| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama) ponedeljak - petak: 10:00 - 13:00 časova. Sredom od 10:00 do 18:00 časova, samo za izdavanje biometrijskih putnih isprava, uz molbu da se termini prethodno telefonski zakazuju.

Praznici

Adresa

Valhallavägen 70
Box 26209
S-10041 STOCKHOLM
Sweden

Konzularni ulaz:

Baldersgatan 14, 114 27 Stockholm

Telefon: +468 / 218-436, 218-482, 218-485 Lokacija/Mapa
Faks:     +468 / 218-495               Konzularna nadležnost
Ambasada: serbiaemb@telia.com Počasni konzuli
Konzularno odeljenje:  konzul.rs@telia.com Veb: http://www.stockholm.mfa.gov.rs
   

 


 
PREMIJER ALEKSANDAR VUČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI KRALJEVINI ŠVEDSKOJ (01. I 02. FEBRUARA 2015.)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa najvišim švedskim zvaničnicima i privrednicima, kojima je preneo da je Srbija posvećena reformama i stvaranju još povoljnijeg investicionog okruženja i pozvao ih da ulažu u našu zemlju.

"Potrebno nam je vaše iskustvo, podrška i pomoć. Molim vas da dođete u Srbiju, a oni koji su već tu, neka ostanu, i neka nam kažu šta možemo da uradimo da dodatno popravimo naše poslovno okruženje", poručio je Vučić, prvi srpski premijer u zvaničnoj poseti Kraljevini Švedskoj.

Vučić je sagovornicima ukazao da mere štednje idu po planu i da je prvi put u državnoj kasi u januaru ostvaren suficit.
On je ponovio da je Srbija preduzela teške mere bez pritisaka spolja, navodeći da reforme podržavaju Svetska banka, MMF, EBRD.

Za naredne dve godine premijer je najavio rast od oko dva odsto.

On je istovremeno priznao da Srbija mora još mnogo da uradi da bi privukla ulagače iz Švedske.
"Važno je da ovde u skandinavskim zemljama, luterantskim ili protestantskim, pokažete veću posvećenost i da govorite istinu, jer oni ne vole da slušaju bajke, ni priče o lakim rešenjima", rekao je Vučić za Pink i dodao da je govorio ono što misli, ono što se u Srbiji dešava i da se njegovim domaćinima to dopalo.

Pomenuo je i da su mnogi od zvaničnika u Švedskoj ali i predstavnici najvećih firmi - Volvo, Skanija, Alstom, Erikson, biranim i lepim rečima govorili o Srbiji, jer "veruju u našu budućnost".

Premijer očekuje da ćemo imati mnogo više investicija iz Švedske, da će konačno u Srbiju doći IKEA, a domaćine je zamolio za pomoć u formiranju berze, koja već godinama u Srbij ne nije zaživela.

Posle razgovora sa premijerom Švedske Stefanom Lovenom, Vučić je rekao da se nada da će Srbija moći da sprovede sve
željene reforme i da će nakon dobijenog aranžmana sa MMF-om i paketa ekonomskih mera uspeti da privuče što više stranih investicija.

Loven je izjavio da Švedska podržava proširenje, jer to donosi stabilnost i prosperitet celoj Evropi i izrazio nadu da će Srbija što pre postati deo evropske porodice.

Kako je rekao, Švedska podržava otvaranje novih poglavlja jer veruje da je važno da pregovori počnu.
"Znamo da ima određenih pitanja koje treba rešiti, poput Kosova, ali podržavamo šansu za otvaranje poglavlja. Želimo da taj proces počne, to je važno za EU kao celinu, ali ništa manje za jugoistočnu Evropu", rekao je Loven.

Srpski premijer pozvao je švedskog kolegu da poseti Srbiju što je on i prihvatio i pred novinarima obećao da će poseta uslediti vrlo brzo.

Na pitanje novinara o sankcijama Rusiji, Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ne namerava da odustane od pravnih principa međunarodnog prava, ali da nastoji da zadrži dobre odnose s Rusijom.
"To nije neka politika ravnoteže između dve sile, ili slično. Naš put je put ka EU, i na tome smo veoma odlučni. S druge strane, moramo i želimo da preživimo i želimo dobre odnose s Rusijom", naveo je Vučić.

