institucije nastavljaju da prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji iz sata u sat i blagovremeno će obaveštavati javnost.
Na snazi ostaje preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dok je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno.
Kovid ambulante, punktovi za testiranje na prisustvo virusa korona i punktovi za vakcinaciju nastavljaju da rade uobičajeno.


Nedvosmislena podrška Švedske evrointegracijama Srbije

24. avgust 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić primili su danas na odvojenim sastancima predsednika Parlamenta Kraljevine Švedske Andreasa Norlena.

Na sastanku sa predsednikom Vučićem konstatovano je da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje. S tim u vezi, Vučić je istakao značaj jačanja parlamentarne saradnje.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija posebno želi da unapredi svoje ekonomske odnose sa Švedskom, sa nadom da bi više kompanija iz te zemlje moglo da se opredeli da investira u našoj zemlji. On je posebno istakao značaj razvojne saradnje, koja se realizuje uz pomoć Švedske agencije za razvoj, a za koju švedski partneri smatraju da je „uzor dobre saradnje“ te agencije sa nekom državom.

Vučić je zahvalio za spremnost Švedske da prenese svoja iskustva iz različitih procesa, vezanih za Evropsku uniju, posebno u oblasti vladavine prava, izrazivši zahvalnost za podršku evropskom putu Srbije. Predsednik švedskog parlamenta Norlen je, s tim u vezi, istakao da njegova zemlja podržava proširenje EU. Takođe, izrazio je podršku dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednica Vlade Brnabić je na sastanku sa Norlenom razgovarala o bilateralnim odnosima dveju zemalja, evropskim integracijama, reformama i aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Brnabić je istakla da su evropske integracije strateški cilj i ključni prioritet zemlje i da Srbija veoma ceni podršku švedske vlade u tom procesu.

Reforme koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i državne administracije govore u prilog posvećenosti Vlade suštinskim promenama, objasnila je ona i navela da reforme nisu isključivo u cilju članstva Srbije u Evropskoj uniji, već su, takođe, preduslov boljeg života naših građana.

Fokus reformi je, pre svega, na pravosudnom sistemu koja ima najširi uticaj na naše društvo, ali i ekonomsku stabilnost države, jer, kako je objasnila, ima direktan uticaj na stvaranje povoljne investicione klime.

Brnabić je, kada je u pitanju sloboda medija, naglasila da je važan zadatak države bezbednost i zaštita novinara, i da su vidljivi pozitivni efekti aktivnosti Radne grupe koja se bavi ovim pitanjem, što za rezultat ima i trend smanjenja broja prijavljenih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara.

Norlen je preneo da će podrška Švedske integracijama Srbije i dalje biti nedvosmislena, ukazujući i na činjenicu da naše zemlje veže i brojna srpska dijaspora, veoma dobro integrisana u švedsko društvo.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Švedske u usponu.

Istakao je da je Norlena upoznao sa procesom reformi, posebno sa delom koji se odvija u parlamentu, koji se odnosi na ustavne promene, kao i o onome što se preduzima kada je reč o poglavljima 23 i 24, koji se odnose na vladavinu prava.

„Informisao sam ga o toku međustranačkog dijaloga, sa željom da se pronađe politički dogovor koji bi omogućio da sve političke partije učestvuju na sledećim izborima, koji bi trebalo da budu održani sledeće godine“, rekao je Dačić.

On je naveo i da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena dve zemlje bila oko 355 miliona evra, što je značajna cifra, ali daleko ispod realnih mogućnosti.

Izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja uglednih švedskih kompanija u Srbiji, navodeći da oko 70 kompanija sa švedskim kapitalom posluje u našoj zemlji.

Dodao je da je želja da naši ljudi koji žive u Švedskoj budu most saradnje između dve zemlje, da to bude naš ulog u što bolje bilateralne odnose u budućnosti.

Predsednik švedskog parlamenta Norlen je istakao da Švedska podržava evropske ambicije Srbije, ali i da naša zemlja mora još da radi na reformama u oblasti vladavine prava, pravosudnog sistema, borbe protiv korupcije, reforme političkog sistema, medijskih sloboda. Dodao je da ohrabruje međustranački dijalog koji je u Srbiji u toku.


