| |     latinica | english  
Насловна
Нерадни дан у Амбасади

Амбасада Pепублике Србије неће радити у среду, 11. новембра 2020. године због обележавања Дана примирја у Првом светском рату.Влада Краљевине Шведске увела привремену забрану уласка за држављане Републике Србије у Краљевину Шведску – одлука важи до 22. децембра 2020. године

На седници шведске Владе, 17. јула о.г. донета је привремена мера на основу које се, због пандемије Covid-19, забрањује улазак држављанима Републике Србије и Републике Црне Горе у Краљевину Шведску. Одлука је ступила на снагу 19. јула о.г. и примењује се до 22. децембра 2020. године, након чега се отвара могућност за њено преиспитивање. Резултати Конкурса за дијаспору

НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВА ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ ОБЈАВЉЕНИ СУ РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ.

Резултате конкурса можете видети  овде:

 Нерадни дан у Амбасади

Амбасада неће радити у петак, 19. јуна 2020. године због прославе летње дугодневице. Конзуларно одељење Амбасаде ће дежурати само за хитне случајеве.УКИНУТА ЗАБРАНА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије (21.05.2020. године) донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID – 19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.
Поменутим одлукама, које су на снагу ступиле данас (22.05.2020. године), отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у обичајеном режиму за све категорије домаћих и страних држављана.
Такође, укинуте су епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. Уместо ранијих мера (кућна изолација и обавеза поседовања негативног PCR теста), путницима ће приликом пасошке контроле бити уручено писмено обавештење – здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања даљег ширења заразне болести COVID-19.Конкурс за дијаспору

ПОНОВЉЕНИ КОНКУРСИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 18. маја 2020. године до 1. јуна 2020. године.   
Све информације о конкурсима и процедури пријављивања можете пронаћи кликом ОВДЕ:

 Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Р. Србију

 

За актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Р. Србију, молимо притисните ОВДЕ:

 

 Нерадни дан у Амбасади

Амбасада Републике Србије неће радити у четвртак, 21. маја 2020. године због обележавања Спасовдана. Конзуларно одељење Амбасаде ће дежурати само за хитне случајеве.ПОНУДА AIR SERBIA РЕПАТРИАЦИОНЕ ЛЕТОВЕ ДО БЕОГРАДА

ПОНУДА AIR SERBIA РЕПАТРИАЦИОНЕ ЛЕТОВЕ ДО БЕОГРАДА ИЗ НЕКИХ ЕВРОПСКИХ ГРАДОВА УЗ ПЛАЋАЊЕ НАДОКНАДЕ


Информацију AIR SERBIA можете преузети овдеМОГУЋНОСТИ ЗА САМОСТАЛНИ ПОВРАТАК У Р. СРБИЈУ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Самостални пут:

Захтев за добијање дозволе МУП за прелазак границе и улазак у Србију посноси се преко Амбасаде. Потребно је да доставите следеће податке:
- Име и презиме,
- Број пасоша
- ЈМБГ
- Адреса на којој цете се налазити у Србији у време самоизолације, као и адреса пребивалишта уколико се те адресе разликују,
- Разлог – приоритет.
- Дестинацију, Термин и број лета за који имате резервисану карту,
- Копнени гранични прелаз са Србијом.

Процедура добијања дозвола траје пар дана, а МУП одлучује у складу са приоритетима и за групе грађана.

Лица којима се одобри улаз у Р. Србију су у обавези да сносе сама све трошкове пута – авиокарте до дестинације,
- Превоз од аеродрома до границе са Србијом
- Сама организују превоз од границе до својих пребивалишта.
Указујемо да је неопходно поштовање прописа свих држава кроз које лица пролазе, посебно она која се тичу забране кретања у одређено време.

Трансфер од аеродрома до границе реализује се у пратњи Амбасаде и полиције.
На граничном прелазу приликом уласта у Србију сва лица подлежу санитарно-здравственој контроли и добијају решење о даљем поступку.

 НЕРАДНИ ДАНИ У АМБАСАДИ

Амбасада Републике Србије неће радити од петка, 17. априла до понедељка, 20. априла 2020. године због ускршњих празника, као и у петак, 1. маја због прославе Дана рада.

 УПУТСТВО ШВЕДСКОГ МИГРАЦИОНОГ УРЕДА У СЛУЧАЈЕВИМА ПРЕКОРАЧЕЊА ДОЗВОЉЕНОГ БОРАВКА У ШВЕДСКОЈ

Да би видели Упутство шведског миграционог уреда у случајевима прекорачења дозвољеног боравка у Шведској, молимо притисните ОВДЕНЕРАДНИ ДАНИ У АМБАСАДИ

Амбасада Републике Србије неће радити са странкама петак 10. април и понедељак 13. априла 2020. године због ускршњих празника. ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА - 2020

      За дигиталне садржаје установа културе на страним језицима – 2020, притисните ОВДЕ

 Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са својим сународницима. 

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

За приступање Порталу за размену дигиталних међународних пројеката у области културе иде се на линк: 

За пријављивање на сајт користи се мејл: digitalnopredstavljanje@kultura.gov.rs 

а шифра је: Kulturarazmena2020 ДИГИТАЛНА КУЛТУРА

Драги сународници

Уз захвалност што поштујете неопходне мере за превенцију ширења вируса COVID-19, желимо да са Вама поделимо виртуелни културни садржај који је припремило Министарство културе и информисања Републике Србије и који је доступан на следећим линковима:
 

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/#digitalnasolidarnost

https://kultura.rs/

Са надом да ће Вам дигитална културна понуда олакшати боравак код куће за време кризе, желимо Вама и Вашим породицама одлично здравље и свако добро! ИЗБОРИ 2020. године

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања коју је 17.03.2020. године усвојила Влада Републике Србије прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, који су расписани за 26. април 2020. године.


Републичка изборна комисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење о прекиду изборних радњи за време док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

 КОРОНА ВИРУС

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!


У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19, Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Стокхолму, обавештава све држављане Републике Србије који бораве на јурисдикционом подручју овог дипломатско-конзуларног представништва, да ће се почев од 17.03.2020. године, до даљег, рад са странкама ограничити само на хитне и неодложне случајеве.
Рад на пословима биометријске аквизиције, подношење захтева за нови пасош и уручење израђених путних исправа, такође се ограничава на хитне и неодложне случајеве.


Ова мера биће на снази све док траје опасност од заразе, а о њеном стављању ван снаге накнадно ћемо обавестити грађане путем интернет странице Амбасаде Републике Србије у Стокхолму.
Моле се грађани да нас у хитним случајевима, пре доласка у Амбасаду – Конзуларно одељење, претходно контактирају путем mеjla konzul.rs@telia.com или на број телефона Амбасаде.


У складу са препорукама Владе Републике Србије моле се грађани који живе и раде у Шведској или Летонији да сва путовања у Републику Србију, која нису неопходна одложе до даљег. Напомињемо да ће свим држављанима Републике Србије који долазе из иностранства, на граничном прелазу бити уручено решење о обавезној самоизолацији (14 или 28 дана). Двојни држављани могу ући у Републику Србију само уз важећи пасош Републике Србије или путни лист Републике Србије.

О мерама које је Република Србија предузела са циљем спречавања заразе вирусом  COVID-19 можете се информисати на sajtu Vlade Republike Srbije  i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Хвала на разумевању.

 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 15.03.2020. г, донела Одлуку о измени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, којом се тачка 4 Одлуке мења и гласи:

„ 4. Ради заштите о уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак у Републику Србију.
Мера из става 1 ове тачке не примењује се на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе; 

3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

5) лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од Радног тела Владе који чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;

6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем; 

7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланови њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) страни држављани који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.“


Тачка 4а мења се и гласи:

„4а: Држављани Републике Србије  и лица из тачке 4. став 2. подтач. 8) ове одлуке, који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана, а домаћим држављанима и лицима из тачке 4. став подтачка 7) ове одлуке који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим Корона вирусом SARS-CoV-2  у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).“

Одлука је ступила на снагу 15. марта 2020. године и остаје на снази до даљег.

Двојним држављанима се скреће посебна пажња да у Р. Србију могу да уђу само уколико презентују пасош Р. Србије, а не страни пасош.
 Привремено затворени гранични прелази на основу одлуке Владе РС у оквиру мера предузетих на спречавању ширења корона вируса и заштите становништва

Привремено су затворена 44 гранична прелаза Републике Србије за друмски, железнички и речни саобраћај према Мађарској, Румунији, Бугарској, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији и Босни и Херцеговини.

Списак привремено затворених граничних прелаза објављен је на сајту министарства унутрашњих послова:

http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/043d0ab9-03df-4f61-b6d4-069fd4e3d675/SPISAK+PRIVREMENO+ZATVORENIH+GRANICNIH+PRELAZA.pdf?OD=AJPERES&CVID=n3eXNZHКорона вирус - измена Одлуке Владе Републике Србије

Да би видели комплетну информацију у вези корона вируса - измена Одлуке Владе Републике Србије, молимо притисните ovde.

 КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУКОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19. 

Да би погледали нове мере Владе у циљу сузбијања корона вируса, притисните овде.

Амбасада Републике Србије у Стокхолму

12. март 2020. годинеИЗБОРИ 2020. године

Редовни парламентарни избори биће одржани 26. априла 2020. године.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛAНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

http://www.mfa.rs/sr/index.php/teme/-2020?lang=cyr


http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/


Указујемо да бирачко право имају држављани Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији, што је регулисано чланом 10 Закона о избору народних посланика. Наведени члан гласи: „Право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији“.
Право да гласају у иностранству имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пријављено пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања бораве у иностранству. Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ).


Проверу да ли сте уписани у бирачки списак можете извршити овде:

http://https://upit.birackispisak.gov.rs/


Уколико желите да се пријавите за гласање у иностранству, у Амбасади Републике Србије у Стокхолму, а испуњавате законске услове, потребно је да доставите читко попуњени Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије на адресу Амбасаде Републике Србије у Стокхолму. Документа можете доставити електронском поштом konzul.rs@telia.com (subject: презиме и име – пријава за гласање), факсом на број: Fax  08/218 495, или поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavägen 70, 100 41, box 26209.

Захтев за гласање у иностранству можете преузети овде ovde.

Уколико утврдите да нисте уведени у Јединствени бирачки списак, а испуњавате законске услове,  потребно је да доставите читко попуњени Захтев за упис у јединствени бирачки списак и копију пасоша или личне карте Републике Србије, као и попуњени Захтев за гласање у иностранству, на адресу Амбасаде Републике Србије у Стокхолму. Документа можете доставити електронском поштом konzul.rs@telia.com (subject: презиме и име – пријава за увођење у ЈБС), факсом на број: Fax  08/218 495, или поштом на адресу: Embassy of the Republic of Serbia, Stockholm, Valhallavagen 70, 100 41, box 26209. 

Образац пријаве за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете да преузмете овде.

Захтев за гласање у иностранству може се поднети преко дипломатско-конзуларног представништва, почев од 05.03.2020. године а најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 04.04.2020. године.Пријем поводом Дана државности Републике Србије, Стокхолм, 18.фебруар 2020.

Амбасада Рeпублике Србије у Краљевини Шведској је организовала пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије, 18.фебруара у „Европској кући“ -седишту Делегације ЕУ у Стокхолму. Догађају се одазвало 207 гостију, укључујући представнике шведских институција, на челу са првом заменицом председника Риксдага Осом Линдестам и генералном директорком за ЕУ у шведском Министарству иностраних послова Хелен Едвардс, дипломатског кора, СПЦ и српске дијаспоре (чланови удружења и клубова из Стокхолма и Гетеборга, привредници и културни ствараоци).
Након извођења шведске и српске химне, скуп је поздравним говором отворио амбасадор Момчиловић. Амбасадор је, током излагања, укратко подсетио на историјат српско-шведских дипломатских односа који ове године бележе 103. годишњицу од успостављања, уз осврт на ситуацију у региону Западног Балкана и актуелну билатералну сарадњу, реализоване посете српских званичника Стокхолму током протекле године и очекивање наставка успешне сарадње и кроз организацију посета високих шведских функционера Београду у предстојећем периоду.
Као и претходних година, овогодишњи пријем поводом Дана државности је представљао добру прилику за окупљање и размену мишљења представника српске дијаспоре из различитих делова Шведске.1. Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години 2. Конкурс за суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години

Министарство културе и информисања Републике Србије, расписује годишњи
1.  Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години.
2. Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години
Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећем линку: 

http://www.kultura.gov.rs

Право учешћа на конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, а која су регистрована у Р. Србији изван територије Републике Србије, односно професионални страни издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Р. Србије.
Конкурси су отворени до 16. марта 2020. године.
Пријава се врши директно, на адресу Министарства културе и информисања, Влајковићева 3, Београд.
За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисања, путем електронске поште  mladen.veskovic@kultura.gov.rs или на телефон бр. +381 11 3398-026. 22. међународни ликовни конкурс „Радост Европе“

Градска управа Града Београда - Секретаријат за културу и Дечји културни центар Београд организују 22. међународни ликовни конкурс „Радост Европе“. 
На конкурсу могу учествовати појединци, предшколске установе, школе, дечији ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације. Право учешћа имају сва деца света од 4 до 18 година, а избор теме је слободан. Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали у 2019. или 2020. години и не смеју бити раније излагани на другим међународним конкурсима и изложбама. Приспели радови се неће враћати. Рок за приспеће радова је 1. јул 2020. године.

Радове слати на адресу: 
Дечји културни центар Београд,
Таковска 8,
11 000 Београд, Србија

Формулар и ширу информацију можете наћи на: 

https://www.dkcb.rs/radost-evrope/radost-evrope-likovni-konkurs/Фестивал Новог Филма сa Балкана

Девети Фестивал  новог филма с Балкана између 14. и 16. фебруара с продужетком новог Клуба љубитеља филма БАЛКАН понедељак у Зити - 9, 23. марта и 11. маја
Фестивал Новог Филма с Балкана, заједно с Шведским филмским институтом, градом Стокхолмом, АБФ Стокхолм, и Шведским институтом позива вас на девети Фестивал новог балканског филма 2020 у ЗИТИ најстаријем биоскопу у Стокхолму између 14-16. фебруара 2020.
За ових девет година приказали смо преко 100 дугометражних играних филмова, преко 200 кратких и документарних. Угостили смо преко стотину гостију, филмских ствараоца с Балкана. Приређивали панеле, разговоре, редионице и дискусије на тему филма. Поделили смо преко 60 награда за најбоље филмове, најлепше женско стваралаштво на филму, награде публике и специјалне награде. Ћири су нам били највећа имена из света филма у Шведској Лена Ендре, Тобијас Јелм, Оса Калмер, Стиг Ларсон, Сирил Хелман, Ивица Зубака. Много покретних слика је прошло севером Еверопе захваљујући БаНеФФу.
Не би да се хавлимо али смо највећи филмски фестивал који приказује филмове с Балкана и региона у свету, ван полуострва, места пресека истока и запада, врата Европе. Овогодишњу слекецију чине филмови из Србије Делиријум Тременс редитеља Горана Марковића, победника Фестивала 2018. с филмом Слепи путник на броду лудака, Краљ Петар Први редитеља Данила Ристовског, Засшаванака за војнике редитеља Предрага Гаге Антонијевића, као и филмови из региона Северне Македоније Бог постоји и његово име је Петруња, редитељке Теоне Митеске, Хрватске Дневник Дијане Будисављевић у режији Дане Будисављевић, филм из Црне Горе ГРУДИ редитељке Марије Перовић, као и копродукција Америке, Босне и Херцеговине и Србије Шавови, филм редитеља Мирослава Терзића. Из Русије нам стиже филм Балканска међа редитеља Андреја Волгина, а из Бугарске Слика с Јуки редитеља Лахезара Аврамова. 
Девет филмова оцењиваће професионални жири угледних филмских радника у Шведској: глумац Јими Линдстром, Алберт Аврамовић – продуцент, Марио Адамсон  - продуцент и шеф преса  Шедској филмског института Јан Јорансон.  Нагараде ће бити доделљиване у исте четири главне категорије: Најбољи филм, Најбољи женски филмски рукопис, Награда публике и Специјалне награде.
Специјална гошћа овогодишњег Фестивала је Наташа Дракулић сценаристкиња и писац за децу и одрасле, уредница на РТС дечијег програма и ко-сценриста филма Заспаванак за војнике. Она ће се представити својим филмом али говориће и о занимљивим серијама које ради и плановима за будућност.
У току Фестивала биће представљене туристичке лепоте Балкана кроз приз,у филма преко Етос Травел-а, а биће одржана радионица и панел на тему женско филмско стваралаштво на Балкану!
Сигурно је да не можемо да пребројимо све активности за време Фестивала као например завршну журку у О-барену у Стурехофу у центру града, када ћемо Стокхолм претоврити у музичку бомбу добре забаве и дружења с Балкана.
Карте се купују на билатарници биоскопа ЗИТА
Биргер Јарлсгатан 37, или као ФЕСТВАЛСКА пропусница за све пројкеције заједно.
БаНеФФ 2020 турнеја наставља после према градовима: Норкопинг, Гетеборг, Малме, Вестерос, Умео, Норвешку - Осло, Берген и за Финску. Више детаља на  www.baneff.com
Контакт с главним организатором Balkan New Film Festival  - BaNeFF 2020, www.baneff.com, mail: info@baneff.com, tel. 08 221190

ДОБРОДОШЛИ!!! на једно узбудљиво филмско путовање које каже више него обични биоскоп
Срдачно Јелена Мила, директорка фестивала
Нерадни дан у Амбасади

Амбасада Pепублике Србије неће радити у понедељак, 17. фебруара 2020. године због обележавања Дана државности Републике Србије. Конзуларно одељење Амбасаде ће дежурати само за хитне случајеве.Учешће амбасадора Момчиловића на догађају посвећеном шведском композитору Белману, Стокхолм, 3. фебруар 2020.

У препуној сали Шведске краљевске академије, 3.фебруара о.г, одржано је предавање, са пратећим концертом, посвећено једном од најчувенијих шведских композитора Карлу Микaелу Белману. Ради се о истакнутом шведском уметнику из осамнаестог века који је, поред компоновања дела класичне музике, и сам био њихов извођач на лаути.
У уметничком делу програма, када су се изводиле Белманове композиције, наступио је дипломатски трио, који су представљали Кристијан Шоненбергер, клавир (швајцарски амбасадор), Драган Момчиловић, класична гитара (амбасадор Србије) и Бернард Граф, виолина (супруг аустријске амбасадорке). Дипломатски трио је пратила Шарлота Хулт, позната шведска оперска певачица. Они су извели пет Белманових композиција, које је шведска публика срдачно поздравила.
Иначе, у сали Шведске краљевске академије, пре више од два века, наступао је и сам Белман, а ово престижно место представља, сваке године, и центар окупљања Нобелових лауреата, који ту држе своје приступне говоре.Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у 2020. години

Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, расписала је годишњи Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону  у 2020. години. Конкурс је отворен од 20. јануара  до 10. фебруара 2020. године. Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећем линку: 

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

Право учешћа на конкурсу имају организације дијаспоре и организације чије је седиште у Републици Србији. На конкурсу немају право учешћа директни или индиректни корисници буџетских средстава, појединци или привредни субјекти. Реализација пројекaта предвиђена је до 28. фебруара 2021. године.

Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 10. фебруара 2020. године, у затвореној коверти са назнаком ,,За конкурс за дијаспору”, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, лично или поштом препоручено. Неблаговремене пријаве и непотпуна документација неће бити узети у разматрање.

 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ - ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ

 

За детаљније информације молимо притисните ОВДЕ: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfНЕРАДНИ ДАНИ У АМБАСАДИ

Амбасада неће радити у среду, 1. jануара и четвртак, 2. јануара 2020. године због прославе новогодишњих празника. Конзуларно одељење Амбасаде ће дежурати само за хитне случајеве.НЕРАДНИ ДАНИ У АМБАСАДИ

Амбасада неће радити у уторак, 24. децембра, среду, 25. децембра и четвртак, 26. децембра 2019. године, као и у уторак, 7. јануара 2020. године због прославе Божића. Конзуларно одељење Амбасаде ће дежурати само за хитне случајеве.Посета министра за заштиту животне средине Горана Тривана Стокхолму, 25-26.новембар 2019.

Министар за заштиту животне средине Републике Србије Горан Триван је боравио у посети Краљевини Шведској, 25-26.новембра 2019, током које се састао са шведском министарком за животну средину и климу и заменицом премијера Изабелом Левин, генералним директором Шведске агенције за заштиту животне средине Бјорном Рисингером и генералним директором Шведске агенције за хемикалије Пером Енгквистом. Такође, делегација Министарства заштите животне средине Р.Србије је имала сусрет и са заменицом директора за Европу и Латинску Америку у Шведској агенцији за међународну развојну сарадњу Кристином Хартлер.
У свим разговорима су потврђени добри билатерални односи и посвећеност две земље развијању чвршће сарадње о питањима заштите животне средине. Министар Горан Триван је на састанку са министарком Левин представио активности и резултате рада Министарства у контексту припрема за отварање поглавља 27 (животна средина) у оквиру процеса приступања Србије чланству у ЕУ. Шведска министарка Изабела Левин је позитивно оценила досадашње резултате Србије на унапређењу стања животне средине, изражавајући подршку даљим напорима у овој области и остварењу европске перспективе Србије. На састанцима са представницима надлежних шведских агенција оцењено је да могућности за јачање сарадње Србије и Шведске у заштити животне средине постоје у оквиру спровођења постојећих пројеката у Србији, пре свега за  пречишћавање отпадних вода и управљање комуналним отпадом, као и нових пројеката на регионалном, националном и локалном плану.Девета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у Региону 26. децембар 2019. године, Београд, Прес центар УНС, Кнез Михајлова 6

Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Министарства спољних послова Србије, организује „Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у Региону“. Конференција ће се одржати 26. децембра 2019. године у Прес центру Удружења новинара Србије, Београд, Кнез Михајлова 6.

Девета конференција биће посвећена умрежавању медија матичне државе који прате дијаспору и Србе у региону са српским медијима, организацијама и удружењима из иностранства. На конференцији ће бити представљене специјализоване редакције и програмски садржаји ЈМУ РТС и ЈМУ РТВ, али и мреже сарадника из иностранства, са циљем међусобног повезивања и размене материјала који доприносе подизању видљивости активности дијаспоре и Срба у региону, превасходно на плану очувања националног културног идентитета.

Конференција није само намењена професионалцима из медијске сфере, већ треба да допринесе и унапређењу медијске и дигиталне писмености припадника дијаспоре и Срба из региона који раде на порталима удружења и организација.

Заинтересовани представници медија из иностранства, који креирају садржаје на српском језику, могу да доставе пријаве за учешће на Конференцији на адресу:  pc@uns.org.rsСТОКХОЛМ: Књижевно вече посвећено Петеру Хандкеу

У позоришту „Pygméteatern“ у Стокхолму је 4.новембра о.г. одржано књижевно вече посвећено Петеру Хандкеу, добитнику Нобелове награде за књижевност за 2019. годину, у организацији Јелене Миле, оснивача стокхолмског „Новог балканског филмског фестивала - BaNeFF“. Амбасада Републике Србије у Шведској је, такође, подржала и сарађивала на овом пројекту.
Током скупа под називом „Песма за трајање“, Јелена Мила, која је и драмски уметник, читала је одломке из Хандкеових дела на српском и шведском језику, уз музичку пратњу концертне солисткиње Љубице Секулић (Бахова дела за виолу).
Након књижевне вечери, којој су присуствовали већином представници српске дијаспоре у Шведској, као и представници Амбасаде Републике Србије у Стокхолму, уприличена је и пројекција филма режисера Вима Вендерса из 1987.године „Небо над Берлином“, за који је сценарио делом писао и Петер Хандке.Нерадни дан у Амбасади

Амбасада Pепублике Србије неће радити у понедељак, 11. новембра 2019. године због обележавања Дана примирја у Првом светском рату.ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ЈЕРМЕНИЈЕ

Влада Републике Србије, на седници одржаној 24. октобра 2019. године, донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша. Држављани  Републике Јерменије могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 76/2019 од 25. октобра 2019. године и ступа на снагу 02. новембра 2019. године. 

 Шведско „Kраљевско драмско позориште - Драматен”

Шведско „Kраљевско драмско позориште - Драматен” из Стокхолма 2. новембра 2019. гостује са представом „Једна шведска летња ноћ“ у Народном позоришту у Београду. Више информација могу се наћи на сајту Народног позoришта у Београду - 

https://www.narodnopozoriste.rs/kraljevsko-dramsko-pozoriste-dramaten-iz-stokholma-2-novembra-gostuje-sa-predstavom-jedna-svedska-letnja-nocПосета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Бранислава Недимовића Краљевини Шведској, 19-20.септембра 2019.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић боравио је у билатералној посети Шведској, 19-20.септембра 2019. Том приликом, састао се са шведском министарком за рурална питања Јени Нилсон, генералном директорком Шведске агенције за међународну развојну сарадњу - СИДА Карин Јемтин и сарадницима, генералном директорком Шведске агенције за храну Аником Солстрем, као и представницима Пољопривредног универзитета у Упсали - деканом Маријом Кнутсон Ведел, ректором за међународну сарадњу Илвом Хилбур, шефовима катедри за екологију и продукцију житарица Аном Лундхаген и Каролином Глин и професором Велемиром Нинковићем.
Током разговора министра Недимовића са министарком Нилсон, размотрене су могућности за унапређење сарадње две земље у домену пољопривреде, посебно на плану производње и пласмана српских органских пољопривредних производа на шведско тржиште. Главне теме састанака у Шведској агенцији за храну и СИДА обухватиле су упоредну праксу у домену сертификације производа, те потенцијал за јачање трговине пољопривредним производима са Шведском, нарочито извоза српског органског сушеног бобичастог воћа. Сусрети на Пољопривредном универзитету у Упсали су искоришћени за упознавање са начином функционисања и организације ове академске установе, као и за интензивирање постојеће билатералне размене студената и научног особља са одговарајућим универзитетима у Србији.
Такође, током посете, министар Недимовић се срео и са потенцијалним шведским увозницима српске органске хране, који су најавили посету Београду, ради ступања у контакт са српским компанијама за производњу и прераду воћа.Састанак амбасадора Драгана Момчиловића са помоћником министра за заштиту животне средине Р.Србије Биљаном Филиповић Ђушић и националним координатором Министарства здравља за Протокол о води и здрављу Драганом Јовановић, које су учествовале на међународној конференцији „Светска недеља воде“ у Стокхолму, 24-28. августа 2019.КАНДИДАТУРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ UNESCO

http://www.thehague.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Rep.of_Serbia_Candidate_for_the_UNESCO_2019_2023.pdf

 РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у 2019. години

Обавештавамо вас да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуку можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

 Учешће државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије Немање Стевановића на Министарској конференцији високог нивоа о Западном Балкану у Стокхолму

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић учествовао је на Министарској конференцији високог нивоа о Западном Балкану, у Стокхолму, 24. јуна 2019. године, коју су традиционално, трећи пут по реду, организовали Министарство иностраних послова Краљевине Шведске и Делегација Европске комисије у Стокхолму. Претходне конференције са фокусом на Регион одржане су у Стокхолму у децембру 2015. и мају 2017. године.

Овом приликом, у оквиру Конференције у „Европској кући" - седишту Делегације Европске комисије у Стокхолму, одржана је панел дискусија, посвећена европској перспективи и развоју региона Западног Балкана, уз уводна обраћања шведске министарке иностраних послова Маргот Валстром и директора за Западни Балкан у Европској комисији Руиз Калавере, као и излагања министара спољних послова, државних секретара и других представника из Региона ЗБ.

У свом обраћању на панелу, државни секретар Стевановић је истакао опредељеност Србије за остварење пуноправног чланства у Европској унији, те конкретне резултате постигнуте на плану спровођења реформи, уз оријентисаност ка даљем јачању добросуседских односа и унапређењу регионалне сарадње. Посебно је указао на значај решавања питања КиМ као предуслова за дугорочну стабилност Региона. У том контексту, у циљу повратка дијалогу, назначио је неопходност повлачења одлуке Приштине о увођењу такси на српску робу, као и уздржавања од предузимања других провокативних, једностраних мера.

На маргинама Конференције, државни секретар Немања Стевановић је имао тет-а-тет билатерални сусрет са домаћином, министарком иностраних послова Краљевине Шведске Маргот Валстром, током кога је потврђена шведска подршка европском путу Србије и Региона Западног Балкана, уз истицање да је остварење европске перспективе Западног Балкана важно за његову стабилност и просперитет, али и да је у дугорочном интересу ЕУ. Обострано је констатована потреба за даље снажење билатералне сарадње Србије и Шведске на економском и инвестиционом плану.

Након политичког дела Министарског скупа о Западном Балкану у Стокхолму, одржан је и бизнис форум, уз учешће шведске министарке за трговину и нордијску сарадњу Ан Линде, представника Шведског инвестиционог и трговинског савета – „Business Sweden", надлежних министара економије са ЗБ, као и функционера престижних шведских компанија заинтересованих за улагања у Региону. Републику Србију је на овом делу Конференције, под називом „Економски развој на ЗБ – приоритетни сектори за финансијску подршку из фондова ЕУ и Међународних финансијских институција", представљао министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је имао излагање о развоју иновационог амбијента у Србији, уз истицање улоге млађе генерације.Нерадни дан у Амбасади

Амбасада Pепублике Србије неће радити у петак, 21. јуна 2019. године због прославе летње дугодневице.Нерадни дан у Амбасади

Амбасада Pепублике Србије неће радити у четвртак, 6. јуна 2019. године због Националног дана Краљевине Шведске.Нерадни дан у Амбасади

Амбасада неће радити у четвртак, 30. маја 2019. године због обележавања Спасовдана.ПРОТОКОЛ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА

ПРОТОКОЛ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ, СЛУЖБЕНИХ, СПЕЦИЈАЛНИХ И ОБИЧНИХ ПАСОША
Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских, службених, специјалних и обичних пасоша ступио је на снагу 12. маја 2019. године.
На основу овог Протокола држављани Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата, носиоци наведених пасоша, имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге стране без визе и бесплатно, у трајању најдуже до 90 (деведесет) дана у периоду од 6 (шест) месеци, преко граничних прелаза за међународни путнички саобраћај.Промоција туристичких потенцијала Србије и Београда, Стокхолм 15.април 2019.

У Стокхолму је 15.априла одржана промоција туристичких потенцијала Србије и Београда, у организацији Туристичке организације Србије, Туристичке организације Београда, новинара шведске телевизије „SVT“ Јована Радомира, као и у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Шведској.
Промоција је одржана у ресторану „Sjö och Land” у центру Стокхолма, уз присуство око 70 гостију, укључујући представнике шведских медија, шведске пословне људе и српску дијаспору.
На почетку скупа, присутним гостима се обратио амбасадор Републике Србије у Краљевини Шведској Драган Момчиловић, изневши краћи осврт на историјске знаменитости Београда и великане српске историје.
У наставку, представнице ТОС-а и ТОБ-а, Жељка Пудар и Јелена Станковић, предочиле су предности Београда „као града са душом“ и Србије, као пожељне дестинације, са широким спектром понуде, од скијашког центра Копаоник, природних лепота Старе планине, Новог Сада као културне престонице Европе 2021.године, до музичких фестивала, попут Exita, Beer festa и Гуче. Гостима су током вечери презентовани кратки промотивни филмови о Србији („See Serbia“, „Soulfood Serbia“) и Београду („Visit Belgrade -  feel its love“), уз новинара Јована Радомира као водитеља, а присутни су имали и прилику да дегустирају традиционална српска јела, као и вина из винарије „Топлички виногради”.Уредба о ближим условима за одбијање уласка странца у Републику Србију

На основу члана 15. став (7) Закона о странцима
Влада доноси
УРЕДБУ
о ближим условима за одбијање уласка странца у Републику Србију.
Члан 1.
Овом уредбом прописују се ближи услови за одбијање уласка странца у Републику Србију.
Члан 2.
Странцу ће се одбити улазак у Републику Србију ако:
1) нема довољно средстава за издржавање за време боравка у Републици Србији, за повратак у државу порекла или транзит у другу државу, или му на други начин није обезбеђено издржавање за време боравка у Републици Србији;
2) нема потврду о вакцинисању или други доказ да није оболео, а долази са подручја захваћеног епидемијом заразних болести;
3) то захтевају разлози заштите безбедности Републике Србије и њених грађана;
4) се утврди да у вези са уласком и боравком странца на територији Републике Србије постоји негативна процена безбедносног ризика;
5) постоји оправдана сумња да боравак неће користити у намеравану сврху.
Испуњеност услова из става 1. овог члана утврђује полицијски службеник који обавља граничну проверу.
Члан 3.
   Странцу ће се одбити улазак у Републику Србију, ако се током граничне провере, на основу поднетих исправа, утврди да не поседује средства за издржавање у износу  до 50 еура по дану планираног боравка.
   Странац може доказати да поседује средства из става 1. овог члана готовином у одговарајућем износу, важећим средствима без готовинског плаћања (путничким чековима, кредитним картицама, ваучерима и сл.).
   Странац коме је у Републици Србији одобрен привремени боравак или стално настањење не мора доказивати да поседује средства за издржавање из става 1. овог члана.

Члан 4.
  Странцу ће се одбити улазак у Републику Србију, ако се током граничне провере утврди да нема потврду о вакцинисању или неки други доказ да није оболео, у складу са прописима о заштити становништва од заразних болести, а долази са подручја захваћених епидемијом заразних болести, која се одређују према подацима којима располаже министарство надлежно за здравље, на основу извештаја Светске здравствене организације.
  Странац који долази из земаља захваћених епидемијом заразних болести , односно странац који долази из земаља у којима се организују скупови високог епидемиолошког ризика, а поседује доказ о здравственом стању из става 1. овог члана, ставља се под здравствени надзор, ако нека од тих заразних болести може угрозити здравље становништва Републике Србије.
  Мера стављања под здравствени надзор спроводи се у складу са прописима о заштити становништва од заразних болести.
Члан 5.
   Странцу ће се одбити улазак у Републику Србију ако орган надлежан за заштиту безбедности Републике Србије утврди да би улазак и боравак странца у Републици Србији угрозио безбедност Републике Србије и њених грађана.
   Орган из става 1. овог члана утврђује да странац представља неприхватљив безбедносни ризик на основу података којима располаже и који указују да странац:
1) учествује или је члан организације чији су циљеви забрањени Уставом и законима Републике Србије, потврђеним међународним уговорима или опште прихваћеним правилима међународног права;
2) припада организацији, односно да је у контакту са организацијама из других држава у погледу чијих активности постоји основана сумња да је њихова прикривена, противзаконита субверзивна делатност уперена против интереса Републике Србије;
3) учествује у активностима заговарања , подстицања, планирања, припремања, финансирања, подржавања или извршавања терористичких аката уперених против Републике Србије или других држава или је члан терористичке организације;
4) учествује или је члан паравојних удружења, као и да је учествовао или био члан тих удружења.
   О податку да странцу треба одбити улазак у земљу, јер то захтевају разлози безбедности, орган из става 1. овог члана обавештава Министарство унутрашњих послова, које наведено уноси у електронску евиденцију странаца која се води у складу са законом.

Члан 6.
Странцу ће се одбити улазак у Републику Србију ако се утврди да у вези са уласком и боравком странца на територији Републике Србије постоји негативна процена безбедносног ризика.
Процена да странац представља неприхватљив безбедносни ризик доноси се на основу података којима располаже орган надлежан за заштиту безбедности Републике Србије, односно организационе јединице Министарства унутрашњих послова надлежне за борбу против тероризма и организованог криминала, а који указују да странац учествује у активностима финансирања, планирања, припремања, подржавања или извршавања дела тероризма и организованог криминала или је припадник такве групе, односно мреже.
   Податак да странцу треба одбити улазак у земљу, јер је утврђено да у вези са његовим уласком и боравком на територији Републике Србије постоји негативна процена безбедносног ризика органа из става 2. овог члана, уноси се у електронску евиденцију странаца која се води у складу са законом.

Члан 7.
Странцу ће се одбити улазак у Републику Србију ако се током граничне провере утврди да постоји оправдана сумња да боравак неће користити у намеравану сврху.
   Сматра се да странац није оправдао да ће улазак и боравак у Републици Србији користити у сврху коју је пријавио приликом уласка у Републику Србију када се утврди да:
1) постоје чињенице које указују на непоузданост позиваоца, односно даваоца гарантног писма или лица код кога странац долази, односно ако позивалац или лице код кога странац долази одустане од претходно датих гаранција;
2) приликом граничне провере странац не жели да се изјасни или мења изјаве о разлогу доласка;
3) нема јасан разлог доласка у Републику Србију;
4) нема повратну авионску карту, плаћену резервацију хотела или другог смештаја у Републици Србији, потврду или ваучер од туристичке агенције или организатора путовања, позивно односно гарантно писмо.
Приликом обављања граничних провера и утврђивања чињеница и околности у вези сврхе уласка и боравка странца у Републици Србији и утврђивања да ли постоји оправдана сумња да странац боравак неће користити у намеравану сврху, узеће се у обзир и чињеница да ли су странцу у претходном периоду одбијани захтеви за издавање визе за улазак у Републику Србију или у друге земље, односно да ли му је одбијан улазак у друге земље или му је у друге земље забрањен улазак. 

 Правилник о условима за некомерцијално кретање кућних љубимаца

Обавештавамо да је ступио на снагу „Правилник о условима за некомерцијално кретање кућних љубимаца (унос у Р.Србију) за које није потребно решење за увоз и транзит, као и о изгледу и садржини обрасца уверења (сертификата) за те пошиљке“, који је објављен у Службеном гласнику Републике Србије бр. 20/19 од 22.03.2019. године. Потребне информације и сертификати се могу наћи на сајту Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије: 

http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/kretanje-kucnih-ljubimaca

 21. међународни ликовни конкурс „Радост Европе“

Градска управа Града Београда - Секретаријат за културу и Дечји културни центар Београд организују 21. међународни ликовни конкурс „Радост Европе“. 
На конкурсу могу учествовати појединци, предшколске установе, школе, дечији ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације. Право учешћа имају сва деца света од 4 до 18 година, а избор теме је слободан. Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали у 2018. или 2019. години и не смеју бити раније излагани на другим међународним конкурсима и изложбама. Приспели радови се неће враћати. Рок за приспеће радова је 1. јул 2019. године.

Радове слати на адресу: 
Дечји културни центар Београд,
Таковска 8,
11 000 Београд, Србија

За све додатне информације јавите се на: е- мејл: lidija.senicar@dkcb.rs
Или на линк: https://www.dkcb.rs/Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у 2019. години

Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, расписала је годишњи Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону  у 2019. години. Конкурс је отворен до 1. априла 2019. године.
Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећем линку:


http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Право учешћа на конкурсу имају организације дијаспоре и организације чије је седиште у Републици Србији. На конкурсу немају право учешћа директни или индиректни корисници буџетских средстава, појединци или привредни субјекти. Реализација пројекaта предвиђена је до 28. фебруара 2020. године.

Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 01. априла 2019. године, у затвореној коверти са назнаком ,,За конкурс за дијаспору”, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, лично или поштом препоручено. Неблаговремене пријаве и непотпуна документација неће бити узети у разматрање.Амбасадор Драган Момчиловић са председником шведског Парламента Андреасом Норленом

Амбасадор Драган Момчиловић са председником шведског Парламента Андреасом Норленом, на састанку 14.марта 2019.Двадесет година од НАТО бомбардовања

24. март 2019. године у 12:00
АБФ Стокхолм, Свеавеген 41, сала Сандлер

Добро дошли на предавање које нам пружа јаснију слику о дешавањима на Балкану 1999. године, као и њиховим дугорочним последицама на здравље и животну средину

НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (Србије и Црне Горе) је почело 24. марта 1999. године у 19:45. Бомбардовање је трајало 78 дана, све до 10. јуна. Материјална штета је била велика, а неколико хиљада цивила је убијено и рањено. Двадесет година касније, Србија и Црна Гора настављају да живе са великим дугорочним последицама по здравље, као и на животну околину, што је резултат коришћења оружја са осиромашеним уранијумом.

Историјску перспективу представиће
Слободан Јанковић, Центар за медитеранске земље и земље у окружењу, истраживач на Институту за међународну политику и економију

О утицају на здравље и околину говориће
Срђан Алексић – адвокат, власник адвокатске канцеларије

У току вечери биће приказана два документарна филма.

Бомбе  које су разнеле мир, 2017, документарни филм, Украјина, трајање 41 минут
Уранијум 238 Моја прича, 2018, документарни филм, Србија, трајање 21 минут
Оба филма су са преводом на енглески.

Предавање је на енглеском, уз могућност превода на српски и шведски.

Слободан улаз
Карте се могу резервисати на: info@srpstvo.com
(Навести име и презиме и  број места)

 

(Photo: WEB archive)

 Шведска министарка спољних послова Маргот Валстром са амбасадорима чланица ЕУ и кандидата за чланство ЕУ

Шведска министарка спољних послова Маргот Валстром са амбасадорима чланица ЕУ и кандидата за чланство ЕУ, на састанку у Амбасади Румуније у Стокхолму, 6.марта 2019. На скупу је био присутан и амбасадор Драган Момчиловић.Пријем поводом Дана државности Републике Србије, фебруара 2019.

Амбасада Републике Србије у Стокхолму је у „Европској кући“ (седиште Делегације ЕК у Стокхолму), 28.фебруара 2019. године, организовала пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије. Свечаности је присуствовало 150 гостију. Присутни су били представници шведских институција (Министарство иностраних послова, Шведска агенција за међународну развојну сарадњу - СИДА, Business Sweden), амбасада акредитованих у Краљевини Шведској из држава чланица ЕУ, Русије, САД, Кине, Индије, као и осталих земаља Азије, Африке и Латинске Америке (уз запажено присуство на амбасадорском нивоу), српске дијаспоре (српски клубови, привредници, новинари и уметници), Српске православне цркве и шведских невладиних организација.
Том приликом, гостима се обратио амбасадор Републике Србије у Краљевини Шведској Драган Момчиловић, који је у поздравном говору изнео преглед историјских чињеница поводом обележавања Дана државности, уз осврт на билатералне односе Србије и Шведске, као и основне правце спољне политике Србије. Посебно је нагласио нашу усмереност ка остваривању пуноправног чланства у ЕУ, регионалној стабилности, као и допринос Србије европској безбедности, пре свега кроз значајно учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама ЕУ и УН током 2018.године. Пријем је позитивно оцењен међу представницима српске дијаспоре, као и шведским званицама, који су искористили ову свечаност за међусобно упознавање и разговоре.

 ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СВ. КИТС И НЕВИС И РЕПУБЛИКЕ ПАЛАУ

Држављани Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоци свих врста пасоша, могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет дана (180), уколико за то не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима.
Ова одлука ступа на снагу 25. јануара 2019. године.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години

Министарство културе и информисања Републике Србије, расписује годишњи Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године.
Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећем линку:


http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godini


или на интернет страници Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs, Конкурси.
Право учешћа на конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, а која су регистрована изван територије Републике Србије.
Пријава се врши директно, на адресу Министарства културе и информисања, Влајковићева 3, БеоградКонкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години

Министарство културе и информисања Републике Србије, расписује годишњи Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години. Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године.
Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећем линку:


http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-


или на интернет страници Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs, Конкурси.
Право учешћа на конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, а која су регистрована у Р. Србији изван територије Републике Србије, односно професионални страни издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Р. Србије.
Пријава се врши директно, на адресу Министарства културе и информисања, Влајковићева 3, БеоградБилатералне консултације у области безбедносне политике између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Краљевине Шведске

Амбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћник министра спољних послова Републике Србије за безбедносну политику, одржао је билатералне консултације у домену безбедносне политике са Јулиусом Лиљестромом, замеником генералног директора – шефом Департмана за европску безбедносну политику Министарства иностраних послова Краљевине Шведске, 31.јануара 2019.године у Стокхолму.
Током разговора, који представљају наставак билатералних консултација реализованих 5-6. марта 2018. године у Београду, размењена су искуства у области партнерске сарадње Србије и Шведске кроз НАТО програм Партнерство за мир, сарадње Србије са ЕУ у оквирима безбедносне политике, као и у домену суочавања са савременим безбедносним изазовима, учешћа у међународним мировним мисијама и операцијама и сарадње на плану разоружања, борбе против пролиферације оружја за масовно уништење и контроле наоружања.
У оквиру радног ручка, коме су домаћини били заменик генералног директора за европску безбедносну политику Јулиус Лиљестром и заменица генералног директора за европска питања шведског Министарства иностраних послова Хелен Едвардс, размењена су мишљења о безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана, актуелним кретањима у дијалогу Београда и Приштине, напорима Р.Србије у процесу приступања ЕУ, као и сарадњи са ЕУ на плану заједничке безбедносне и одбрамбене политике.
Током посете Стокхолму, амбасадор Филиповић је имао састанак и са руководством престижног Међународног института за мировна истраживања – SIPRI.

31. јануар 2019.Филмски фестивал BaNeFF

У Стокхолму је, 19-21. децембра 2018. године, одржан седми по реду „Нови балкански филмски фестивал – BaNeFF“. Гости Фестивала били су редитељи: Олга Лазебник из Украјине, Александар Вујовић из Црне Горе, Александар Рељић и Милош Шкундрић из Србије, као и Милан Петковић из Босне и Херцеговине.
У оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата и учешћа Србије, програм Фестивала је, на предлог српског Министарства културе и информисања, укључио филмове из Србије - „Дуго путовање у рат/Long road to war “, редитеља Милоша Шкундрића и „Срби на Крфу – сто година од албанске голготе/Serbs on Corfu – A Hundred Years since Albanian Golgotha“, редитељке Слађане Зарић.
Пројекцијама филмова је присуствовала шведска публика, углавном уметници и ученици, као и амбасадор Републике Србије у Краљевини Шведској Драган Момчиловић, који је учествовао у дебати након филмске пројекције.
Жири BaNeFF 2018 фестивала кратког и документарног филма, састављен од редитеља Микаела Руткаја и Хулина Хокана Пиениовског, као и публицисте Олгице Линдквист, одлучио је да „Награду за најбољи филм“ додели филмовима: „Исти/The Same“, редитеља Дејана Петровића и „Дуго путовање у рат/ Long road to war“, редитеља Милоша Шкундрића.
„Награда за најбоље женско остварење“ дата је редитељки филма „Окупирани биоскоп/ Occupied cinema“, Сенки Домановић.
Жири је одлучио да „Специјалну награду“ додели филму „Veruda/ A Film About Bojan“, Игора Брзиновића.
„Фестивалске специјалне награде за храброст сведочења“ добили су филмови:
1)”Бомбы кото рыевзорвали мир/The bombs that blew up peace”, 2017, документарац о бомбардовању Београда 1999, Украјина, редитељ Олга Лазебник,
2) “Enkel/Grandson”, 2018, документарац, Србија, редитељ Александар Рељић и
3)”Јужни потез/ Southern Move”, 2018, документарац, БиХ, редитељ Милан Петковић.
“Фестивалска диплома” дата је кратком филму “ The Last Gift”, 2011, из Црне Горе, редитеља Александра Вујовића.Филмски фестивал BaNeFFФилмски фестивал BaNeFFПОДСЕТНИК - BaNeFFПрограм филмског фестивала

Програм филмског фестивала „Balkan New Film Festival – BaNeFF“, који се одржава у Стокхолму, 19-21. децембра 1018.

Ordning på filmvisningar 19 – 21 december 2018, SI, ABF, ZITA

den 19 december 13-17 (sluten visning för skolor)

13.00
The Last Church Bells, 2017, short films, Macedonia, 13'
director Nikolce Popovski

Wieczne Cienie/Nuclear Shadows, 2017, short film, Poland, 15'
director Marek Leszczewski

Enkel/Grandson, 2018, documentary, Serbia, 53'41''
director Aleksandar Reljic
Q&A - GUEST DIRECTOR

15.00
The Last Gift, 2011, short film, Montenegro, 7'
director Aleksandar Vujović
Q&A - GUEST DIRECTOR

Okupirani bioskop/ Ocupied Cinema, 2018, film, Serbia, 87'
director Senka Domanović
Q&A via SKYPE with Director

den 20 december ABF Stockholm 12.00 - 21.00, Sandlersalen

12.00
Kako smo matirali "Žutu damu"/How we checkmatted the "Yellow Lady", 2017, documentary, Serbia, 52'
director Nada Vasić

Veruda - A Film About Bojan, 2017, Croatia 33'
director Igor Brzinovic

Skeftome ta koritsia pou agapisan/I think about the girls who fell in love, 2017, documentary, Greece, 18'
director Giorgos Bougioukos, Spyros Skandalos

13.50
Kraljevski top – istorija srpske krune/The Royal cannon – History of Serbian crown, 2017, documentary, Serbia, 44'
director Velimir Stojanović

Isti/The Same, 2017, documentary, Serbia, 17'
director Dejan Petrović

15.00
Južni potez/ Southern Move, 2018, documentary, Bosnia and Hercegovina, 55'
director Milan Petković

16.00
Srbi na Krfu - sto godina od albanske golgote / Serbs on Corfu - A Hundrad Years Since the Albanian glogotha 2016, documentary, Serbia, 99'
director Sladjana Zaric

18.00
Бомбы которые взорвали мир/ The bombs that blew up peace, 2017, documentary, Ukraine, 41'
director Olga Lazebnik - Q&A - GUEST DIRECTOR

19.00
DUGO PUTOVANJE U RAT/ Long road to war, 2018, documentary, Serbia, 117'
director Milos Skundric , Q&A - GUEST DIRECTOR

21 december ZITA, Salong 2
ZITA BANEFF

The Last Church Bells 2017, Makedonia, 13', no text
director Nikolce Popevski

The last remaining occupant of an old abandoned village communicates with the last remaining occupant of the neighbouring village via the church bell.

The Last Gift, 2011, Montenegro 7', English
director Aleksandar Vujovic gäst

A film about a young mother, who is tempted to abandon her child, due to a set of different life circumstances.


GUESTS:

Olha Lazebnik - Ukraina
Aleksandar Vujovic - Montenegro
Aleksandar Reljic - Serbia
Milos Skundric - Serbia

 ОБАВЕШТЕЊЕ

                Држављани Републике Србије који су рођени на територији бивше СФРЈ, а који у претходном периоду нису покренули поступак за упис у матичне књиге рођених Републике Србије, у обавези су, да без одлагања, покрену управни поступак из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу овај упис.

                Држављани Републике Србије неће бити у могућности да поднесу захтев за издавање путне исправе у дипломатско-конзуларним представништвима уколико не приложе извод из матичне књиге рођених и Уверење о држављанству који су издати на обрасцу Р. Србије. Неће бити прихватљив извод из матичне књиге рођених који су издали органи из република бивше СФРЈ.Чланак о туристичким атракцијама Београда

Чланак о туристичким атракцијама Београда „Викенд у Београду – најбољи савети Јована Радомира“, новинара шведске телевизије SVT, објављен у шведском дневном листу „Еxpressen” 10.11.2018. године.

https://www.expressen.se/allt-om-resor/resmal/europa/weekend-i-belgrad-jovan-radomirs-basta-tips/

 Културне активности српских уметника активних у ШведскојПосета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој Републике Србије Ненада Поповића Стокхолму, 12-13. јуна 2018.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић боравио је у радној посети Краљевини Шведској, 12-13. јуна 2018. Том приликом, имао је састанке са шведским државним секретаром за ЕУ и трговину Оскаром Стенстромом, в.д. генералног директора Шведске агенције за иновације – Vinnova Леифом Kаленхолмом, извршним директором Краљевске шведске академије инжењерских наука Тулом Тери, извршним директором компаније Verisec Johanom Henriksonom и потпредседником компаније Ericsson Улфом Персоном. На састанцима, министар Поповић је представио активности које Србија предузима у циљу развоја иновационе инфраструктуре и предузетништва. Током посете компанији Ericsson, министар Поповић је са потпредседником Персоном и шведским експертима разговарао o могућностима за даље инвестиције ове компаније у Србији, као и о примени „5G технологије“, која би требало да буде презентована у Београду до краја ове године.

Састанак министра Поповића са шведским државним секретаром за ЕУ и трговину Оскаром Стенстромом 12. јуна 2018.

Сусрет министра Поповића са потпредседником компаније Ericsson Улфом Персоном и обилазаk Ericsson studio, 13. јуна 2018.

Сусрет министра Поповића са в.д. генералног директора Шведске агенције за иновације – Vinnova Леифом Каленхолмом, 12. јуна 2018.

Састанак министра Поповића са извршним директором Краљевске шведске академије инжењерских наука Тулом Тери, 12. јуна 2018.

Сусрет министра Поповића са извршним директором компаније Verisec Јоханом Хенриксоном, 12. јуна 2018.

 Нерадни дан у Амбасади

Конзуларно одељење Амбасаде неће радити у петак, 22. јуна 2018. године због прославе летње дугодневице.УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ВОЗИЛА СА ШВЕДСКИМ РЕГИСТАРСКИМ ТАБЛИЦАМА

Поштовани, у прилогу је допис АМС Осигурање Београд у вези уласка у Србију возила са шведским регистарским таблицама.

"Према важећим шведским прописима, обавезно је закључење полисе осигурања од одговорности за штету причињену трећим лицима употребом моторног возила. Како су Краљевина Шведска и Република Србија земље потписнице Мултилатералног споразума (МА) који је познат и као Подсистем регистарске ознаке, тако није неопходно да лица која управљају возилом шведских регистрационих таблица при уласку у Републику Србију поседују међународну карту осигурања од ауто-одговорности - зелени картон, односно закључе гранично осигурање. Међународну исправу о осигурању од ауто-одговорности која важи за територије Европске Уније или неки други доказ о постојању таквог осигурања за моторно возило које се уобичајено налази на територији државе чији је национални биро осигурања потписник Мултилатералног споразума (МА), замењује регистарска таблица.

Земље потписнице Споразума (МА) су:
– Аустрија, Бугарска, Белгија, Чешка Република, Кипар, Немачка, Данска, Шпанија, Естонија, Француска, Финска, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске (укључив Каналска острва и острво Ман), Грчка, Мађарска, Италија, Ирска, Луксембург, Литванија, Летонија, Малта, Холандија, Португалија, Пољска, Румунија, Шведска, Словачка, Словенија, Хрватска, Швајцарска (укључив Лихтенштајн), Андора, Норвешка и Исланд.

Зелени картон, као потврда о осигурању од ауто-одговорности, остаје обавезан документ за возила којима се улази на територију неке од следећих земаља:
– Русија, Белорусија, Украјина, Молдавија, Турска, Израел, Иран, Македонија, Албанија, БиХ, Тунис, Мароко и Азербејџан."

        “АМС Осигурање” а.д.о. Београд

 Посета Шведској председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, боравила је у званичној посети Краљевини Шведској, 20-21. марта 2018.године, на позив председника Риксдага Урбана Алина.
Том приликом, председница Народне скупштине Гојковић је имала пријем код шведског краља Карла XVI Густава, састанке са председником Риксдага Урбаном Алином и министарком спољних послова Маргот Валстром, као и сусрете са председавајућом Скупштине града Стокхолма Евом Луиз Ерландсон Слорах, председавајућим и члановима Oдбора за послове ЕУ у Риксдагу и трећом заменицом председника Риксдага Изабелом Дингизиан. Питања, разматрана током посете, односила су се на шведску подршку европској интеграцији Србије и реформама које спроводи на европском путу, билатералну сарадњу, примену начела родне равноправности, као и дијалог Београда и Приштине.

 Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује годишњи Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Конкурс је отворен од 12. до 30. марта 2018. године.
Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима: 

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. години

Министарство културе и информисања расписало је конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. години. Конкурс је отворен до 16. марта 2018. године. Текст конкурса и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страни Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs линк Конкурси, или погледати овде.КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Министарство културе и информисања расписало је конкурс за суфинансирање пројеката за превођење репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2018. години. Конкурс је отворен до 16. марта 2018. године. Текст конкурса и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страни Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs линк Конкурси, или можете погледати овде.Укинуте визе за држављане Републике Индонезије

Влада Р. Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана.УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СУРИНАМ

Влада Р. Србије донела је Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана.
Држављани Р. Суринам, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од годину дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Састанак амбасадора са председеавајућим Одбора за спољне послове Риксдага

Састанак амбасадора Републике Србије у Шведској, Њ.Е. Драгана Момчиловића са председaвајућим Одбора за спољне послове Риксдага Кенетом Форслундом, 7. децембра 2017.године. Састанак је био посвећен унапређењу билатералне парламентарне сарадње Србије и Шведске.На пријему код шведског краља

Aмбасадор Републике Србије у Шведској, Њ.Е. Драган Момчиловић на дипломатском пријему код шведског краља Карла XVI Густава и краљице Силвије, 31.маја 2017. године.Изложба поводом стогодишњице успостављања дипломатских односа Србије и Шведске, 1. новембар 2017.године.

 

У уметничкој галерији у центру Стокхолма 1. новембра ове године организована је изложба поводом обележавања стогодишњице успостављања дипломатских односа Краљевине Србије и Краљевине Шведске. Свечаност је отворио амбасадор Републике Србије у Стокхолму Драган Момчиловић, обраћајући се краћим говором присутним српским и шведским грађанима, који су показали изузетан интерес за концепт изложбе и питања у вези са историјатом дипломатских односа две земље.
У оквиру изложбе, дат је приказ архивских докумената и фотографија, који сведоче о развоју билатералних односа Србије и Шведске у периоду од шведског признања Краљевине Србије 1882. године до краја Првог светског рата. Њиховом интензивирању је допринело отварање првог Посланства Краљевине Србије у Краљевини Шведској, 1. новембра 1917. године, у улици Narvavägen 35 у центру Стокхолма.

 Састанак амбасадора Републике Србије у Шведској, Њ.Е. Драгана Момчиловића са председницом Скупштине града Стокхолма Евом-Луиз Ерландсон Слорах, 14.августа 2017.године. Састанак је био посвећен унапређењу сарадње Београда и Стокхолма.УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ ГВАТЕМАЛЕ И КРАЉЕВИНЕ ТАЈЛАНД

На основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале као и Споразума између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд, Република Србија је донела Закон о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ове две земље. Закон је ступио на снагу у јуну 2017. године.ОДЛУКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ИНДИЈЕ И ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН

Обавештавамо вас да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије,  носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Србију, у периоду од годину дана. Ова Одлука ступа на снагу 2. септембра 2017. године.

Такође, обавештавамо вас да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Србију, у периоду од годину дана. Ова Одлука ступа на снагу 2. септембра 2017. године.Обавештење о начину гласања

Поштовани грађани, на сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласња на изборима за председника Републике, 2. априла 2017. године. Овај видео можете погледати на насловној страни овог сајта, на адреси: http://www.rik.parlament.gov.rs/Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње

Обавештење и позив за пријаву потраживања по основу неисплаћене девизне штедње положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије можете прошитати ОВДЕ.ЈАВНИ ОГЛАС ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА ЗА ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА

Министарство одбране Републике Србије расписало је обавезу увођења у војну евиденцију лица мушког пола, рођених 1999. године и старијих и објавило је Јавни оглас за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока. Детаљне информације из јавног огласа можете погледати ОВДЕ.Споразум о укидању виза између Србије и Кине

Обавештавамо да Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, ступа на снагу 15. јануара 2017. године. Држављани обе државе, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе у трајању од 30 дана од датума уласка.СПОРАЗУМ О ОРГАНИЗОВАЊУ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Обавештавамо наше грађане широм света о потписивању Споразума између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства спољних послова Србије, којом се регулише васпитно-образовни рад на српском језику за наше грађане у иностранству.

Ширу информацију о томе, односно, увид у споразум можете погледати ОВДЕ.Предности уплате новца преко "Пошта Србије"

Обавештавамо све наше грађане који живе и раде у иностранству да је Пошта Србије увела услугу преноса новца из иностранства у Србију. Детаљнију информацију о предности и начину уплате новца преко Пошта Србије можете прочитати овде.НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДОПИСНИКЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ

Обавештавамо Вас да је у току наградни конкурс који расписују Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Медиа и реформ центар Ниш, у сарадњи са Нишвил џез фестивалом. Више података о томе можете пронаћи на следећем линку:

http://dijasporanis.com/nagradni-konkurs-za-dopisnike-iz-dijaspore/

Молимо Вас да проследите информацију свима онима који би могли бити заинтересовани.

Срдачан поздрав,

Канцеларија за сарадњу са дијаспором

Службе за послове Градоначелника Ниша

Тел: +381 18 520 509

Електронска пошта: dijaspora.ni@gmail.com

Адреса: Наде Томић 13, 18000 Ниш

www.dijasporanis.com

www.facebook.com/dijasporanisОСНИВАЊЕ БУЏЕТСКОГ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Влада Републике Србије је Одлуком 05 број 400-9720/2014 od 30.08.2014. године основала Буџетски фонд за лечење обољења стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији (Сл.гласник РС број 92/14 и 122/14). Овај фонд је основан ради обезбеђивања додаатних средстава за чечење обољења, стаања или повреда, као и лечење оболелих од одређених врста ретких болести које су излечиве, а које се не могу успечно лечити у Републици Србији и за које Републички фонд за здравствено осигурање не може да обезбеди довољан износ средстава за лечење од уплате доприноса за обавезно здравствено осигурање и из других извора финансирања у складу са законом. Овај фонд се финансира, између осталог, и из донација, легата, поклона и других наменских прихода.

Министарство здравља је за уплату новчаних средстава на име донација за наведени фонд отворило динарски и девизни рачун.

Динарски рачун:

Назив рачуна – Рачун донација за Буџетски фонд за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији.
Број: 840-29550845-64, позив на број одобрења 97  1350052AA00760744121
Сврха уплате – Донација Буџетском фонду за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији.

Девизни рачун:

Број и назив рачуна: 01-504102-100000306-000000-0000 – Министарство здравља – уплата донација за Буџетски фонд за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији.
Ибан код - RS35908504102000030674

Упутство за слање из иностранства:

PAYMENT INSTRUCTIONS – EUR

                                                       SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:                                   VALUE DATE - CURRENCY – AMOUNT

FIELD 50k                                     ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                                   DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A:                                    /DE20500700100935930800
/ACC. WITH BANK/                      NBSRRSBG

FIELD 59:                                       /RS35908504102000030674
(BENEFICIARY)                             MINISTARSTVO ZDRAVLJA

FIELD 70:                                       DETAILS OF PAYMENT

НАПОМЕНА: Све информације у вези Буџетског фонда детаљније можете наћи на сајту Министарства здравља Србије: www.zdravlje.gov.rs

 Манифестација "Радост Европе" у Београду

Обавештавамо вас да ћ се традиционална манифестација "Радост Европе" одржати у Београду од 2. до 5. октобра 2015. године. Више о овом догађају и евентуалним пријавама на манифестацију можете прочитати овде, а такође, о пријавама и учешћу на истој манифестацији за млађе узрасте у вези цртања и сликања можете погледати овде.ОБАВЕШТЕЊЕ О УЛАСКУ БЕЗ ВИЗА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА НОСИОЦЕ СТРАНИХ ПУТНИХ ИСПРАВА

Улазак без виза у Републику Србију носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније и Сједињеним Америчким Државама

1. Страни држављани, носиоци свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа који се издају у складу са међународним конвенцијама (путне исправе за странце), могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, ако поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.

2. Страни држављани, носиоци свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа који се издају у складу са међународним конвенцијама (путне исправе за странце), могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, ако имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.

08.11.2014.
 Конкурс за пројекте дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује два конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Конкурси су отворени од 04. новембра до 19. новембра 2014. године.

За детаљније информације можете се информисати и пријавити на овом сајту:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-projekte-srba-iz-regiona-2/Вести
Нерадни дан у Амбасади
Влада Краљевине Шведске увела привремену забрану уласка за држављане Републике Србије у Краљевину Шведску – одлука важи до 22. децембра 2020. године
Резултати Конкурса за дијаспору
Нерадни дан у Амбасади
УКИНУТА ЗАБРАНА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
Конкурс за дијаспору
Актуелни режим уласка домаћих и страних држављана у Р. Србију
Нерадни дан у Амбасади
ПОНУДА AIR SERBIA РЕПАТРИАЦИОНЕ ЛЕТОВЕ ДО БЕОГРАДА
МОГУЋНОСТИ ЗА САМОСТАЛНИ ПОВРАТАК У Р. СРБИЈУ У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА
НЕРАДНИ ДАНИ У АМБАСАДИ
УПУТСТВО ШВЕДСКОГ МИГРАЦИОНОГ УРЕДА У СЛУЧАЈЕВИМА ПРЕКОРАЧЕЊА ДОЗВОЉЕНОГ БОРАВКА У ШВЕДСКОЈ
НЕРАДНИ ДАНИ У АМБАСАДИ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА - 2020
Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
ДИГИТАЛНА КУЛТУРА
ИЗБОРИ 2020. године
КОРОНА ВИРУС
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!
Привремено затворени гранични прелази на основу одлуке Владе РС у оквиру мера предузетих на спречавању ширења корона вируса и заштите становништва
Корона вирус - измена Одлуке Владе Републике Србије
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ИЗБОРИ 2020. године
Пријем поводом Дана државности Републике Србије, Стокхолм, 18.фебруар 2020.
1. Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години 2. Конкурс за суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години
22. међународни ликовни конкурс „Радост Европе“
Фестивал Новог Филма сa Балкана
Нерадни дан у Амбасади
Учешће амбасадора Момчиловића на догађају посвећеном шведском композитору Белману, Стокхолм, 3. фебруар 2020.
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у 2020. години
НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ - ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ
НЕРАДНИ ДАНИ У АМБАСАДИ
НЕРАДНИ ДАНИ У АМБАСАДИ
Посета министра за заштиту животне средине Горана Тривана Стокхолму, 25-26.новембар 2019.
Девета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у Региону 26. децембар 2019. године, Београд, Прес центар УНС, Кнез Михајлова 6
СТОКХОЛМ: Књижевно вече посвећено Петеру Хандкеу
Нерадни дан у Амбасади
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ЈЕРМЕНИЈЕ
Шведско „Kраљевско драмско позориште - Драматен”
Посета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Бранислава Недимовића Краљевини Шведској, 19-20.септембра 2019.
Састанак амбасадора Драгана Момчиловића са помоћником министра за заштиту животне средине Р.Србије Биљаном Филиповић Ђушић и националним координатором Министарства здравља за Протокол о води и здрављу Драганом Јовановић, које су учествовале на међународној конференцији „Светска недеља воде“ у Стокхолму, 24-28. августа 2019.
КАНДИДАТУРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ UNESCO
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у 2019. години
Учешће државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије Немање Стевановића на Министарској конференцији високог нивоа о Западном Балкану у Стокхолму
Нерадни дан у Амбасади
Нерадни дан у Амбасади
Нерадни дан у Амбасади
ПРОТОКОЛ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ УЈЕДИЊЕНИХ АРАПСКИХ ЕМИРАТА
Промоција туристичких потенцијала Србије и Београда, Стокхолм 15.април 2019.
Уредба о ближим условима за одбијање уласка странца у Републику Србију
Правилник о условима за некомерцијално кретање кућних љубимаца
21. међународни ликовни конкурс „Радост Европе“
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у 2019. години
Амбасадор Драган Момчиловић са председником шведског Парламента Андреасом Норленом
Двадесет година од НАТО бомбардовања
Шведска министарка спољних послова Маргот Валстром са амбасадорима чланица ЕУ и кандидата за чланство ЕУ
Пријем поводом Дана државности Републике Србије, фебруара 2019.
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СВ. КИТС И НЕВИС И РЕПУБЛИКЕ ПАЛАУ
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години
Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години
Билатералне консултације у области безбедносне политике између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Краљевине Шведске
Филмски фестивал BaNeFF
Филмски фестивал BaNeFF
Филмски фестивал BaNeFF
ПОДСЕТНИК - BaNeFF
Програм филмског фестивала
ОБАВЕШТЕЊЕ
Чланак о туристичким атракцијама Београда
Културне активности српских уметника активних у Шведској
Посета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој Републике Србије Ненада Поповића Стокхолму, 12-13. јуна 2018.
Нерадни дан у Амбасади
УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ВОЗИЛА СА ШВЕДСКИМ РЕГИСТАРСКИМ ТАБЛИЦАМА
Посета Шведској председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић
Конкурс за суфинансирање пројеката организација из дијаспоре
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2018. години
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ
Укинуте визе за држављане Републике Индонезије
УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СУРИНАМ
Састанак амбасадора са председеавајућим Одбора за спољне послове Риксдага
На пријему код шведског краља
Изложба поводом стогодишњице успостављања дипломатских односа Србије и Шведске, 1. новембар 2017.године.
Састанак амбасадора Републике Србије у Шведској, Њ.Е. Драгана Момчиловића са председницом Скупштине града Стокхолма Евом-Луиз Ерландсон Слорах, 14.августа 2017.године. Састанак је био посвећен унапређењу сарадње Београда и Стокхолма.
УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ ГВАТЕМАЛЕ И КРАЉЕВИНЕ ТАЈЛАНД
ОДЛУКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ИНДИЈЕ И ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН
Обавештење о начину гласања
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
ЈАВНИ ОГЛАС ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА ЗА ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА
Споразум о укидању виза између Србије и Кине
СПОРАЗУМ О ОРГАНИЗОВАЊУ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ
Предности уплате новца преко "Пошта Србије"
НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДОПИСНИКЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ
ОСНИВАЊЕ БУЏЕТСКОГ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Манифестација "Радост Европе" у Београду
ОБАВЕШТЕЊЕ О УЛАСКУ БЕЗ ВИЗА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА НОСИОЦЕ СТРАНИХ ПУТНИХ ИСПРАВА
Конкурс за пројекте дијаспоре
Архива вести