On je rekao da se nada da će se unutar OEBS-a i s partnerima unutar EU pronaći mirno rešenje za konflikt u Ukrajini, koje je, kako kaže, najbolje za sve.

Loven je rekao da je važno da se Srbija zalaže za principe na osnovu kojih je OEBS i izgrađen - što uključuje i teritorijalni integritet.

VALSTROM: OVDE STE MEĐU PRIJATELJIMA PROŠIRENJA

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Stokholmu sa ministarkom spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom, sa kojom je razgovarao o evropskom putu Srbije, odnosima u regionu i situaciji u Ukrajini.

"Ovde ste među prijateljima proširenja, jer je to najbolje što Evropi može da se desi", naglasila je Valstrom pozdravljajući dolazak prvog srpskog premijera u zvaničnu posetu Kraljevini Švedskoj.

Vučić je zahvalio na podršci evropskim integracijama Srbije i procesu proširenja, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.  

učić je na Poslovnom forumu predstavio najznačajnijim švedskim kompanijama program ekonomskih i zakonodavnih reformi srpske vlade i pozvao ih da iznesu sugestije i savete u cilju popravljanja investicionih uslova, kako bi Srbija privukla što veći broj stranih investitora.

Forum je organizovala Trgovinska komora Švedske a učestvovale su kompanije Scania, Ericšon, SAAB, Alstom, Amphenol Koneksi i druge.

Vučić je rekao da je Srbija stabilna zemlja, koja ima dobre odnose sa zemljama u regionu, ali i ostalim zemljama u Evropi, kao i sporazume o slobodnoj trgovini.

Predstavnici švedskih kompanija, koje imaju svoja predstavništva u Srbiji, istakli su da investitori u slučaju naše zemlje mogu računati na dobar investicioni osnov, kao i na obrazovanu i stručnu radnu snagu.

Takođe, naglasili su značaj političke i druge stabilnosti Srbije, što je veoma važan uslov za privlačenje stranih investicija.
Istaknuta je i važnost nastavka procesa privatizacije javnih preduzeća, što će poboljšati ekonomsku situaciju u zemlji, navedeno je u saopštenju.

Vučić se sastao i sa prvim zamenikom predsednika švedskog parlamenta Tobijasom Bilstromom sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima.
"Dobro je videti Srbiju na putu ka EU i mi radimo na tome da vam na tom putu pomognemo", rekao je Bilstorm.

Vučić je zahvalio Vladi Kraljevine Švedske na pomoći upućenoj nakon poplava, a domaćini su premijera Srbije, kako prenosi Blic, a znajući da su mu knjige svojevrsna pasija, odveli u Akademsku knjižaru, najveću u Stokholmu.

VUČIĆ, OBILASKOM ERIKSONA, ZAVRŠIO POSETU ŠVEDSKOJ

Predsednik Vlade je, obilaskom kompanije "Erikson", završio jednodnevnu posetu Kraljevini Švedskoj.

Kompanija "Erikson", koja posluje u 181 zemlji sveta, prisutna je i u Srbiji, ali njeni predstavnici kažu da imaju nameru da šire svoje poslovanje, o čemu su i razgovarali sa premijerom Vučićem, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Tokom susreta sa srpskim premijerom zaposleni u "Eriksonu" predstavili su neke od svojih inovacija, kako u mobilnoj telefoniji, tako i u raznim servisima koji mogu biti korisni u bezbednosnim i transportnim sistemima, kao i stvaranju modernih gradova.

Vučić je, tokom obilaska, na zidu hola kompanije na engleskom jeziku ostavio sledeću poruku: "Ovo je najzanimljivije mesto na kome sam ikada bio. Nadam se da ćemo moći da ponešto naučimo od ljudi iz Eriksona".

Komore Srbije i Švedske za jačanje privrednih odnosa

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktorka Trgovinske komore Švedske Šarlot Kalin (Ćarlotte Kalin) potpisali su u Stokholmu Memorandum o saradnji komora radi jačanja privrednih odnosa i povezivanja poslovnih zajednica dve zemlje.

Komore Švedske i Srbije, kako je predviđeno Memorandumom, sarađivaće na unapređenju konkurentnosti kompanija, izgradnji kapaciteta i razvoju privatnog sektora, jačanju mreže ženskog preduzetništva, promovisanju industrijskog i ekonomskog razvoja, saopštila je PKS.

Čadež u Stokholmu boravi kao član delegacije Srbije koju, u poseti Švedskoj, predvodi premijer Aleksandar Vučić.
"Srbija je sve atraktivnija destinacija za ulaganje, a srpske kompanije imaju kapacitet da budu pouzdan partner stranim investitorima", izjavio je Čadež na Poslovnom forumu, predstavljajući najvećim švedskim kompanijama potencijale za
saradnju sa srpskom privredom.

Na Srpsko-švedskom poslovnom forumu, u organizaciji Trgovinske komore Švedske, učestvovali su predstavnici velikih švedskih kompanija, među kojima su Scania, Ericšon, SAAB, Alstom, Amphenol Koneksi, i druge.

Kao poseban potencijal za saradnju, Čadež je naveo klastere srpskih firmi. Trenutno ih je oko stotinu u 13 sektora, najviše u poljoprivredi, turizmu, IT sektoru, metalskoj, građevinskoj i farmaceutskoj industriji. Okupljaju i povezuju oko 500 kompanija i zapošljavaju 40.000 radnika.
"Tako organizovane i udružene naše firme mogu postati sigurni dobavljači i ozbiljni partneri u proizvodnji švedskim kompanijama", ocenio je Čadež.

Predsednik PKS je izrazio uverenje da će novi paket podsticaja dodatno poboljšati atraktivnost Srbije i dovesti do većeg priliva stranih investicija.

Podsetio je i na adute Srbije u privlačenju stranih kompanija: od političke i makroekonomske stabilnosti i reformske opredeljenosti vlade fokusirane na ekonomiju, preko ugovora o slobodnoj trgovini koje otvaraju tržište od 800 miliona potrošača, povoljnog zakonodavnog, poreskog i investicionog režima, do konkurentne i kompetentne radne snage.

Pored posete Eriksonu, u okviru zvaničnog programa posete delegacije Srbije, Čadež je tokom dana razgovarao i sa kolegama u trgovinskim komorama Švedske i Stokholma, kao i sa članovima Upravnog odbora Srpsko-švedskog poslovnog saveta.


VAŽNE INFORMACIJE ZA DOSTAVU HUMANITARNE POMOĆI

Poštovani,

Ovde možete pronaći sve važne informacije za dostavu humanitarne pomoći.

Kontakt telefon Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije:

+381 66 8066 224.

AŽURIRANE INFORMACIJE O POPLAVAMA U REPUBLICI SRBIJI


 
 
1. Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini 2.Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, raspisuje godišnji
3.  Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini.
4. Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini
Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećem linku:

http://www.kultura.gov.rs

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u R. Srbiji izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije R. Srbije.
Konkursi su otvoreni do 16. marta 2020. godine.
Prijava se vrši direktno, na adresu Ministarstva kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, Beograd.

Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju Mladena Veskovića u Ministarstvu kulture i informisanja, putem elektronske pošte  mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili na telefon br. +381 11 3398-026. 
 


22. međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“

Gradska uprava Grada Beograda - Sekretarijat za kulturu i Dečji kulturni centar Beograd organizuju 22. međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“. 
Na konkursu mogu učestvovati pojedinci, predškolske ustanove, škole, dečiji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije. Pravo učešća imaju sva deca sveta od 4 do 18 godina, a izbor teme je slobodan. Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali u 2019. ili 2020. godini i ne smeju biti ranije izlagani na drugim međunarodnim konkursima i izložbama. Prispeli radovi se neće vraćati. Rok za prispeće radova je 1. jul 2020. godine.