 
 
Selaković: Srbija aktivno uključena u suzbijanje terorizma, radikalizma i ekstremizma

11.5.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas u Marakešu na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Selaković je poručio da se Srbija zalaže za multilateralni aspekt borbe protiv terorizma i da smatra da Ujedinjene nacije treba da budu ključni forum za međunarodnu saradnju na ovom polju.

Ministar je naveo da naša zemlja ispunjava sve međunarodne obaveze u kontekstu sprovođenja rezolucija Saveta bezbednosti UN, a posebno onih koje se odnose na uvođenje embarga na izvoz naoružanja, uključujući i zabrane koje se odnose na nedržavne aktere, terorističke organizacije i sa njima povezane pojedince, posebno napomenuvši i da je Srbija potpisnica 15 međunarodnih konvencija za borbu protiv terorizma.

„Učestvujući u multinacionalnim misijama za održavanje mira u okviru UN i EU, Srbija na konkretan način doprinosi očuvanju regionalne i globalne bezbednosti“, rekao je Selaković, odavši počast pripadniku Vojske Srbije, potpukovniku Dejanu Stanojeviću i njegovim kolegama, koji  su 29. marta tragično izgubili život u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo.

„Srbija ne umanjuje značaj i važnost drugih međunarodnih foruma, zbog čega se od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i nesebično daje svoj doprinos međunarodnim naporima u borbi protiv ISIL, prevashodno kroz različite forme donacija u vojnoj opremi i municiji i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga Iraka“, naglasio je ministar i dodao da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, pun doprinos daje aktivnim učešćem u okviru evropskih politika u borbi protiv terorizma, a  ima i razvijenu stratešku saradnju sa EUROPOL-om.

Ministar je posebno naglasio da Srbija ima instrumente u svom krivičnom zakonodavstvu da spreči i kazni podsticanje, organizovanje i učešće svojih građana u ratovima ili sukobima u stranim državama, te je informisao i da su pravosudni organi Srbije okončali postupke protiv 7 lica koja su bila angažovana na stranim ratištima, a da u toku je više istraga protiv lica povezanih sa terorističkim delovanjem.

Šef srpske diplomatije poručio je da je borba protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma od prioritetnog značaja, i da je Srbija aktivno uključena u suzbijanje tih izazova i pretnji na domaćem, regionalnom i međunarodnom planu.


E zakazivanje usluge izdavanja ili zamene putne isprave - pasoša

VAŽNO OBAVEŠTENjE

Obaveštavamo državljane Republike Srbije koji koji imaju dozvolu boravka u Kraljevini Švedskoj da je zakazivanje termina za podnošenje zahteva za izradu putne isprave (pasoša) moguće isključivo elektronskim putem preko portala e-uprava.


Termini za maj i jun ove godine su u celosti popunjeni i nije omogućeno zakazivanje termina u tom periodu.


Zakazivanje termina je omogućeno za period od 01. jula ove godine.


Postupak zakazivanja

Potrebna dokumenta

 


Letnji kamp srpskog jezika kao zvaničnog jezika

U okviru projekata "Letnji kamp srpskog kao zavičajnog jezika" Akademska srpska asocijacija poziva sve pripradnike srpske dijaspore od 18 do 22 godine da se prijave na letnji kamp koji će se održati u Nišu.
Pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova letnji kamp će se održati u periodu od 11. 7. do 17. 7. 2022. godine.
Nakon završetka kampa svi učesnici će dobiti potvrde o pohađanju letnjeg kampa koje izdaje Akademska srpska asocijacija.
Zamolili bismo Vas da podelite ovu informaciju kako bi što veći broj naših ljudi video i kako bi svi zainteresovani mogli da se prijave.
Svi zainteresovani mogu da se prijave do 28. 5. 2022. godine putem našeg sajta, OVDE: 

Ili da skinu obrazac prijave koji se nalazi u prilogu imejla i pošalju na imejl adresu: asasocijacija@gmail.com sa naslovom "Prijava - letnji kamp". Obrazac možete skinuti,  OVDE:


Poziv za letnji kamp, možete pogledati, OVDE:
Srdačan pozdrav,
Tim Akademske srpske asocijacije

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova