| |     ћирилица | english  
Naslovna
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, raspisuje Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. Godini.
Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećem linku:

http://www.kultura.gov.rs

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u R. Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije R. Srbije.
Konkurs je otvoren do 09. marta 2021. godine.
Dodatne informacije o konkursu se mogu dobiti u Ministarstvu kulture i informisanja svakog radnog dana od 13,00 do 15,30 časova na telefon br. +381 11 3398-026, putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs – projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike.
Prijava se vrši direktno, na adresu Ministarstva kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, Beograd.
 NERADNI DANI U AMBASADI

Ambasada R. Srbije neće raditi u sredu, 6. januara i četvrtak, 7. januara 2021. godine zbog proslave božićnih praznika. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve.Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.
Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije – Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.
Predsednica Vlade je, ističući da joj je čast da uradi ovako nešto za zemlju i bude prva koja će otvoriti put za sve građane, prenela da je sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem postigla dogovor o tome da njih dvoje prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.
Prema njenim rečima, u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma "Fajzer-Biontek", a u najskorije vreme se očekuju i one od kineskog "Sinofarma", kao i određene količine ruske "Sputnjik V".
Ona je izrazila uverenje da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije "Astra-Zeneka", a nakon toga i "Moderninu".
Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemljama i odobrenja relevantnih međunarodnih agencija, a naravno proći će i sve naše agencije i institute, ukazala je premijerka.
Prema njenim rečima, pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vakcinu će primiti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar jer se trudimo da budemo primer i pokažemo da smo sigurni u vakcine i institucije.
Brnabić je istakla da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu "Fajzer–Biontek", a treća koja je počela masovnu imunizaciju i kampanju za davanje vakcine – posle Velike Britanije i Švajcarske.
Uradili smo veliku stvar i ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati dok se ne završi imunizacija stanovništva, poručila je predsednica Vlade.
Ona je precizirala da će naša zemlja u januaru dobiti još 16.000 doza vakcine konzorcijuma „Fajzer-Biontek“, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno približno dva miliona doza.
Imamo dinamiku isporuka „Fajzerovih“ vakcina i kako varira njihova prozvodnja, tako varira i isporuka ne samo Srbiji, već i svim zemljama sveta. Očekivali smo 10.000 doza od „Fajzer–Bionteka“ u decembru, a stiglo je 4.870 doza, objasnila je premijerka.
Srbija je pokazala da može da se bori i da uspe u tome ako svi rade timski, poručila je Brnabić i ipak apelovala na sve da početak vakcinacije ne shvataju kao da je borba odmah i gotova, već da nastave da poštuju sve mere.
Da budemo sigurni i pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske kada se stekne imunitet, a do tada ovo da gledamo ne kao pobedu, već kao početak kraja, zaključila je predsednica Vlade.
Nakon premijerke, vakcinu je primila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba Predrag Kon.
Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.
Prve količine vakcine stigle su u Srbiju 22. decembra, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.
Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina „Fajzer-Biontek“.
Pored nabavke vakcine među prvim državama u svetu, čak pre zemalja EU, Srbija je jedna od retkih država koje su u rekordnom roku napravile i otvorile dve Kovid bolnice. Bolnice kapaciteta 930 mesta u Batajnici, odnosno 500 mesta u Kruševcu, umnogome doprinose povećanju kapaciteta i jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv virusa korona i praktično, prema rečima predsednika Vučića, predstavljaju spomenik budućnosti i govore o delima koja je država preduzela za kratko vreme.
Takođe, podsećanja radi, u Srbiji su ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila velika, te je od 2016. godine obnovljeno 80 domova zdravlja i ambulanti, a u toku su radovi na šest velikih domova zdravlja. Tako, više od 200 miliona evra uloženo je u obnovu, izgradnju i opremanje bolnica i više od 300 miliona u obnovu klinika i specijalizovanih bolnica, a na mnogima su radovi već završeni, poput Univerzitetske dečje klinike Tiršova, KBC Zemun, KBC „Dragiša Mišović“.
Apsolutni prioritet Vlade Srbije jeste uspešan završetak započetih projekata zdravstvene infrastrukture, ali se ogromna pažnja posvećuje i zdravstvenim radnicima, kojima su do 2020. godine povećane plate i to za 56,8% lekarima specijalistima, 66,9% medicinskim sestrama, a značajna sredstva ulažu se i u edukaciju zdravstvenih kadrova, kao i u opremu i uslove u kojima rade.
Poput drugih zemalja, i Srbija se ove godine suočila sa velikim izazovima, pre svega zdravstvenim, a svi činioci u državi bili su fokusirani na sprečavanje širenja virusa i očuvanja života i zdravlja građana. Sa tim izazovima, Srbija se bolje suočila, nego mnoge bogatije i razvijenije države Evrope i sveta.
Beograd,
24. decembar 2020. godineNERADNI DANI U AMBASADI

Ambasada R. Srbije neće raditi u četvrtak, 31. decembra 2020. godine i u petak, 1. januara 2021. godine zbog proslave novogodišnjih praznika. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve.SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.NERADNI DANI U AMBASADI

Ambasada R. Srbije neće raditi sa strankama u četvrtak, 24. decembra i petak, 25. decembra 2020. godine. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve.Mere Vlade R. Srbije za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

Da bi pogledali Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, molimo pritisnite OVDE:

Da bi pogledali rtežim ulaska u Republiku Srbiju, molimo pritisnite OVDE:Odluka Vlade R. Srbije od 15. decembra 2020. godine o novim merama u pogledu suzbijanja pandemije COVID-19

Sve informacije možete naći na linku OVDE:Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije.  

Joksimović i Rot su razgovarali o pitanjima koja se tiču unutrašnjih prilika EU, posebno novom sedmogodišnjem budžetu, o mestu i budućnosti politike proširenja i Zapadnog Balkana, posebno o svim aspektima pristupnog procesa Srbije i izazovima i očekivanjima od nove metodologije, koja bi trebalo da donese brži, snažnije politički vođen i usmeravan i nadgledan proces pregovora.  

Joksimović je posebno informisala Rota o tome da je Vlada Srbije pripremila konkretan implementacioni plan za prvi pregovarački klaster vladavine prava, koji obuhvata pet već otvorenih poglavlja iz oblasti vladavine prava, a čija je realizacija već otpočela.  

„Ozbiljan implementacioni plan podrazumeva ponovo poslatu inicijativu Skupštini za usvajanje ustavnih amandmana, usvajanje Akcionog plana za primenu medijske strategije, kao i Radnu grupu za praćenje primene Akcionog plana, i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara", rekla je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo za evropske integracije  

Takođe, naglasila je da su tzv. Greko preporuke za borbu protiv korupcije na transparentan način objavljene i da će se nastaviti postupanje u skladu sa njima.    Dodatno je predstavila i sve druge značajne segmente reformske politike Srbije u svih šest klastera poglavlja, od Zelene agende, digitalizacije, ekonomsko investicionog plana za ZB, stabilnih i dobrih makroekonomskih pokazatelja, čime je Srbija nesporno i tokom ove godine pokazala da duboko i suštinski učestvuje u najvažnijim politikama EU, i da je zemlja koja je kredibilno evropska zemlja.  

Joksimović je naglasila da Srbija razume da će EK i zemljama trebati još neko vreme da uobliče primenu nove metodologije na pregovarački proces Srbije, i da je otuda važno da imamo stalan otvoren dijalog kako bismo usmeravali proces u skladu sa novom metodologijom.  

Ona je izrazila žaljenje što ove godine nisu usvojeni zaključci o proširenju, i da samim tim nije održana politička međuvladina konferencija sa Srbijom tokom nemačkog predsedavanja.  

Izrazila je uverenje da će na predstojećem Savetu za stabilizaciju i pridruživanje biti prilike da se o svim političkim i ekonomskim aspektima našeg procesa prodiskutuje na najvišem nivou.  

Rot se zahvalio ministarki Joksimović na iznetim informacijama i pitanjima, i proaktivnom pristupu Srbije u pogledu reformi i aktivnog prihvatanja nove metodologije.  

On je podvukao da Nemačka podržava Srbiju i politiku proširenja, i posebno pozdravio sve značajne već preduzete korake nove Vlade Srbije posebno u oblasti klastera 1 - vladavine prava, za koje je istakao da su veoma važan pozitivan signal na evropskom putu Srbije.  

Složio se sa ministarkom Joksimović oko neophodnosti da se što pre uobliči način primene nove metodologije na zemlje koje su već u pristupnom procesu, gde klasteri evropskih politika i učešće Srbije u njima postaju instrument merenja napretka u pristupnom procesu.  

Preneo je da će Nemačka biti zagovornik održavanja političke međuvladine konferencije sa Srbijom već tokom prve polovine iduće godine.    

Posebno je bilo reči o Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, o kojem su se sagovornici saglasili da predstavlja još jednu potvrdu da Evropska unija pridaje strateški značaj stabilnom i održivom razvoju regiona, posebno u teškim okolnostima borbe sa posledicama pandemije Kovid-19.  

Joksimović je ministru Rotu zahvalila na dugoročnoj i konkretnoj pomoći Nemačke evropskim integracijama Srbije - kako na političkom nivou, tako i putem razvojne pomoći za finansiranje reformskih projekata, kao i strateškim uspešnim investicijama koje su donele značajan broj radnih mesta.  

Takođe, sagovornici su se saglasili da je od velike važnosti činjenica da je Srbija pristupom Kovaks mehanizmu obezbedila da ima pristup vakcinama koje bude nabavila EU u gotovo isto vreme kada i ostale EU zemlje.

Izvor: Tanjug
 Izuzeće od plaćanja dodatnog poreza na dohodak u R. Srbiji za srpske državljane koji borave i rade u Švedskoj

U pogledu brojnih upita državljana R. Srbije koji borave i rade u Švedskoj, Ambasada R. Srbije u Stokholmu prenosi informaciju Ministarstva finansija R. Srbije povodom medijskih najava o mogućem plaćanju dodatnog poreza na dohodak u R. Srbiji:

„U skladu sa Ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji se primenjuje između Švedske i Republike Srbije, državljani Republike Srbije na privremenom radu u Švedskoj, po osnovu zarade ostvarene iz radnog odnosa u Švedskoj nemaju obavezu plaćanja poreza na zaradu u Republici Srbiji. Naime, prema navedenom ugovoru, ukoliko su naši državljani na privremenom radu u Švedskoj poreski rezidenti Republike Srbije, prihodi koje ostvaruju po osnovu radnog odnosa u Švedskoj su izuzeti od oporezivanja u Republici Srbiji.  Ukoliko su pomenuta lica poreski rezidenti Švedske, isključivo pravo na oporezivanje ima Švedska.

U pogledu obaveze plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, naši državljani na privremenom radu u Švedskoj, na zaradu koju ostvare po osnovu radnog odnosa u Švedskoj, nemaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u Republici Srbiji“.


 SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.                      

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.
 Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.

„Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju. „Iako je Kovid-19 izložio sve ekonomije velikom opterećenju, srpska ekonomija odoleva i dokazala je svoju otpornost. Sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU će ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju. Raduju nas najavljene reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu Vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

„U tom smislu, očekujemo od Evropske unije da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore“, rekao je predsednik Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan koji je EK predstavila zajedno sa Paketom o proširenju i izrazio spremnost naše zemlje da sa partnerima u regionu nastavi da radi na primeni ovog Plana kako bi se unapredio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukturna povezanost, što bi dovelo do približavanja jedinstvenom evropskom tržištu.

„U tom kontekstu, nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027. godine, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu“, rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da Srbija ostaje na evropskom putu iskreno verujući u saradnju sa evropskim partnerima.

„2020. je bila izuzetno teška godina za sve, posebno zbog posledica Kovida 19. Kada pogledam posvećenost nove Vlade da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv Kovida 19, vidim 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju“, zaključio je Fabrici.

Predsednik Vučić je, takođe, naglasio da je Srbija spremna da intenzivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija Kovid 19.

Beograd,
08. decembar 2020. godine
 Neradni dan u Ambasadi

Ambasada Republike Srbije neće raditi u sredu, 11. novembra 2020. godine zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Vlada Kraljevine Švedske uvela privremenu zabranu ulaska za državljane Republike Srbije u Kraljevinu Švedsku – odluka važi do 22. decembra 2020. godine

Na sednici švedske Vlade, 17. jula o.g. doneta je privremena mera na osnovu koje se, zbog pandemije Covid-19, zabranjuje ulazak državljanima Republike Srbije i Republike Crne Gore u Kraljevinu Švedsku. Odluka je stupila na snagu 19. jula o.g. i primenjuje se do 22. decembra 2020. godine, nakon čega se otvara mogućnost za njeno preispitivanje.Rezultati konkursa za dijasporu

NA OSNOVU ODLUKE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA, UPRAVA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU OBJAVLJENI SU REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU.

Rezultate konkursa možete videti  ovde:

 Neradni dan u Ambasadi

Ambasada Republike Srbije neće raditi u petak, 19. juna 2020. godine zbog proslave letnje dugodnevice. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve.UKINUTA ZABRANA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije (21.05.2020. godine) donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID – 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću.
Pomenutim odlukama, koje su na snagu stupile danas (22.05.2020. godine), otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i funkcionišu u običajenom režimu za sve kategorije domaćih i stranih državljana.
Takođe, ukinute su epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana. Umesto ranijih mera (kućna izolacija i obaveza posedovanja negativnog PCR testa), putnicima će prilikom pasoške kontrole biti uručeno pismeno obaveštenje – zdravstveno upozorenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja daljeg širenja zarazne bolesti COVID-19.Konkurs za dijasporu

PONOVLJENI KONKURSI MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA, UPRAVE ZA SARADNJU SA DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

 

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, koji su otvoreni od 18. maja 2020. godine do 1. juna 2020. godine.    
Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja možete pronaći klikom OVDE:

 Aktuelni režim ulaska domaćih i stranih državljana u R. Srbiju

Za aktuelni režim ulaska domaćih i stranih državljana u R. Srbiju, molimo pritisnite OVDE:

 

 Neradni dan u Ambasadi

Ambasada Republike Srbije neće raditi u četvrtak, 21. maja 2020. godine zbog obeležavanja Spasovdana. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve.PONUDA AIR SERBIA ZA REPATRIACIONE LETOVE DO BEOGRADA

PONUDA AIR SERBIA ZA REPATRIACIONE LETOVE DO BEOGRADA IZ NEKIH EVROPSKIH GRADOVA UZ PLAĆANJE NADOKNADE


Informaciju AIR SERBIA možete preuzeti ovdeMOGUČNOSTI ZA SAMOSTALNI POVRATAK U R. SRBIJU U VREME VANREDNOG STANJA

Samostalni put:

Zahtev za dobijanje dozvole MUP za prelazak granice i ulazak u Srbiju posnosi se preko Ambasade. Potrebno je da dostavite sledece podatke:
- Ime i prezime,
- Broj pasosa
- JMBG
- Adresa na kojoj cete se nalaziti u Srbiji u vreme samoizolacije, kao i adresa prebivalista ukoliko se te adrese razlikuju,
- Razlog – prioritet.
- Destinaciju, Termin i broj leta za koji imate rezervisanu kartu,
- Kopneni granicni prelaz sa Srbijom.

Procedura dobijanja dozvola traje par dana, a MUP odlucuje u skladu sa prioritetima i za grupe gradjana.

Lica kojima se odobri ulaz u R. Srbiju su u obavezi da snose sama sve troskove puta – aviokarte do destinacije,
- Prevoz od aerodroma do granice sa Srbijom
- Sama organizuju prevoz od granice do svojih prebivalista.
Ukazujemo da je neophodno postovanje propisa svih drzava kroz koje lica prolaze, posebno ona koja se ticu zabrane kretanja u odredjeno vreme.

Transfer od aerodrome do granice realizuje se u pratnji Ambasade I policije.
Na granicnom prelazu prilikom ulasta u Srbiju sva lica podlezu sanitarno-zdravstvenoj kontroli i dobijaju resenje o daljem postupku.

 NERADNI DANI U AMBASADI

Ambasada Republike Srbije neće raditi od petka, 17. aprila do ponedeljka, 20. aprila 2020. godine zbog uskršnjih praznika, kao i u petak, 1. maja zbog proslave Dana rada.

 UPUTSTVO ŠVEDSKOG MIGRACIONOG UREDA U SLUČAJEVIMA PREKORAČENJA DOZVOLJENOG BORAVKA U ŠVEDSKOJ

Da bi videli Uputstvo švedskog migracionog ureda u slučajevima prekoračenja dozvoljenog boravka u Švedskoj, molimo pritisnite OVDENERADNI DANI U AMBASADI

Ambasada Republike Srbije neće raditi sa strankama  petak 10. april i ponedeljak 13. april 2020. godine zbog uskršnjih praznika.DIGITALNI SADRŽAJI USTANOVA KULTURE NA STRANIM JEZICIMA – 2020

Za digitalne sadržaje ustanova kulture na stranim jezicima - 2020, pritisnite OVDEDonatorski račun za pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 02.04.2020.

Globalna pretnja izazvana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je neophodnost solidarnosti i zajedničke borbe u cilju sprečavanja i kontrole daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu navedeno, obaveštavamo sve zainteresovane fondacije, pravna i fizička lica da, ukoliko žele, mogu izvršiti transfer finansijskih sredstava preko centralnog namenskog računa za prikupljanje donacija u cilju suzbijanja posledica epidemije u Republici Srbiji.

Donacije se mogu izvršiti u evrima, dolarima i švajcarskim francima.

Svrha donacija je pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Unapred se zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji i u ovim teškim vremenima pokazuju saosećanje i solidarnost sa svojim sunarodnicima.

 

 DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Za pristupanje Portalu za razmenu digitalnih međunarodnih projekata u oblasti kulture ide se na link: 

Za prijavljivanje na sajt koristi se mejl: digitalnopredstavljanje@kultura.gov.rs

a šifra je: Kulturarazmena2020 DIGITALNA KULTURA

Dragi sunarodnici

Uz zahvalnost što poštujete neophodne mere za prevenciju širenja virusa COVID-19, želimo da sa Vama podelimo virtuelni kulturni sadržaj koji je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i koji je dostupan na sledećim linkovima:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/#digitalnasolidarnost

https://kultura.rs/

Sa nadom da će Vam digitalna kulturna ponuda olakšati boravak kod kuće za vreme krize, želimo Vama i Vašim porodicama odlično zdravlje i svako dobro!

 IZBORI 2020. godine

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja koju je 17.03.2020. godine usvojila Vlada Republike Srbije prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike koji su raspisani za 26. april 2020. godine.

Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje o prekidu izbornih radnji za vreme dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.KORONA VIRUS

U Cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Stokholmu, obaveštava sve državljane Republike Srbije koji borave na jurisdikcionom području ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva, da će se, počev od 17.03.2020. године, rad sa strankama ograničiti, do daljeg, samo na hitne i neodložne slučajeve,.
Rad na poslovima biometrijske akvizicije – podnošenje zahteva za novi pasoš i uručivanje izrađenih putnih isprava, takođe se ograničava na hitne i neodložne slučajeve.


Ova mera biće na snazi sve dok traje opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage naknadno ćemo obavestiti građane putem internet stranice Ambasade Republike Srbije u Stokholmu.
Mole se građani da nas u hitnim slučajevima, pre dolaska u Ambasadu – Konzularno odeljenje, prethodno kontaktiraju putem e-maila konzul.rs@telia.com ili na broj telefona Ambasade.


U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije mole se građani koji žive i rade u Švedskoj ili Letoniji da sva putovanja u Republiku Srbiju, koja nisu neophodna, odlože do daljeg. Napominjemo da će svim državljanima Republike Srbije koji dolaze iz inostranstva, na graničnom prelazu biti uručeno rešenje o obaveznoj samoizolaciji (14 ili 28 dana). Dvojni državljani mogu ući u Republiku Srbiju samo uz važeći pasoš Republike Srbije ili putni list Republike Srbije.


O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19 možete se informisati na sajtu Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.


Hvala na razumevanju.VAŽNO OBAVEŠTENjE!

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 15.03.2020. g, donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, kojom se tačka 4 Odluke menja i glasi:

„ 4. Radi zaštite o unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, stranim državljanima nadležni organi privremeno će zabraniti ulazak u Republiku Srbiju.
Mera iz stava 1 ove tačke ne primenjuje se na:

1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe; 

3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;

4) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;

5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju i boravak ili tranzit kroz Republiku Srbiju od Radnog tela Vlade koji čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Radno telo Vlade odrediće uslove i ograničenja tranzita, odnosno boravka lica kojima je data dozvola za ulazak u Republiku Srbiju;

6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem; 

7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;

8) strani državljani koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.“


Tačka 4a menja se i glasi:

„4a: Državljani Republike Srbije  i lica iz tačke 4. stav 2. podtač. 8) ove odluke, koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana, a domaćim državljanima i licima iz tačke 4. stav podtačka 7) ove odluke koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim Korona virusom SARS-CoV-2  u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).“

Odluka je stupila na snagu 15. marta 2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.

Dvojnim državljanima se skreće posebna pažnja da u R. Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pasoš R. Srbije, a ne strani pasoš.
 Privremeno zatvoreni granični prelazi na osnovu odluke Vlade R. Srbije u okviru mera preduzetih na sprečavanju širenja korona virusa i zaštite stanovništva

Privremeno su zatvorena 44 granična prelaza Republike Srbije za drumski, železnički i rečni saobraćaj prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Spisak privremeno zatvorenih graničnih prelaza objavljen je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova:

http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/043d0ab9-03df-4f61-b6d4-069fd4e3d675/SPISAK+PRIVREMENO+ZATVORENIH+GRANICNIH+PRELAZA.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n3eXNZH

 Korona virus - izmena Odluke Vlade Rrepublike Srbije

Da bi videli kompletnu informaciju u vezi korona virusa i izmenama Odluke Vlade Republike Srbije, molimo pritisnite ovde.KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVUKORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19. 

Da bi pogledali nove mere Vlade u cilju suzbijanja korona virusa, pritisnite ovde.

Ambasada Republike Srbije u Stokholmu

12. mart 2020. godineIZBORI 2020. godine

Redovni parlamentarni izbori biće održani 26. aprila 2020. godine.
OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

http://www.mfa.rs/sr/index.php/teme/-2020?lang=cyr

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/


Ukazujemo da biračko pravo imaju državljani Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji, što je regulisano članom 10 Zakona o izboru narodnih poslanika. Navedeni član glasi: „Pravo da bira poslanika i da bude biran za poslanika ima punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji“.
Pravo da glasaju u inostranstvu imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu, a imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja borave u inostranstvu. Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG).
Proveru da li ste upisani u birački spisak možete izvršiti ovde:

http://https://upit.birackispisak.gov.rs/


Ukoliko želite da se prijavite za glasanje u inostranstvu, u Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu, a ispunjavate zakonske uslove, potrebno je da dostavite čitko popunjeni Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije na adresu Ambasade Republike Srbije u Stokholmu. Dokumenta možete dostaviti elektronskom poštom konzul.rs@telia.com (subject: prezime i ime – prijava za glasanje), faksom na broj: Fax  08/218 495, ili poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209.

Zahtev za glasanje u inostranstvu mozete preuzeti ovde.


Ukoliko utvrdite da niste uvedeni u Jedinstveni birački spisak, a ispunjavate zakonske uslove,  potrebno je da dostavite čitko popunjeni Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak i kopiju pasoša ili lične karte Republike Srbije, kao i popunjeni Zahtev za glasanje u inostranstvu, na adresu Ambasade Republike Srbije u Stokholmu. Dokumenta možete dostaviti elektronskom poštom konzul.rs@telia.com (subject: prezime i ime – prijava za uvođenje u JBS), faksom na broj: Fax  08/218 495, ili poštom na adresu: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209.


Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti  оvdе.


Zahtev za glasanje u inostranstvu može se podneti preko diplomatsko-konzularnog predstavništva, počev od 05.03.2020. godine a najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 04.04.2020. godine.

 Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, Stokholm, 18.februar 2020.

Ambasada Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj je organizovala prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, 18.februara u „Evropskoj kući“ - sedištu Delegacije EU u Stokholmu. Događaju se odazvalo 207 gostiju, uključujući predstavnike švedskih institucija, na čelu sa prvom zamenicom predsednika Riksdaga Osom Lindestam i generalnom direktorkom za EU u švedskom Ministarstvu inostranih poslova Helen Edvards, diplomatskog kora, SPC i srpske dijaspore (članovi udruženja i klubova iz Stokholma i Geteborga, privrednici i kulturni stvaraoci).
Nakon izvođenja švedske i srpske himne, skup je pozdravnim govorom otvorio ambasador Momčilović. Ambasador je, tokom izlaganja, ukratko podsetio na istorijat srpsko-švedskih diplomatskih odnosa koji ove godine beleže 103. godišnjicu od uspostavljanja, uz osvrt na situaciju u regionu Zapadnog Balkana i aktuelnu bilateralnu saradnju, realizovane posete srpskih zvaničnika Stokholmu tokom protekle godine i očekivanje nastavka uspešne saradnje i kroz organizaciju poseta visokih švedskih funkcionera Beogradu u predstojećem periodu.
Kao i prethodnih godina, ovogodišnji prijem povodom Dana državnosti je predstavljao dobru priliku za okupljanje i razmenu mišljenja predstavnika srpske dijaspore iz različitih delova Švedske.1. Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini 2.Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, raspisuje godišnji
3.  Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini.
4. Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini
Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećem linku:

http://www.kultura.gov.rs

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, a koja su registrovana u R. Srbiji izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije R. Srbije.
Konkursi su otvoreni do 16. marta 2020. godine.
Prijava se vrši direktno, na adresu Ministarstva kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, Beograd.

Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju Mladena Veskovića u Ministarstvu kulture i informisanja, putem elektronske pošte  mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili na telefon br. +381 11 3398-026. 
 22. međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“

Gradska uprava Grada Beograda - Sekretarijat za kulturu i Dečji kulturni centar Beograd organizuju 22. međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“. 
Na konkursu mogu učestvovati pojedinci, predškolske ustanove, škole, dečiji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije. Pravo učešća imaju sva deca sveta od 4 do 18 godina, a izbor teme je slobodan. Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali u 2019. ili 2020. godini i ne smeju biti ranije izlagani na drugim međunarodnim konkursima i izložbama. Prispeli radovi se neće vraćati. Rok za prispeće radova je 1. jul 2020. godine.

Radove slati na adresu: 
Dečji kulturni centar Beograd,
Takovska 8,
11 000 Beograd, Srbija

Formular i širu informaciju možete naći na:

https://www.dkcb.rs/radost-evrope/radost-evrope-likovni-konkurs/Festival Novog Filma sa Balkana

Festival Novog Filma sa Balkana, zajedno s Švedskim filmskim institutom, gradom Stokholmom, ABF Stokholm, i Švedskim institutom poziva vas na deveti Festival novog balkanskog filma 2020 u ZITI najstarijem bioskopu u Stokholmu između 14-16. februara 2020.
Za ovih devet godina prikazali smo preko 100 dugometražnih igranih filmova, preko 200 kratkih i dokumentarnih. Ugostili smo preko stotinu gostiju, filmskih stvaraoca s Balkana. Priređivali panele, razgovore, redionice i diskusije na temu filma. Podelili smo preko 60 nagrada za najbolje filmove, najlepše žensko stvaralaštvo na filmu, nagrade publike i specijalne nagrade. Ćiri su nam bili najveća imena iz sveta filma u Švedskoj Lena Endre, Tobijas Jelm, Osa Kalmer, Stig Larson, Siril Helman, Ivica Zubaka. Mnogo pokretnih slika je prošlo severom Everope zahvaljujući BaNeFFu.
Ne bi da se havlimo ali smo najveći filmski festival koji prikazuje filmove s Balkana i regiona u svetu, van poluostrva, mesta preseka istoka i zapada, vrata Evrope. Ovogodišnju slekeciju čine filmovi iz Srbije Delirijum Tremens reditelja Gorana Markovića, pobednika Festivala 2018. s filmom Slepi putnik na brodu ludaka, Kralj Petar Prvi reditelja Danila Ristovskog, Zasšavanaka za vojnike reditelja Predraga Gage Antonijevića, kao i filmovi iz regiona Severne Makedonije Bog postoji i njegovo ime je Petrunja, rediteljke Teone Miteske, Hrvatske Dnevnik Dijane Budisavljević u režiji Dane Budisavljević, film iz Crne Gore GRUDI rediteljke Marije Perović, kao i koprodukcija Amerike, Bosne i Hercegovine i Srbije Šavovi, film reditelja Miroslava Terzića. Iz Rusije nam stiže film Balkanska međa reditelja Andreja Volgina, a iz Bugarske Slika s Juki reditelja Lahezara Avramova. 
Devet filmova ocenjivaće profesionalni žiri uglednih filmskih radnika u Švedskoj: glumac Jimi Lindstrom, Albert Avramović – producent, Mario Adamson  - producent i šef presa  Šedskoj filmskog instituta Jan Јорансон.  Nagarade će biti dodelljivane u iste četiri glavne kategorije: Najbolji film, Najbolji ženski filmski rukopis, Nagrada publike i Specijalne nagrade.
Specijalna gošća ovogodišnjeg Festivala je Nataša Drakulić scenaristkinja i pisac za decu i odrasle, urednica na RTS dečijeg programa i ko-scenrista filma Zaspavanak za vojnike. Ona će se predstaviti svojim filmom ali govoriće i o zanimljivim serijama koje radi i planovima za budućnost.
U toku Festivala biće predstavljene turističke lepote Balkana kroz priz,u filma preko Etos Travel-a, a biće održana radionica i panel na temu žensko filmsko stvaralaštvo na Balkanu!
Sigurno je da ne možemo da prebrojimo sve aktivnosti za vreme Festivala kao naprimer završnu žurku u O-barenu u Sturehofu u centru grada, kada ćemo Stokholm pretovriti u muzičku bombu dobre zabave i druženja s Balkana.
Karte se kupuju na bilatarnici bioskopa ZITA
Birger Jarlsgatan 37, ili kao FESTVALSKA propusnica za sve projkecije zajedno.
BaNeFF 2020 turneja nastavlja posle prema gradovima: Norkoping, Geteborg, Malme, Vesteros, Umeo, Norvešku - Oslo, Bergen i za Finsku. Više detalja na  www.baneff.com
Kontakt s glavnim organizatorom Balkan New Film Festival  - BaNeFF 2020, www.baneff.com, mail: info@baneff.com, tel. 08 221190

DOBRODOŠLI!!! na jedno uzbudljivo filmsko putovanje koje kaže više nego obični bioskop
 Neradni dan u Ambasadi

Ambasada Republike Srbije neće raditi u ponedeljak, 17. februara 2020. godine zbog obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve. Učešće ambasadora Momčilovića na događaju posvećenom švedskom kompozitoru Belmanu, Stokholm, 3. februar 2020.

U prepunoj sali Švedske kraljevske akademije, 3.februara o.g, održano je predavanje, sa pratećim koncertom, posvećeno jednom od najčuvenijih švedskih kompozitora Karlu Mikaelu Belmanu. Radi se o istaknutom švedskom umetniku iz osamnaestog veka koji je, pored komponovanja dela klasične muzike, i sam bio  njihov izvođač na lauti.
U umetničkom delu programa, kada su se izvodile Belmanove kompozicije, nastupio je diplomatski trio, koji su predstavljali Kristijan Šonenberger, klavir (švajcarski ambasador), Dragan Momčilović, klasična gitara (ambasador Srbije) i Bernard Graf, violina (suprug austrijske ambasadorke). Dilpmatski trio je pratila Šarlota Hult, poznata švedska operska pevačica. Oni su izveli pet Belmanovih kompozicija, koje je švedska publika srdačno pozdravila.
Inače, u sali Švedske kraljevske akademije, pre više od dva veka, nastupao je i sam Belman, a ovo prestižno mesto predstavlja, svake godine, i centar okupljanja Nobelovih laureata, koji tu drže svoje pristupne govore.

 Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu u 2020. godini

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je godišnji Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu  u 2020. godini. Konkurs je otvoren od 20. januara  do 10. februara 2020. godine.
Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećem linku: 

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

Pravo učešća na konkursu imaju organizacije dijaspore i organizacije čije je sedište u Republici Srbiji. Na konkursu nemaju pravo učešća direktni ili indirektni korisnici budžetskih sredstava, pojedinci ili privredni subjekti. Realizacija projekata predviđena je do 28. februara 2021. godine.
Zainteresovani su dužni da projekte dostave najkasnije do 10. februara 2020. godine, u zatvorenoj koverti sa naznakom ,,Za konkurs za dijasporu”, uz navođenje oblasti konkursa, u skladu sa obrascem za prijavu i pisanje projekta, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Kneza Miloša 24-26, 11000 Beograd, lično ili poštom preporučeno. Neblagovremene prijave i nepotpuna dokumentacija neće biti uzeti u razmatranje.

 Narodna banka Srbije - Finansijki vodič za povratnike

   

Za više detalja molimo da kliknete OVDE: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfNERADNI DANI U AMBASADI

Ambasada neće raditi u sredu, 1. januara i četvrtak, 2. januara 2020. godine zbog proslave novogodišnjih praznika. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve.NERADNI DANI U AMBASADI

Ambasada neće raditi u utorak, 24. decembra, sredu, 25. decembra i četvrtak, 26. decembra 2019. godine, kao i u utorak, 7. januara 2020. godine zbog proslave Božića. Konzularno odeljenje Ambasade će dežurati samo za hitne slučajeve.Poseta ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana Stokholmu, 25-26.novembar 2019.

Ministar za zaštitu životne sredine Republike Srbije Goran Trivan je boravio u poseti Kraljevini Švedskoj, 25-26.novembra 2019, tokom koje se sastao sa švedskom ministarkom za životnu sredinu i klimu i zamenicom premijera Izabelom Levin, generalnim direktorom Švedske agencije za zaštitu životne sredine Bjornom Risingerom i generalnim direktorom Švedske agencije za hemikalije Perom Engkvistom. Takođe, delegacija Ministarstva zaštite životne sredine R.Srbije je imala susret i sa zamenicom direktora za Evropu i Latinsku Ameriku u Švedskoj agenciji za međunarodnu razvojnu saradnju Kristinom Hartler.
U svim razgovorima su potvrđeni dobri bilateralni odnosi i posvećenost dve zemlje razvijanju čvršće saradnje o pitanjima zaštite životne sredine. Ministar Goran Trivan je na sastanku sa ministarkom Levin predstavio aktivnosti i rezultate rada Ministarstva u kontekstu priprema za otvaranje poglavlja 27 (životna sredina) u okviru procesa pristupanja Srbije članstvu u EU. Švedska ministarka Izabela Levin je pozitivno ocenila dosadašnje rezultate Srbije na unapređenju stanja životne sredine, izražavajući podršku daljim naporima u ovoj oblasti i ostvarenju evropske perspektive Srbije. Na sastancima sa predstavnicima nadležnih švedskih agencija ocenjeno je da mogućnosti za jačanje saradnje Srbije i Švedske u zaštiti životne sredine postoje u okviru sprovođenja postojećih projekata u Srbiji, pre svega za  prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom, kao i novih projekata na regionalnom, nacionalnom i lokalnom planu.Deveta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u Regionu 26. decembar 2019. godine, Beograd, Pres centar UNS, Knez Mihajlova 6

Udruženje novinara Srbije (UNS), uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, organizuje „Devetu konferenciju novinara i medija dijaspore i Srba u Regionu“. Konferencija će se održati 26. decembra 2019. godine u Pres centru Udruženja novinara Srbije, Beograd, Knez Mihajlova 6.

Deveta konferencija biće posvećena umrežavanju medija matične države koji prate dijasporu i Srbe u regionu sa srpskim medijima, organizacijama i udruženjima iz inostranstva. Na konferenciji će biti predstavljene specijalizovane redakcije i programski sadržaji JMU RTS i JMU RTV, ali i mreže saradnika iz inostranstva, sa ciljem međusobnog povezivanja i razmene materijala koji doprinose podizanju vidljivosti aktivnosti dijaspore i Srba u regionu, prevashodno na planu očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta.

Konferencija nije samo namenjena profesionalcima iz medijske sfere, već treba da doprinese i unapređenju medijske i digitalne pismenosti pripadnika dijaspore i Srba iz regiona koji rade na portalima udruženja i organizacija.

Zainteresovani predstavnici medija iz inostranstva, koji kreiraju sadržaje na srpskom jeziku, mogu da dostave prijave za učešće na Konferenciji na adresu:  pc@uns.org.rs.
 STOKHOLM: Književno veče posvećeno Peteru Handkeu

U pozorištu „Pygméteatern“ u Stokholmu je 4.novembra o.g. održano književno veče posvećeno Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, u organizaciji Jelene Mile, osnivača stokholmskog „Novog balkanskog filmskog festivala - BaNeFF“. Ambasada Republike Srbije u Švedskoj je, takođe, podržala i sarađivala na ovom projektu.
Tokom skupa pod nazivom „Pesma za trajanje“, Jelena Mila, koja je i dramski umetnik, čitala je odlomke iz Handkeovih dela na srpskom i švedskom jeziku, uz muzičku pratnju koncertne solistkinje Ljubice Sekulić (Bahova dela za violu).
Nakon književne večeri, kojoj su prisustvovali većinom predstavnici srpske dijaspore u Švedskoj, kao i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Stokholmu, upriličena je i projekcija filma režisera Vima Vendersa iz 1987.godine „Nebo nad Berlinom“, za koji je scenario delom pisao i Peter Handke.Neradni dan u Ambasadi

Ambasada Republike Srbije neće raditi u ponedeljak, 11. novembra 2019. godine zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE JERMENIJE

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša. Državljani Republike Jermenije mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu 02. novembra 2019. godine.Švedsko “Kraljevsko dramsko pozorište - Dramaten”

Švedsko “Kraljevsko dramsko pozorište - Dramaten” iz Stokholma 2. novembra 2019. gostuje sa predstavom „Jedna švedska letnja noć“ u Narodnom pozorištu u Beogradu. Više informacija mogu se naći na sajtu Narodnog pozorišta u Beogradu - 

https://www.narodnopozoriste.rs/kraljevsko-dramsko-pozoriste-dramaten-iz-stokholma-2-novembra-gostuje-sa-predstavom-jedna-svedska-letnja-nocKONZULARNI DANI u Malmeu i Geteborgu.

Poštovani građani
Ambasada Republike Srbije održava KONZULARNE DANE u Malmeu i Geteborgu.
KONZULARNI DAN U MALMEU biće održan u subotu, 26. oktobra 2019. godine od 11:00 do 14:00 časova, na adresi Ystadsvägen 46, 214 45 Malmö , u prostorijama Kulturno-sportskog društva „Srbija“ u Malmeu.
KONZULARNI DAN U GETEBORGU biće održan u subotu, 9. novembra 2019. godine od 11:00 do 14:00 časova u prostorijama srpskog društva „Sinđelić“ u Geteborgu.

Na konzularnom danu imaćete priliku da izvršite više konzularnih radnji:
- Prijava braka i rođenja dece;
- Overa punomoćja;
- Davanje nasledničke izjave;
- Podnošenje zahteva za prijem u državljanstvo R. Srbije;
- Podnošenje zahteva za utvrđivanje državljanstva R. Srbije;
- Izdavanje potvrda o životu;
- Uvođenje u vojnu evidenciju regruta;
- Prijava smrti
- Izdavanje sprovodnice za prenos umrlog lica i
- Izdavanje putnog lista radi povratka u R. Srbiju / R. Crnu Goru

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije na telefone +468247748, +468218482 i putem mail-a na serbiaemb.     consular1@telia.com       i      konzul.rs@telia.com

 Poseta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislava Nedimovića Kraljevini Švedskoj, 19-20.septembra 2019.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović boravio je u bilateralnoj poseti Švedskoj, 19-20.septembra 2019. Tom prilikom, sastao se sa švedskom ministarkom za ruralna pitanja Jeni Nilson, generalnom direktorkom Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju - SIDA Karin Jemtin i saradnicima, generalnom direktorkom Švedske agencije za hranu Anikom Solstrem, kao i predstavnicima Poljoprivrednog univerziteta u Upsali - dekanom Marijom Knutson Vedel, rektorom za međunarodnu saradnju Ilvom Hilbur, šefovima katedri za ekologiju i produkciju žitarica Anom Lundhagen i Karolinom Glin i profesorom Velemirom Ninkovićem.
Tokom razgovora ministra Nedimovića sa ministarkom Nilson, razmotrene su mogućnosti za unapređenje saradnje dve zemlje u domenu poljoprivrede, posebno na planu proizvodnje i plasmana srpskih organskih poljoprivrednih proizvoda na švedsko tržište. Glavne teme sastanaka u Švedskoj agenciji za hranu i SIDA obuhvatile su uporednu praksu u domenu sertifikacije proizvoda, te potencijal za jačanje trgovine poljoprivrednim proizvodima sa Švedskom, naročito izvoza srpskog organskog sušenog bobičastog voća. Susreti na Poljoprivrednom univerzitetu u Upsali su iskorišćeni za upoznavanje sa načinom funkcionisanja i organizacije ove akademske ustanove, kao i za intenziviranje postojeće bilateralne razmene studenata i naučnog osoblja sa odgovarajućim univerzitetima u Srbiji.
Takođe, tokom posete, ministar Nedimović se sreo i sa potencijalnim švedskim uvoznicima srpske organske hrane, koji su najavili posetu Beogradu, radi stupanja u kontakt sa srpskim kompanijama za proizvodnju i preradu voća.Sastanak ambasadora Dragana Momčilovića sa pomoćnikom ministra za zaštitu životne sredine R.Srbije Biljanom Filipović Đušić i nacionalnim koordinatorom Ministarstva zdravlja za Protokol o vodi i zdravlju Draganom Jovanović, koje su učestvovale na međunarodnoj konferenciji „Svetska nedelja vode“ u Stokholmu, 24-28. avgusta 2019.KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO

http://www.thehague.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Rep.of_Serbia_Candidate_for_the_UNESCO_2019_2023.pdfREZULTATI KONKURSA za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu u 2019. godini.

Obaveštvamo vas da su 19. juna 2019. godine donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Odluku možete preuzeti na sledećim linkovima.

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

 Učešće državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanje Stevanovića na Ministarskoj konferenciji visokog nivoa o Zapadnom Balkanu u Stokholmu

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović učestvovao je na Ministarskoj konferenciji visokog nivoa o Zapadnom Balkanu, u Stokholmu, 24. juna 2019. godine, koju su tradicionalno, treći put po redu, organizovali Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Švedske i Delegacija Evropske komisije u Stokholmu. Prethodne konferencije sa fokusom na Region održane su u Stokholmu u decembru 2015. i maju 2017. godine.

Ovom prilikom, u okviru Konferencije u „Evropskoj kući" - sedištu Delegacije Evropske komisije u Stokholmu, održana je panel diskusija, posvećena evropskoj perspektivi i razvoju regiona Zapadnog Balkana, uz uvodna obraćanja švedske ministarke inostranih poslova Margot Valstrom i direktora za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Ruiz Kalavere, kao i izlaganja ministara spoljnih poslova, državnih sekretara i drugih predstavnika iz Regiona ZB.

U svom obraćanju na panelu, državni sekretar Stevanović je istakao opredeljenost Srbije za ostvarenje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, te konkretne rezultate postignute na planu sprovođenja reformi, uz orijentisanost ka daljem jačanju dobrosusedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje. Posebno je ukazao na značaj rešavanja pitanja KiM kao preduslova za dugoročnu stabilnost Regiona. U tom kontekstu, u cilju povratka dijalogu, naznačio je neophodnost povlačenja odluke Prištine o uvođenju taksi na srpsku robu, kao i uzdržavanja od preduzimanja drugih provokativnih, jednostranih mera.

Na marginama Konferencije, državni sekretar Nemanja Stevanović je imao tet-a-tet bilateralni susret sa domaćinom, ministarkom inostranih poslova Kraljevine Švedske Margot Valstrom, tokom koga je potvrđena švedska podrška evropskom putu Srbije i Regiona Zapadnog Balkana, uz isticanje da je ostvarenje evropske perspektive Zapadnog Balkana važno za njegovu stabilnost i prosperitet, ali i da je u dugoročnom interesu EU. Obostrano je konstatovana potreba za dalje snaženje bilateralne saradnje Srbije i Švedske na ekonomskom i investicionom planu.

Nakon političkog dela Ministarskog skupa o Zapadnom Balkanu u Stokholmu, održan je i biznis forum, uz učešće švedske ministarke za trgovinu i nordijsku saradnju An Linde, predstavnika Švedskog investicionog i trgovinskog saveta – „Business Sweden", nadležnih ministara ekonomije sa ZB, kao i funkcionera prestižnih švedskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Regionu. Republiku Srbiju je na ovom delu Konferencije, pod nazivom „Ekonomski razvoj na ZB – prioritetni sektori za finansijsku podršku iz fondova EU i Međunarodnih finansijskih institucija", predstavljao ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je imao izlaganje o razvoju inovacionog ambijenta u Srbiji, uz isticanje uloge mlađe generacije.Neradni dan u Ambasadi

Ambasada Republike Srbije neće raditi u petak, 21. juna 2019. godine zbog proslave letnje dugodnevice. Neradni dan u Ambasadi

Ambasada Republike Srbije neće raditi u četvrtak, 6. juna 2019. godine zbog Nacionalnog dana Kraljevine Švedske. Neradni dan u Ambasadi

Ambasada neće raditi u četvrtak, 30. maja 2019. godine zbog obeležavanja Spasovdana.PROTOKOL IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA

PROTOKOL IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA O UKIDANJU VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH, SLUŽBENIH, SPECIJALNIH I OBIČNIH PASOŠA
Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih, specijalnih i običnih pasoša stupio je na snagu 12. maja 2019. godine.
Na osnovu ovog Protokola državljani Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, nosioci navedenih pasoša, imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge strane bez viza i besplatno, u trajanju najduže do 90 (devedeset) dana u periodu od 6 (šest) meseci, preko graničnih prelaza za međunarodni putnički saobraćaj.KONZULARNI DANI u Malmeu i Geteborgu.

Poštovani građani
Ambasada Republike Srbije održava KONZULARNE DANE u Malmeu i Geteborgu.
KONZULARNI DAN U MALMEU biće održan u subotu, 25. maja 2019. godine od 11:00 do 14:00 časova, na adresi Ystadsvägen 46, 214 45 Malmö , u prostorijama Kulturno-sportskog društva „Srbija“ u Malmeu.
KONZULARNI DAN U GETEBORGU biće održan u subotu, 15. juna 2019. godine od 11:00 do 14:00 časova u prostorijama srpskog društva „Sinđelić“ u Geteborgu.

Na konzularnom danu imaćete priliku da izvršite više konzularnih radnji:
- Prijava braka i rođenja dece;
- Overa punomoćja;
- Davanje nasledničke izjave;
- Podnošenje zahteva za prijem u državljanstvo R. Srbije;
- Podnošenje zahteva za utvrđivanje državljanstva R. Srbije;
- Izdavanje potvrda o životu;
- Uvođenje u vojnu evidenciju regruta;
- Izdavanje sprovodnice za prenos umrlog lica i
- Izdavanje putnog lista radi povratka u R. Srbiju / R. Crnu Goru

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije na telefone +468247748, +468218482 i putem mail-a na:   serbiaemb.consular1@telia.com     i      konzul.rs@telia.com Promocija turističkih potencijala Srbije i Beograda, Stokholm 15.april 2019.

U Stokholmu je 15.aprila održana promocija turističkih potencijala Srbije i Beograda, u organizaciji Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, novinara švedske televizije „SVT“ Jovana Radomira, kao i u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Švedskoj.
Promocija je održana u restoranu „Sjö och Land” u centru Stokholma, uz prisustvo oko 70 gostiju, uključujući predstavnike švedskih medija, švedske poslovne ljude i srpsku dijasporu.
Na početku skupa, prisutnim gostima se obratio ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj Dragan Momčilović, iznevši kraći osvrt na istorijske znamenitosti Beograda i velikane srpske istorije.
U nastavku, predstavnice TOS-a i TOB-a, Željka Pudar i Jelena Stanković, predočile su prednosti Beograda „kao grada sa dušom“ i Srbije, kao poželjne destinacije, sa širokim spektrom ponude, od skijaškog centra Kopaonik, prirodnih lepota Stare planine, Novog Sada kao kulturne prestonice Evrope 2021.godine, do muzičkih festivala, poput Exita, Beer festa i Guče.
Gostima su tokom večeri prezentovani kratki promotivni filmovi o Srbiji („See Serbia“, „Soulfood Serbia“) i Beogradu („Visit Belgrade -  feel its love“), uz novinara Jovana Radomira kao voditelja, a prisutni su imali i priliku da degustiraju tradicionalna srpska jela, kao i vina iz vinarije „Toplički vinogradi“.Pravilnik o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca

Obaveštavamo da je stupio na snagu „Pravilnik o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca (unos u R.Srbiju) za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit, kao i o izgledu i sadržini obrasca uverenja (sertifikata) za te pošiljke“, koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije br. 20/19 od 22.03.2019. godine. Potrebne informacije i sertifikati se mogu naći na sajtu Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije: 

http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/kretanje-kucnih-ljubimaca

 Ambasador Dragan Momčilović sa predsednikom švedskog Parlamenta Andreasom Norlenom

Ambasador Dragan Momčilović sa predsednikom švedskog Parlamenta Andreasom Norlenom, na sastanku 14. marta 2019.20 år efter NATO:s bombningar

den 24 mars 2019, kl. 12.00,
ABF Stockholm, Sveavägen 41, Sandlersalen

Välkomna till föredrag som ger oss en närmare bild av händelserna på Balkan 1999, samt dess långsiktiga hälso- och miljöförstörelser

NATO bombningen аv Förenta Republiken Jugoslavien (Serbien och Montenegro) började den 24 mars 1999 kl. 19.45. Bombningarna pågick i 78 dagar, till den 10 juni. Den materiella förstörelsen var enorm medan tusentals civila dödades och skadades.
20 år efter, fortsätter Serbien och Montenegro leva med stora långsiktiga hälsoskador, inte minst miljöförstörelse som är resultatet av NATO:s användande av ammunition av utarmat uran.

Historiskt perspektiv presenteras av
PhD Slobodan Jankovic, Head - Centre for Neighbourly and Mediterranean countries, Research Fellow, Institute of International Politics and Economics
Hälsö- och miljöpåverkan presenteras av
PhD Srdjan Aleksic - Lawyer, owner of Aleksic Law Office

Under kvällen visas två dokumentärfilmer
Бомбы которые взорвали мир/The bombs that blew up peace 2017 documentary, Ukraine, 41′
Uranium 238 Moja priča/Uranium 238 My Story, 2018, documentary, Serbia, 21'  - båda textade på engelska.
Föredraget är på engelska med möjlighet till översättning till serbiska och svenska.
FRI ENTRÉ med biljettbokning via mail:
info@srpstvo.com
(ange namn och antal platser)

Arrangör Foundation Empress i samarbete med ABF Stockholm

(Photo: WEB archive)Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom sa ambasadorima članica EU i kandidata za članstvo EU

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom sa ambasadorima članica EU i kandidata za članstvo EU, na sastanku u Ambasadi Rumunije u Stokholmu, 6.marta 2019. Na skupu je bio prisutan i ambasador Dragan Momčilović.Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, februara 2019.

Ambasada Republike Srbije u Stokholmu je u „Evropskoj kući“ (sedište Delegacije EK u Stokholmu), 28.februara 2019. godine, organizovala prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije. Svečanosti je prisustvovalo 150 gostiju. Prisutni su bili predstavnici švedskih institucija (Ministarstvo inostranih poslova, Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju - SIDA, Business Sweden), ambasada akreditovanih u Kraljevini Švedskoj iz država članica EU, Rusije, SAD, Kine, Indije, kao i ostalih zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike (uz zapaženo prisustvo na ambasadorskom nivou), srpske dijaspore (srpski klubovi, privrednici, novinari i umetnici), Srpske pravoslavne crkve i švedskih nevladinih organizacija.
Tom prilikom, gostima se obratio ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj Dragan Momčilović, koji je u pozdravnom govoru izneo pregled istorijskih činjenica povodom obeležavanja Dana državnosti, uz osvrt na bilateralne odnose Srbije i Švedske, kao i osnovne pravce spoljne politike Srbije. Posebno je naglasio našu usmerenost ka ostvarivanju punopravnog članstva u EU, regionalnoj stabilnosti, kao i doprinos Srbije evropskoj bezbednosti, pre svega kroz značajno učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama EU i UN tokom 2018.godine. Prijem je pozitivno ocenjen među predstavnicima srpske dijaspore, kao i švedskim zvanicama, koji su iskoristili ovu svečanost za međusobno upoznavanje i razgovore.

 

 ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVQANE FEDERACIJE SV. KITS I NEVIS I REPUBLIKE PALAU

Državljani Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioci svih vrsta pasoša, mogu da užu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset dana (180) ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima.
Ova odluka stupa na snagu 25. januara 2019. godine.Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Švedske

Ambasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije za bezbednosnu politiku, održao je bilateralne konsultacije u domenu bezbednosne politike sa Juliusom Liljestromom, zamenikom generalnog direktora – šefom Departmana za evropsku bezbednosnu politiku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Švedske, 31.januara 2019.godine u Stokholmu.
Tokom razgovora, koji predstavljaju nastavak bilateralnih konsultacija realizovanih 5-6. marta 2018. godine u Beogradu, razmenjena su iskustva u oblasti partnerske saradnje Srbije i Švedske kroz NATO program Partnerstvo za mir, saradnje Srbije sa EU u okvirima bezbednosne politike, kao i u domenu suočavanja sa savremenim bezbednosnim izazovima, učešća u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama i saradnje na planu razoružanja, borbe protiv proliferacije oružja za masovno uništenje i kontrole naoružanja.
U okviru radnog ručka, kome su domaćini bili zamenik generalnog direktora za evropsku bezbednosnu politiku Julius Liljestrom i zamenica generalnog direktora za evropska pitanja švedskog Ministarstva inostranih poslova Helen Edvards, razmenjena su mišljenja o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, aktuelnim kretanjima u dijalogu Beograda i Prištine, naporima R.Srbije u procesu pristupanja EU, kao i saradnji sa EU na planu zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.
Tokom posete Stokholmu, ambasador Filipović je imao sastanak i sa rukovodstvom prestižnog Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja – SIPRI.

31. januar 2019.Filmski festival BaNeFF

U Stokholmu je, 19-21. decembra 2018. godine, održan sedmi po redu „Novi Balkanski filmski festival – BaNeFF“. Gosti Festivala bili su reditelji: Olga Lazebnik iz Ukrajine, Aleksandar Vujović iz Crne Gore, Aleksandar Reljić i Miloš Škundrić iz Srbije, kao i Milan Petković iz Bosne i Hercegovine.
U okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i učešća Srbije, program Festivala je, na predlog srpskog Ministarstva kulture i informisanja, uključio filmove iz Srbije - „Dugo putovanje u rat/Long road to war“, reditelja Miloša Škundrića i „Srbi na Krfu – sto godina od albanske golgote/ Serbs on Corfu – A Hundred Years since Albanian Golgotha“, rediteljke Slađane Zarić.
Projekcijama filmova je prisustvovala švedska publika, uglavnom umetnici i učenici, kao i ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj Dragan Momčilović, koji je učestvovao u debati nakon filmske projekcije.
Žiri BaNeFF 2018 festivala kratkog i dokumentarnog filma, sastavljen od reditelja Mikaela Rutkajа i Hulina Hokanа Pieniowskоg, kao i publiciste Olgice Lindkvist, odlučio je da „Nagradu za najbolji film“ dodeli filmovima: „Isti/ The Same“, reditelja Dejana Petrovića i „Dugo putovanje u rat/Long road to war“, reditelja Miloša Škundrića.
„Nagrada za najbolje žensko ostvarenje“ data je rediteljki filma „Okupirani bioskop/ Occupied cinema“, Senki Domanović.
Žiri je odlučio da „Specijalnu nagradu“ dodeli filmu „Veruda/A Film About Bojan“, Igora Brzinovića.
„Festivalske specijalne nagrade za hrabrost svedočenja“ dobili su filmovi:
1)”Бомбы кото рыевзорвали мир / The bombs that blew up peace”, 2017, dokumentarac o bombardovanju Beograda 1999, Ukrajina, reditelj Olga Lazebnik,
2) “Enkel/Grandson”, 2018, dokumentarac, Srbija, reditelj Aleksandar Reljić i
3)”Južni potez/ Southern Move”, 2018, dokumentarac, BiH, reditelj Milan Petković.
“Festivalska diploma” data je kratkom filmu “The Last Gift”, 2011, iz Crne Gore, reditelja Aleksandra Vujovića.

 Filmski festival BaNeFFFilmski festival BaNeFFPODSETNIK - BaNeFFProgram filmskog festivala

Program filmskog festivala „Balkan New Film Festival – BaNeFF“, koji se održava u Stokholmu, 19-21.decembra 2018.

Ordning på filmvisningar 19 – 21 december 2018, SI, ABF, ZITA

den 19 december 13-17 (sluten visning för skolor)

13.00
The Last Church Bells, 2017, short films, Macedonia, 13'
director Nikolce Popovski

Wieczne Cienie/Nuclear Shadows, 2017, short film, Poland, 15'
director Marek Leszczewski

Enkel/Grandson, 2018, documentary, Serbia, 53'41''
director Aleksandar Reljic
Q&A - GUEST DIRECTOR

15.00
The Last Gift, 2011, short film, Montenegro, 7'
director Aleksandar Vujović
Q&A - GUEST DIRECTOR

Okupirani bioskop/ Ocupied Cinema, 2018, film, Serbia, 87'
director Senka Domanović
Q&A via SKYPE with Director

den 20 december ABF Stockholm 12.00 - 21.00, Sandlersalen

12.00
Kako smo matirali "Žutu damu"/How we checkmatted the "Yellow Lady", 2017, documentary, Serbia, 52'
director Nada Vasić

Veruda - A Film About Bojan, 2017, Croatia 33'
director Igor Brzinovic

Skeftome ta koritsia pou agapisan/I think about the girls who fell in love, 2017, documentary, Greece, 18'
director Giorgos Bougioukos, Spyros Skandalos

13.50
Kraljevski top – istorija srpske krune/The Royal cannon – History of Serbian crown, 2017, documentary, Serbia, 44'
director Velimir Stojanović

Isti/The Same, 2017, documentary, Serbia, 17'
director Dejan Petrović

15.00
Južni potez/ Southern Move, 2018, documentary, Bosnia and Hercegovina, 55'
director Milan Petković

16.00
Srbi na Krfu - sto godina od albanske golgote / Serbs on Corfu - A Hundrad Years Since the Albanian glogotha 2016, documentary, Serbia, 99'
director Sladjana Zaric

18.00
Бомбы которые взорвали мир/ The bombs that blew up peace, 2017, documentary, Ukraine, 41'
director Olga Lazebnik - Q&A - GUEST DIRECTOR

19.00
DUGO PUTOVANJE U RAT/ Long road to war, 2018, documentary, Serbia, 117'
director Milos Skundric , Q&A - GUEST DIRECTOR

21 december ZITA, Salong 2
ZITA BANEFF

The Last Church Bells 2017, Makedonia, 13', no text
director Nikolce Popevski

The last remaining occupant of an old abandoned village communicates with the last remaining occupant of the neighbouring village via the church bell.

The Last Gift, 2011, Montenegro 7', English
director Aleksandar Vujovic gäst

A film about a young mother, who is tempted to abandon her child, due to a set of different life circumstances.


GUESTS:

Olha Lazebnik - Ukraina
Aleksandar Vujovic - Montenegro
Aleksandar Reljic - Serbia
Milos Skundric - Serbia

 OBAVEŠTENJE

                Državljani Republike Srbije koji su rođeni na teritoriji bivše SFRJ, a koji u prethodnom periodu nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige rođenih Republike Srbije, u obavezi su, da bez odlaganja, pokrenu upravni postupak iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu ovaj upis.
                Državljani Republike Srbije neće biti u mogućnosti da podnesu zahtev za izdavanje putne isprave u diplomatsko-konzularnim predstavništvima ukoliko ne prilože Izvod iz matične knjige rođenih i Uverenje o državljanstvu koji su izdati na obrascima R. Srbije. Neće biti prihvatljiv izvod iz matične knjige rođenih koji su izdali organi iz republika bivše SFRJ.Članak o turističkim atrakcijama Beograda

Članak o turističkim atrakcijama Beograda „Vikend u Beogradu – najbolji saveti Jovana Radomira“, novinara švedske televizije SVT, objavljen u švedskom dnevnom listu „Expressen“ 10.11.2018.godine.

https://www.expressen.se/allt-om-resor/resmal/europa/weekend-i-belgrad-jovan-radomirs-basta-tips/

 Kulturne aktivnosti srpskih umetnika aktivnih u ŠvedskojКОНЗУЛАРНИ ДАНИ У МАЛМЕУ И ГЕТЕБОРГУ

Poštovani građani
Ambasada Republike Srbije održava KONZULARNE DANE u Malmeu i Geteborgu u novembru mesecu.
Na konzularnom danu imaćete priliku da izvršite više konzularnih radnji:
- Prijava braka i rođenja dece;
- Overa punomoćja;
- Davanje nasledničke izjave;
- Podnošenje zahteva za prijem u državljanstvo R. Srbije;
- Podnošenje zahteva za utvrđivanje državljanstva R. Srbije;
- Izdavanje potvrda o životu;
- Uvođenje u vojnu evidenciju regruta;
- Izdavanje sprovodnice za prenos umrlog lica i
- Izdavanje putnog lista radi povratka u R. Srbiju
KONZULARNI DAN U MALMEU biće održan u subotu, 3. novembra 2018. godine od 14:00 do 17:00 časova, na adresi Ystadsvägen 46, 214 45 Malmö , u prostorijama Kulturno-sportskog društva „Srbija“ u Malmeu.
KONZULARNI DAN U GETEBORGU biće održan u subotu, 24. novembra 2018. godine od 11:00 do 14:00 časova u prostorijama srpskog društva „Sinđelić“ u Geteborgu.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije na telefone +468247748, +468218482 i putem mail-a na serbiaemb.consular@telia.com i serbiaemb.consular@telia.comPoseta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije Nenada Popovića Stokholmu, 12-13. juna 2018.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović boravio je u radnoj poseti Kraljevini Švedskoj, 12-13. juna 2018. Tom prilikom, imao je sastanke sa švedskim državnim sekretarom za EU i trgovinu Oskarom Stenstromom, v.d. generalnog direktora Švedske agencije za inovacije – Vinnova Leifom Kalenholmom, izvršnim direktorom Kraljevske švedske akademije inženjerskih nauka Tulom Teri, izvršnim direktorom kompanije Verisec Johanom Henriksonom i potpredsednikom kompanije Ericsson Ulfom Personom. Na sastancima, ministar Popović je predstavio aktivnosti koje Srbija preduzima u cilju razvoja inovacione infrastrukture i preduzetništva. Tokom posete kompaniji Ericsson, ministar Popović je sa potpredsednikom Personom i švedskim ekspertima razgovarao o mogućnostima za dalje investicije ove kompanije u Srbiji, kao i o primeni „5G tehnologije“, koja bi trebalo da bude prezentovana u Beogradu do kraja ove godine.

Sastanak ministra Popovića sa švedskim državnim sekretarom za EU i trgovinu Oskarom Stenstromom 12. juna 2018.

Susret ministra Popovića sa potpredsednikom kompanije Ericsson Ulfom Personom i obilazak Ericsson studio, 13. juna 2018.

Susret ministra Popovića sa v.d. generalnog direktora Švedske agencije za inovacije – Vinnova Leifom Kalenholmom, 12. juna 2018.

Sastanak ministra Popovića sa izvršnim direktorom Kraljevske švedske akademije inženjerskih nauka Tulom Teri, 12. juna 2018.

Susret ministra Popovića sa izvršnim direktorom kompanije Verisec Johanom Henriksonom, 12. juna 2018.Neradni dan u Ambasadi

Konzularno odeljenje Ambasade neće raditi u petak, 22. juna 2018. godine zbog proslave letnje dugodnevice.USLOVI ZA ULAZAK U R. SRBIJU VOZILA SA ŠVEDSKIM REGISTARSKIM TABLICAMA

Poštovani, u prilogu je dopis AMS Osiguranje Beograd u vezi ulaska u Srbiju vozila sa švedskim registarskim tablicama.

"Prema važećim švedskim propisima, obavezno je zaključenje polise osiguranja od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima upotrebom motornog vozila. Kako su Kraljevina Švedska i Republika Srbija zemlje potpisnice Multilateralnog sporazuma (MA) koji je poznat i kao Podsistem registarske oznake, tako nije neophodno da lica koja upravljaju vozilom švedskih registracionih tablica pri ulasku u Republiku Srbiju poseduju međunarodnu kartu osiguranja od auto-odgovornosti - zeleni karton, odnosno zaključe granično osiguranje. Međunarodnu ispravu o osiguranju od auto-odgovornosti koja važi za teritorije Evropske Unije ili neki drugi dokaz o postojanju takvog osiguranja za motorno vozilo koje se uobičajeno nalazi na teritoriji države čiji je nacionalni biro osiguranja potpisnik Multilateralnog sporazuma (MA), zamenjuje registarska tablica.

Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) su:
– Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključiv Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Zeleni karton, kao potvrda o osiguranju od auto-odgovornosti, ostaje obavezan dokument za vozila kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja:
– Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis, Maroko i Azerbejdžan."

        “AMS Osiguranje” a.d.o. BeogradPoseta Švedskoj predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, boravila je u zvaničnoj poseti Kraljevini Švedskoj, 20-21. marta 2018.godine, na poziv predsednika Riksdaga Urbana Alina.
Tom prilikom, predsednica Narodne skupštine Gojković je imala prijem kod švedskog kralja Karla XVI Gustava, sastanke sa predsednikom Riksdaga Urbanom Alinom i ministarkom spoljnih poslova Margot Valstrom, kao i susrete sa predsedavajućom Skupštine grada Stokholma Evom Luiz Erlandson Slorah, predsedavajućim i članovima Odbora za poslove EU u Riksdagu i trećom zamenicom predsednika Riksdaga Izabelom Dingizian. Pitanja, razmatrana tokom posete, odnosila su se na švedsku podršku evropskoj integraciji Srbije i reformama koje sprovodi na evropskom putu, bilateralnu saradnju, primenu načela rodne ravnopravnosti, kao i dijalog Beograda i Prištine.Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje godišnji Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Konkurs je otvoren od 12. do 30. marta 2018. godine.
Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

 Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2018. godini

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2018. godini. Konkurs je otvoren do 16. marta 2018. godine. Tekst konkursa i prateći prijavni obrasci nalaze se na internet strani Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs link Konkursi, ili pogledati ovde.KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVODJENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata za prevođenje reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018. godini. Konkurs je otvoren do 16. marta 2018. godine. Tekst konkursa i prateći prijavni obrasci nalaze se na internet strani Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs link Konkursi, ili ih možete pogledati ovde.Ukinute vize za državljane Republike Indonezije

Vlada R. Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana. UKIDANJE VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SURINAM

Vlada R. Srbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana.
Državljani R. Surinam, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od godinu dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Sastanak ambasadora sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Riksdaga

Sastanak ambasadora Republike Srbije u Švedskoj, Nj.E. Dragana Momčilovića sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Riksdaga Kenetom Forslundom, 7. decembra 2017.godine. Sastanak je bio posvećen unapređenju bilateralne parlamentarne saradnje Srbije i Švedske.Na prijemu kod švedskog kralja

Ambasador Republike Srbije u Švedskoj, Nj.E. Dragan Momčilović na diplomatskom prijemu kod švedskog kralja Karla XVI Gustava i kraljice Silvije, 31.maja 2017. godine.Izložba povodom stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Švedske, 1. novembar 2017.godine.

U umetničkoj galeriji u centru Stokholma 1. novembra ove godine organizovana je izložba povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine Srbije i Kraljevine Švedske. Svečanost je otvorio ambasador Republike Srbije u Stokholmu Dragan Momčilović, obraćajući se kraćim govorom prisutnim srpskim i švedskim građanima, koji su pokazali izuzetan interes za koncept izložbe i pitanja u vezi sa istorijatom diplomatskih odnosa dve zemlje.
U okviru izložbe, dat je prikaz arhivskih dokumenata i fotografija, koji svedoče o razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Švedske u periodu od švedskog priznanja Kraljevine Srbije 1882. godine do kraja Prvog svetskog rata. Njihovom intenziviranju je doprinelo otvaranje prvog Poslanstva Kraljevine Srbije u Kraljevini Švedskoj, 1. novembra 1917. godine, u ulici Narvavägen 35 u centru Stokholma.Sastanak ambasadora Republike Srbije u Švedskoj, Nj.E. Dragana Momčilovića sa predsednicom Skupštine grada Stokholma Evom-Luiz Erlandson Slorah, 14.avgusta 2017.godine. Sastanak je bio posvećen unapređenju saradnje Beograda i Stokholma.UKIDANJE VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA REPUBLIKE GVATEMALE I KRALJEVINE TAJLAND

Na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale kao i Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland, Republika Srbija je donela Zakon o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša ove dve zemlje. Zakon je stupio na snagu u junu 2017. godine.ODLUKA REPUBLIKE SRBIJE O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE INDIJE I ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN

Obaveštavamo vas da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije,  nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u Srbiju, u periodu od godinu dana. Ova Odluka stupa na snagu 2. septembra 2017. godine.


Takođe, obaveštavamo vas da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u Srbiju, u periodu od godinu dana. Ova Odluka stupa na snagu 2. septembra 2017. godine.Obaveštenje o načinu glasanja

Poštovani građani, na sajtu Republičke izborne komisije postavljen je kraći video zapis, sa obaveštenjem građanima o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila 2017. godine. Ovaj video možete pogledati na naslovnoj stgrani ovog sajta, na adresi: http://www.rik.parlament.gov.rs/Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje

Obaveštenje i poziv za prijavu potraživanja po osnovu neisplaćene devizne štednje položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije možete pročitati OVDE.JAVNI OGLAS ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA

Ministarstvo odbrane Republike Srbije raspisalo je obavezu uvodjenja u vojnu evidenciju lica muškog pola rođenih 1999. godine ili starijih i objavilo je javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka. Javni oglas možete pogledati OVDE.Sporazum o ukidanju viza između Srbije i Kine

Obaveštavamo da Sporazum između Vlade R.Srbije i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, stupa na snagu 15. januara 2017. godine. Državljani obe države, nosioci običnih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize u trajanju od 30 dana od datuma ulaska.SPORAZUM O ORGANIZOVANJU VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA NA SRPSKOM JEZIKU

Obaveštavamo naše građane širom sveta o potpisivanju Sporazuma između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva spoljnih poslova kmojim se reguliše vaspitno-obrazovni rad na srpskom jeziku za naše građane u inostranstvu.

Širu informaciju o tome, odnosno, uvid u sporazum možete pogledati OVDE.Sporazum izmedju Vlade R.Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa

Obavestavamo da ce Sporazum izmedju Vlade R.Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa stupiti na snagu 13. februara 2016. Lica nosioci ovih pasosa imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji drzave druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana u periodu od 180 dana, racunajuci od dana prvog ulaskaPROCEDURA UVOZA HUMANITARNE POMOĆI ZA IZBEGLICE

Informaciju u vezi pomaganja humanitarne akcije Crvenog krsta Srbije u odgovoru na humanitarnu krizu sa izbeglicama i migrantima u Srbiji možete pročitati ovde.

 Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, koju organizuju Uprava za saradnju sa dijasporom  i Srbima u regionu i Udruzenje novinara Srbije bice odrzana 23. oktobra u Beogradu. Navedeni datum je odabran imajuci u vidu odrzavanje sajma knjiga u Beogradu koji pocinje 25. oktobra.

Konferencija ce biti posvecena projektnom sufinansiranju medija dijaspore i regiona, prelasku stampanih izdanja na onlajn platforme i mogucim modelima finasiranja medija. Konferencija je podrzana i od strane Ministarstva za kulturu i informisanje.

Prijave za ucesce na konferenciji mogu se poslati do 15. oktobra na adresu pc@uns.org.rs

Konferencija ce biti prenosena uzivo na Web TV i Twitter.Prednosti uplate novca preko "Pošta Srbije"

Obaveštavamo sve naše građane koji žive i rade u inostranstvu da je Pošta Srbije uvela uslugu prenosa novca iz inostranstva u Srbiju. Detaljniju informaciju o prednosti i načinu uplate novca preko Pošta Srbije možete pročitati ovde.LETNJA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA

Radionica za srpski jezik i kulturu organizije Letnju skolu srpskog jezika i kulture u Valjevu. Program traje tri nedelje i odvija se u dve smene: od 18. jula do 8. avgusta i od 8. do 29. avgusta. Letnja skola je namenjena mladima od 14 do 18 godina, kao i univerzitetskim studentima od 19 do 25 godina. Osnovni program ukljucuje sledece: 50 casova jezika, 30 casova kulture, 5 ekskurzija, smestaj u dvokrevetnoj sobi, koriscenje kuhinje, interneta, materijal za letnju skolu.
Individualna cena osnovnog programa iznosi 495 evra, a za organizovanu grupu od 5 ucesnika cena je 1980 evra (396 evra po ucesniku).
Sve informacije mozete dobiti na   www.srpskijezik.edu.rs
e-mail adresa skola@srpskijezik.edu.rsOsnivanje Budzetskog fonda za lečenje u inostranstvu

Vlada Republike Srbije je Odlukom 05 broj 400-9720/2014 od 30.08.2014. godine osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji (Sl. Glasnik RS broj 92/14 i 122/14). Ovaj fond je osnovan radi obezbedjivanja dodatnih sredstava za lečenje oboljenja, stanja ili povreda, kao i lečenje obolelih od odredjenih vrsta retkih bolesti koje su izlečive, a koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji i za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljan iznos sredstava za lečenje od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i iz drugih izvora finansiranja u skladu sa zakonom. Ovaj fond se finansira, izmedju ostalog, i iz donacija, legata, poklona i drugih namenskih prihoda.

Ministarstvo zdravlja je za uplatu novčanih sredstava na ime donacija za navedeni fond otvorilo dinarski i devizni račun

Dinarski račun:

Naziv računa – Račun donacija za Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji
Broj: 840-29550845-64, poziv na broj odobrenja 97  1350052AA00760744121
Svrha uplate -  Donacija Budžetskom fondu za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji

Devizni račun:

Broj i naziv računa: 01-504102-100000306-000000-0000 – Ministarstvo zdravlja – uplata donacija za Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji
Iban kodRS35908504102000030674

Uputstvo za slanje iz inostranstva:

PAYMENT INSTRUCTIONS – EUR

                                                                              SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:                                                             VALUE DATE - CURRENCY – AMOUNT

FIELD 50k                                                              ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                                                             DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A:                                                           /DE20500700100935930800
/ACC. WITH BANK/                                                NBSRRSBG

FIELD 59:                                                             /RS35908504102000030674
(BENEFICIARY)                                                    MINISTARSTVO ZDRAVLJA

FIELD 70:                                                            DETAILS OF PAYMENT

NAPOMENA: Sve informacije u vezi Budžetskog fonda detaljnije možete naći na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije: www.zdravlje.gov.rsManifestacija "Radost Evrope" u Beogradu

Obaveštavamo vas da će se tradicionalna manifestacija "Radost Evrope" održati u Beogradu od 2. do 5. oktobra 2015. godine. Više o ovom događaju i eventualnim prijavama na manifestaciju možete pročitati ovde, a takođe, o prijavama i učešću na istoj manifestaciji za mlađe uzraste u vezi crtanja i slikanja možete pogledati ovde.Vesti
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
NERADNI DANI U AMBASADI
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
NERADNI DANI U AMBASADI
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
NERADNI DANI U AMBASADI
Mere Vlade R. Srbije za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19
Odluka Vlade R. Srbije od 15. decembra 2020. godine o novim merama u pogledu suzbijanja pandemije COVID-19
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
Izuzeće od plaćanja dodatnog poreza na dohodak u R. Srbiji za srpske državljane koji borave i rade u Švedskoj
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Neradni dan u Ambasadi
Vlada Kraljevine Švedske uvela privremenu zabranu ulaska za državljane Republike Srbije u Kraljevinu Švedsku – odluka važi do 22. decembra 2020. godine
Rezultati konkursa za dijasporu
Neradni dan u Ambasadi
UKINUTA ZABRANA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU
Konkurs za dijasporu
Aktuelni režim ulaska domaćih i stranih državljana u R. Srbiju
Neradni dan u Ambasadi
PONUDA AIR SERBIA ZA REPATRIACIONE LETOVE DO BEOGRADA
MOGUČNOSTI ZA SAMOSTALNI POVRATAK U R. SRBIJU U VREME VANREDNOG STANJA
NERADNI DANI U AMBASADI
UPUTSTVO ŠVEDSKOG MIGRACIONOG UREDA U SLUČAJEVIMA PREKORAČENJA DOZVOLJENOG BORAVKA U ŠVEDSKOJ
NERADNI DANI U AMBASADI
DIGITALNI SADRŽAJI USTANOVA KULTURE NA STRANIM JEZICIMA – 2020
Donatorski račun za pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 02.04.2020.
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
DIGITALNA KULTURA
IZBORI 2020. godine
KORONA VIRUS
VAŽNO OBAVEŠTENjE!
Privremeno zatvoreni granični prelazi na osnovu odluke Vlade R. Srbije u okviru mera preduzetih na sprečavanju širenja korona virusa i zaštite stanovništva
Korona virus - izmena Odluke Vlade Rrepublike Srbije
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU
IZBORI 2020. godine
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, Stokholm, 18.februar 2020.
1. Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini 2.Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini
22. međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“
Festival Novog Filma sa Balkana
Neradni dan u Ambasadi
Učešće ambasadora Momčilovića na događaju posvećenom švedskom kompozitoru Belmanu, Stokholm, 3. februar 2020.
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu u 2020. godini
Narodna banka Srbije - Finansijki vodič za povratnike
NERADNI DANI U AMBASADI
NERADNI DANI U AMBASADI
Poseta ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana Stokholmu, 25-26.novembar 2019.
Deveta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u Regionu 26. decembar 2019. godine, Beograd, Pres centar UNS, Knez Mihajlova 6
STOKHOLM: Književno veče posvećeno Peteru Handkeu
Neradni dan u Ambasadi
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE JERMENIJE
Švedsko “Kraljevsko dramsko pozorište - Dramaten”
KONZULARNI DANI u Malmeu i Geteborgu.
Poseta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislava Nedimovića Kraljevini Švedskoj, 19-20.septembra 2019.
Sastanak ambasadora Dragana Momčilovića sa pomoćnikom ministra za zaštitu životne sredine R.Srbije Biljanom Filipović Đušić i nacionalnim koordinatorom Ministarstva zdravlja za Protokol o vodi i zdravlju Draganom Jovanović, koje su učestvovale na međunarodnoj konferenciji „Svetska nedelja vode“ u Stokholmu, 24-28. avgusta 2019.
KANDIDATURA REPUBLIKE SRBIJE ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO
REZULTATI KONKURSA za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu u 2019. godini.
Učešće državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanje Stevanovića na Ministarskoj konferenciji visokog nivoa o Zapadnom Balkanu u Stokholmu
Neradni dan u Ambasadi
Neradni dan u Ambasadi
Neradni dan u Ambasadi
PROTOKOL IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA
KONZULARNI DANI u Malmeu i Geteborgu.
Promocija turističkih potencijala Srbije i Beograda, Stokholm 15.april 2019.
Pravilnik o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca
Ambasador Dragan Momčilović sa predsednikom švedskog Parlamenta Andreasom Norlenom
20 år efter NATO:s bombningar
Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom sa ambasadorima članica EU i kandidata za članstvo EU
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, februara 2019.
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVQANE FEDERACIJE SV. KITS I NEVIS I REPUBLIKE PALAU
Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Švedske
Filmski festival BaNeFF
Filmski festival BaNeFF
Filmski festival BaNeFF
PODSETNIK - BaNeFF
Program filmskog festivala
OBAVEŠTENJE
Članak o turističkim atrakcijama Beograda
Kulturne aktivnosti srpskih umetnika aktivnih u Švedskoj
КОНЗУЛАРНИ ДАНИ У МАЛМЕУ И ГЕТЕБОРГУ
Poseta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije Nenada Popovića Stokholmu, 12-13. juna 2018.
Neradni dan u Ambasadi
USLOVI ZA ULAZAK U R. SRBIJU VOZILA SA ŠVEDSKIM REGISTARSKIM TABLICAMA
Poseta Švedskoj predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković
Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2018. godini
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVODJENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU
Ukinute vize za državljane Republike Indonezije
UKIDANJE VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SURINAM
Sastanak ambasadora sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Riksdaga
Na prijemu kod švedskog kralja
Izložba povodom stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Švedske, 1. novembar 2017.godine.
Sastanak ambasadora Republike Srbije u Švedskoj, Nj.E. Dragana Momčilovića sa predsednicom Skupštine grada Stokholma Evom-Luiz Erlandson Slorah, 14.avgusta 2017.godine. Sastanak je bio posvećen unapređenju saradnje Beograda i Stokholma.
UKIDANJE VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PASOŠA REPUBLIKE GVATEMALE I KRALJEVINE TAJLAND
ODLUKA REPUBLIKE SRBIJE O UKIDANJU VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE INDIJE I ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN
Obaveštenje o načinu glasanja
Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje
JAVNI OGLAS ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA
Sporazum o ukidanju viza između Srbije i Kine
SPORAZUM O ORGANIZOVANJU VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA NA SRPSKOM JEZIKU
Sporazum izmedju Vlade R.Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa
PROCEDURA UVOZA HUMANITARNE POMOĆI ZA IZBEGLICE
Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Prednosti uplate novca preko "Pošta Srbije"
LETNJA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA
Osnivanje Budzetskog fonda za lečenje u inostranstvu
Manifestacija "Radost Evrope" u Beogradu
Arhiva vesti