Radove slati na adresu: 
Dečji kulturni centar Beograd,
Takovska 8,
11 000 Beograd, Srbija

Formular i širu informaciju možete naći na:

https://www.dkcb.rs/radost-evrope/radost-evrope-likovni-konkurs/


Festival Novog Filma sa Balkana

Festival Novog Filma sa Balkana, zajedno s Švedskim filmskim institutom, gradom Stokholmom, ABF Stokholm, i Švedskim institutom poziva vas na deveti Festival novog balkanskog filma 2020 u ZITI najstarijem bioskopu u Stokholmu između 14-16. februara 2020.
Za ovih devet godina prikazali smo preko 100 dugometražnih igranih filmova, preko 200 kratkih i dokumentarnih. Ugostili smo preko stotinu gostiju, filmskih stvaraoca s Balkana. Priređivali panele, razgovore, redionice i diskusije na temu filma. Podelili smo preko 60 nagrada za najbolje filmove, najlepše žensko stvaralaštvo na filmu, nagrade publike i specijalne nagrade. Ćiri su nam bili najveća imena iz sveta filma u Švedskoj Lena Endre, Tobijas Jelm, Osa Kalmer, Stig Larson, Siril Helman, Ivica Zubaka. Mnogo pokretnih slika je prošlo severom Everope zahvaljujući BaNeFFu.
Ne bi da se havlimo ali smo najveći filmski festival koji prikazuje filmove s Balkana i regiona u svetu, van poluostrva, mesta preseka istoka i zapada, vrata Evrope. Ovogodišnju slekeciju čine filmovi iz Srbije Delirijum Tremens reditelja Gorana Markovića, pobednika Festivala 2018. s filmom Slepi putnik na brodu ludaka, Kralj Petar Prvi reditelja Danila Ristovskog, Zasšavanaka za vojnike reditelja Predraga Gage Antonijevića, kao i filmovi iz regiona Severne Makedonije Bog postoji i njegovo ime je Petrunja, rediteljke Teone Miteske, Hrvatske Dnevnik Dijane Budisavljević u režiji Dane Budisavljević, film iz Crne Gore GRUDI rediteljke Marije Perović, kao i koprodukcija Amerike, Bosne i Hercegovine i Srbije Šavovi, film reditelja Miroslava Terzića. Iz Rusije nam stiže film Balkanska međa reditelja Andreja Volgina, a iz Bugarske Slika s Juki reditelja Lahezara Avramova. 
Devet filmova ocenjivaće profesionalni žiri uglednih filmskih radnika u Švedskoj: glumac Jimi Lindstrom, Albert Avramović – producent, Mario Adamson  - producent i šef presa  Šedskoj filmskog instituta Jan Јорансон.  Nagarade će biti dodelljivane u iste četiri glavne kategorije: Najbolji film, Najbolji ženski filmski rukopis, Nagrada publike i Specijalne nagrade.
Specijalna gošća ovogodišnjeg Festivala je Nataša Drakulić scenaristkinja i pisac za decu i odrasle, urednica na RTS dečijeg programa i ko-scenrista filma Zaspavanak za vojnike. Ona će se predstaviti svojim filmom ali govoriće i o zanimljivim serijama koje radi i planovima za budućnost.
U toku Festivala biće predstavljene turističke lepote Balkana kroz priz,u filma preko Etos Travel-a, a biće održana radionica i panel na temu žensko filmsko stvaralaštvo na Balkanu!
Sigurno je da ne možemo da prebrojimo sve aktivnosti za vreme Festivala kao naprimer završnu žurku u O-barenu u Sturehofu u centru grada, kada ćemo Stokholm pretovriti u muzičku bombu dobre zabave i druženja s Balkana.
Karte se kupuju na bilatarnici bioskopa ZITA
Birger Jarlsgatan 37, ili kao FESTVALSKA propusnica za sve projkecije zajedno.
BaNeFF 2020 turneja nastavlja posle prema gradovima: Norkoping, Geteborg, Malme, Vesteros, Umeo, Norvešku - Oslo, Bergen i za Finsku. Više detalja na  www.baneff.com
Kontakt s glavnim organizatorom Balkan New Film Festival  - BaNeFF 2020, www.baneff.com, mail: info@baneff.com, tel. 08 221190

DOBRODOŠLI!!! na jedno uzbudljivo filmsko putovanje koje kaže više nego obični bioskop
 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova